Kuva: Lontoon suomalainen merimieskirkko / Markku Perälä
Lontoon suomalainen merimieskirkko

Mini-Suomi Lontoossa – tällaista on työskentely merimieskirkossa

Lontoon suomalainen merimieskirkko tarjoaa pakopaikan koti-ikävästä kärsivälle suomalaiselle ja myös työpaikan monelle Lontoosta haaveilevalle.

Vapaaehtoistyötä kirkossa

Lontoon suomalainen merimieskirkko tarjoaa suomalaisille helpon keinon muuttaa Lontooseen. Merimieskirkossa toimii neljä vapaaehtoista palveluassistenttia, jotka työskentelevät kirkolla päivärahaa, ruokaa ja majoitusta vastaan.

– Assistentin työ Lontoon merimieskirkolla on suurimmaksi osaksi asiakaspalvelutyötä ja ruoanlaittoa. Tiloissa on muun muassa kahvila, hostelli, kirjasto, sauna ja kauppa, joita assarit työpanoksellaan pyörittävät, sanoo Lontoon merimieskirkon vapaaehtoinen palveluassistentti Heli Lomu.

Lomu on työskennellyt Lontoon suomalaisella merimieskirkolla tammikuusta 2014 lähtien, ja pesti jatkuu vuoden loppuun asti.

– Parasta tässä työssä ovat mukavat ja hauskat asiakaskohtaamiset, tutustuminen ulkosuomalaisyhteisöön, yhteisöllisyys sekä tietysti maailman ihanin kaupunki Lontoo! Tänne on ollut helppo solahtaa, kun on ollut työpaikka ja asunto valmiina, Lomu kertoo.

Merimieskirkko on kuin Suomi minikoossa

Lontoon merimieskirkko tarjoaa kävijöille palan Suomea. Kirkolla voi lueskella päivän Helsingin Sanomia, käydä saunassa, puhua suomea, nautiskella suomalaisia ruokia, kuten esimerkiksi karjalanpiirakkaa ja korvapuusteja, tai vaikka yöpyä.

Lontoon suomalainen merimieskirkko
Merimieskirkko tarjoaa lontoolaisille suomalaisia herkkuja, muun muassa karjalanpiirakoita ja korvapuusteja.

Merimieskirkon hostelli on Lomun mukaan aroille matkailijoille ja kielitaitoa vasta hankkiville hyvä paikka aloitella uraa ulkomailla. Kirkolta löytyy apua myös suomalaisyhteisöä etsiville lontoolaisille.

– Lontoossa pitkään asuneet suomalaiset hakevat merimieskirkolta yhteisöllisyyttä ja erilaisia kerhoja. Myös suomen kielen ylläpito tai kielitaidon ja suomalaisen kulttuurin opettaminen lapsille on tärkeä syy vierailla merimieskirkolla.

Monipuolinen työpaikka pitää kiireisenä

Lomun pesti merimieskirkon palveluassistenttina päättyy vuoden 2014 lopussa, ja seuraava vapaaehtoisten haku käynnistyy heti joulun jälkeen.

– Vapaaehtoinen assistentti saa päivärahan, joka on noin 13 euroa. Kuukaudessa se tekee vajaat 400 euroa. Sen lisäksi assistenteille tarjotaan ilmainen majoitus, ruoat työpäivinä sekä kulttuuriseteli. Lontoossa asuminen on todella kallista, joten jos vuokran ja ruoan laskisi palkkaan, se tekisi noin 1 200 euroa kuukaudessa, laskeskelee Lomu.

Assistentit työskentelevät kahdeksan tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa. Työ on viikonloppu- ja iltapainotteista ja Lomun mukaan toisinaan yksitoikkoista ja puuduttavaa. Kirkko kuitenkin hyödyntää myös assistenttien erikoistaitoja, ja Lomu onkin päässyt toimimaan useissa tehtävissä.

– Olen siitä onnekas, että olen päässyt tekemään täällä niin tiedottajan, graafikon, autokuskin ja kanttorin töitä. Erityisesti kanttorin työt, jotka vievät ympäri Britanniaa, piristävät arkea. Pian alkaa kauneimmat joululaulut -kiertue, joka vie minut muun muassa Edinburghiin, Glasgow’hun ja Cambridgeen. Voi kai sen työpäivän matkustaen, maisemia katsellen ja joululauluja säestäenkin kuluttaa, sanoo Heli Lomu.

>> Lue myös: Paikallisvinkit Lontooseen – löydä uudet suosikit lontoolaisten rakastamista paikoista

Teksti: Inka Khanji
Kuva: Suomen merimieskirkko / Carita Laamanen, Markku Perälä

Päivitetty: 6.11.2014

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (3 votes, average: 4,33 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia