Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Majatalo vai jättihotelli – näin kulutat lomalla vastuullisesti

artikkelin kuva
Matkavinkit
Mistä kannattaa maksaa ja kenelle? Vastuullinen rahankäyttö matkaillessa koostuu pienistä ja helpoista valinnoista.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 30.05.2014
facebook   whatsapp

Kenelle toivot matkarahojesi päätyvän?

Matkustaminen on nykyisin yhä helpompaa, eikä pitkiäkään matkoja enää harkita ja suunnitella yhtä paljon kuin aikaisemmin, vaan matkustamisesta on tullut yhä arkipäiväisempää. Edullisia valmismatkoja ja vielä halvempia äkkilähtöjä on tarjolla hyvinkin eksoottisiin kohteisiin, ja uusia lomakeitaita rakennetaan tasaista tahtia. Tahdotko rahojesi jäävän paikallisten hyödyksi vai päätyvän monikansallisten yritysten pohjattomiin taskuihin?

Monissa näistä matkakohteista pääelinkeinona on turismi, mikä tarkoittaa pääosan rahasta tulevan maahan tai kaupunkiin ulkomailta. Yksittäisenkin matkailijan rahalla on siis merkitystä. Valitettavan usein ulkomaiset suuryhtiöt kaappaavat suuren osan voitoista itselleen, ja vastuullisen matkailijan pitääkin miettiä yhä enemmän, kenelle rahat loppujen lopuksi päätyvät.

Vastuullinen matkailu on nykypäivän trendi ja syystä, sillä matkailun yleistyessä paikalliset jäävät usein varjoon hyötyjen suhteen ja jäävät sivustakatsojiksi heidän kansallismaisemiensa muuttuessa turisteille suunnatuiksi paratiiseiksi. Oleellinen osa vastuullisessa matkailussa on oma rahankäytön miettiminen, ja miksei muidenkin.

Hotellivalinta ratkaisee paljon

Vastuullinen rahankäyttö kannattaa aloittaa jo hotellin valinnasta, sillä pienet, paikalliset majatalot ja hotellit suurten ulkomaisten ketjujen sijaan hyödyttävät paikallisia huomattavasti enemmän. Erityisesti all inclusive -lomat hienoissa hotelleissa, joissa hintaan kuuluu kaikki aamiaisesta päivälliseen ja drinkkeihin hyödyttävät paikallisia erityisen vähän.

Suuri osa hotelliketjujen rahoista päätyy ulkomaille, paikallisille jää käteen vain murto-osa. Hotellien lisäksi erityisesti kärsivät paikalliset ravintolat, sillä usein matkailijat eivät koe enää tarvetta lähteä syömään hotellialueen ulkopuolelle, kun kaikki on jo maksettu.

Suosi pieniä ravintoloita ja liikkeitä

Paikallisten ylläpitämän majatalon tai ravintolan löytäminen ei ehkä ole kovin vaikeaa, haastavampaa saattaa olla muu rahankäyttö, kuten esimerkiksi tuliaisten ja muiden tuotteiden ostaminen.

Katujen varsilla välillä tunkeilevastikin käsitöitä myyvät kaupustelijat saattavat joskus ärsyttää, mutta pitää muistaa, että saamillaan rahoilla he elättävät perheensä. Kaikki tuotteet eivät toki ole käsityönä tehtyjä uniikkikappaleita, mutta monista paikoista löytyy esimerkiksi paikallisten käsityöläisten yhdistyksiä, jotka tekevät ja myyvät omia käsitöitään. Ostamalla heidän tuotteitaan voit olla varma, että tuet todellisia paikallisia taiteilijoita. Vieraile myös vihannes- ja hedelmätoreilla, samoilla joilla paikallisetkin tekevät ostoksensa.

Kaikki paikallinen ei ole vastuullista

Tietenkään ei pidä sokeasti olettaa, että kaikki paikallinen on vastuullista. Vastaan saattaa tulla norsunluusta veistettyjä esineitä, “veritimantteja”, uhanalaisten kilpikonnien munia sekä muita laittomia tuotteita, joita matkakohteessa saatetaan myydä avoimesti toreilla. Tällaisissa tilanteissa paras tapa vähentää näiden tuotteiden myyntiä ja hankintaa on hyvin yksinkertainen – jättää ne ostamatta.

Yksinkertaisilla teoilla ja valinnoilla tuet suoraan niitä ihmisiä, jotka tekevät tuotteita tai tarjoavat palveluita, ja lainaavat hetkeksi oman kansallismaisemansa sinun käyttöösi.

Teksti: Anniina Simula
Kuva: TAT

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.