Hyppää sisältöön

Tuktukilla Bangkokista kotiin – näin suomalaisbloggaajien hurja matka etenee

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 28.08.2014
Suomalaismiesten tammikuussa alkanut tuktuk-matka Bangkokista Suomeen on edennyt jo Turkkiin.

Seikkailijoiden viimeinen etappi edessä

Suomalaiset sirkustaiteilijat Juho Sarno ja Pyry Kääriä aloittivat tammikuussa matkan Thaimaan Bangkokista Suomeen tuktukilla. Alkuperäisen suunnitelman mukaan miesten oli määrä saapua Suomeen toukokuussa, mutta matkan varrella sattuneiden mutkien vuoksi kotiinpaluu on venynyt. Matka on edennyt Turkkiin, missä miehet valmistautuvat matkan viimeistä etappia varten.

– Tällä hetkellä yritämme säästää kaikki viimeisetkin pennoset, joten asumme riippumatoissa Heybeliadan saarella Istanbulissa. Euroopan hintataso lähestyy ja turistikausi on pahimmillaan, sanoo Pyry Kääriä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka Heybeliadan saari on jo melkein Euroopassa, suuntaavat miehet seuraavaksi juuri toiseen suuntaan, sillä tuktuk on noudettava Mersinistä Etelä-Turkista. Mersinistä matka jatkuu kohti Bulgariaa.

– Laitamme tuktukin kylkeen kyltin, jossa lukee että esiinnymme polttoainetta vastaan. Mahdollisuuksien mukaan myymme katuruokaa tuktukistamme saadaksemme rahat kotiin asti.

Katuruoka tutuksi matkan aikana

Matkan alkuperäinen ajatus oli tienata matkarahat myymällä katuruokaa tuktukista käsin, mutta suunnitelmat eivät edenneet täysin alkuperäisen idean mukaisesti. Vaikka tuktuk on toiminut miehille lopulta pääasiassa kulkuvälineenä, on siellä kuitenkin myös kokattu.

– Tuktukissa on tehty ruokaa, mutta suurimmaksi osaksi itsellemme silloin kun ei muuta mahdollisuutta ollut. Ne, jotka kanssamme ovat syöneet ovat tykänneet kovasti.

– Aasia on katuruoan manner, joten olemme enemmän yrittäneet tutkia, maistella ja oppia. Se on ollut erittäin arvokasta tietoa ja ymmärrämme mitä katuruoka tarkoittaa. Todellinen katuruoka siis, ei trendikäs gourmet-katuruoka, Kääriä kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Tuk Tuk Travellers
Matkan aikana kaksikko on joutunut turvautumaan muiden apuun, esimerkiksi tuktukin hinauksen vuoksi.

– Ymmärrämme nyt miten eri ruokakulttuurit ajattelevat ruoasta, mikä merkitys sillä on ihmisille ja yhteisöille sekä kuinka paljon ruoka vaikuttaa ja ottaa vaikutteita kulttuurista, uskonnosta, hyvinvoinnista, sosiaalisesta käyttäytymisestä, terveydestä ja muusta.

Sirkustaiteilusta voimaa vaikeilla hetkillä

Juho Sarno ja Pyry Kääriä ovat sirkustaiteilijoita, ja temppuilutaidoista on ollut korvaamatonta hyötyä matkan aikana.

– Se on ollut mahtava tapa ottaa kontaktia paikallisiin, jos ei ole ollut yhteistä kieltä. Hassuttelu sulattaa lasten sydämet ja sitä kautta myös aikuisten sydämet. Sen jälkeen kaikki onkin sujunut ystävällisesti ja tutustuminen paikallisiin on ollut takuuvarmaa, kertoo Kääriä.

Sirkus elämäntapana on vaikuttanut myös miesten suhtautumiseen matkan aikana sattuneisiin vastoinkäymisiin.

– Sirkus on myös näkynyt ajattelutavassamme, sillä yritämme pitää mielessä että kaikki on mahdollista, eikä pelkoihin kannata sortua. Välillä tuntuu siltä kuin koko projekti olisi yhtä sirkusta, kun se ei tunnu olevan kenenkään hallinnassa.

Sarno ja Kääriä arvioivat matkan viimeisen etapin vievän aikaa yhdestä kahteen kuukautta. Mikäli tämä toteutuu, miehet palaavat kotiin syys-lokakuussa, jolloin matka tuktukilla Bangkokista Suomeen olisi kestänyt kaikkiaan noin kymmenen kuukautta.

>> Seuraa seikkailua Tuktuk Travellers -blogista!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Pyry Kääriä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Matkablogien nojatuolimatkat

Uppoudu matkakertomuksiin! 7 seikkailua maailmalta, mitkä tuovat helpotusta matkakuumeeseen

Pia Pajunurmi

Yksin matkustamista hehkutetaan, mutta kaikille se ei sovi – suomalainen Pia: “Seurassa on huomattavasti mukavampaa”

Mirka Kallio

Suomalainen Mirka haaveilee talvista lämpimässä ja hitaasta matkailusta: “Minulla ei ole tarvetta käydä monessa paikassa”

Traveldreaming

Christa on nukkunut tuntemattomien luona New Yorkissa ja pelännyt skorpioneja aavikolla – nauttii nyt perhematkoista

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja