Kirjabloggaajien lukuvinkit matkakuumeisille
Hyvä kirja voi nostattaa välittömän matkakuumeen tai taltuttaa sen väliaikaisesti viemällä kaukomaille koskaan kotisohvalta nousematta. Neljä suosittua kirjallisuusbloggaajaa kertoi Rantapallolle suosikkinsa matkailuaiheisista teoksista – hyvä kirja on paras matkakumppani.
Kaikki artikkelin bloggaajat sekä viidentenä Jäljen ääni -blogin Penjami Lehto palkittiin Helsingin Kirjamessuilla vuoden 2011 Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinnolla.
Chimamanda Ngozi Adichie: Huominen on liian kaukana
Kirjainten virrassa -blogissaan nykykirjallisuudesta bloggaava Hanna Pudas kertoo suosikikseen Chimamanda Ngozi Adichien teoksen Huominen on liian kaukana.
“Nuoren afrikkalaisen naisen novellikokoelma vie lukijan matkoille niin Afrikkaan kuin Yhdysvaltoihinkin. Afrikka ei näyttäydy pimeänä eikä yliromantisoituna maana, vaan kokoelma näyttää, että maanosaan mahtuu monenlaista maata ja tarinaa. Yhdysvaltoihin sijoittuvissa novelleissa kaipuuta kotimaahan käsitellään ruuan kautta. Adichien naispäähenkilöt ikävöivät tuttuja mausteita uudessa maassa. Tarinoissa mennyt muistuu suussa, ja toisinaan integroituminen uuteen kulttuuriin näkyy konkreettisesti siinä, että hylätään vanhat, rakkaat reseptit.
Minusta kaikkien tarinoiden ei tarvitse jatkua ikuisesti, vaan yksi taidonnäyte on saada eheä tarina tiivimpään tilaan, niin että se silti hengittää ja jättää lukijalle jotain omaakin löydettävää. Adichie osaa tämän täydellisesti.”
Chimamanda Ngozi Adichie
Huominen on liian kaukana
Otava 2011
ISBN 978-951-1-24188-1
Niko Kazantzakis: Kerro minulle, Zorbas
Kreikkalainen mieli on tehnyt vaikutuksen Morren maailma -blogin Hanna Matilaiseen. Niko Kazantzakisin elämäniloinen teos Kerro minulle, Zorbas vie hetkessä Välimeren tunnelmaan.
“Kerro minulle, Zorbas on ehkä maailman piristävin kirja. Zorbasin elämänriemu ja -jano on niin tarttuvaa. Zorbas on sataprosenttinen
eläytyjä kaikessa mihin hän ryhtyy; syömisestä työntekoon, tanssimisesta naissuhteisiin, soittamisesta tappeluun. Vaikka kirjan loppu vetää haikeaksi, jopa kyyneleisiin saakka, on jälkimaku kuitenkin raikas.
Kirja on mahtava nojatuolimatka ennen kaikkea kreikkalaiseen mieleen ja tunnemaailmaan. Suomalaisilla on aina ollut erityinen suhde Kreikkaan, enkä henkilökohtaisesti tee poikkeusta siitä edes nykyisen talouskriisin valossa.
Kerro minulle, Zorbas saa buzukin soimaan päässäsi ja voit suorastaan tuntea viileän ouzolasillisen kädessäsi. Tämä kirja on lyhyin ja nopein tie Välimeren saaristoon…”
Niko Kazantzakis
Kerro minulle, Zorbas
Tammi 2009
ISBN 978-951-31-4841-6
Mika Waltari: Johannes Angelos
Sallan lukupäiväkirja -blogia kirjoittavan Salla Brunoun suosikki vie aikamatkalle historialliseen Konstantinopoliin.
“Mika Waltarin klassikkoromaani Johannes Angelos herättää matkakuumeen Istanbuliin. Kirja kertoo ajasta, jolloin Konstantinopolista tuli Istanbul. 1400-luvulla Bysantin tuhatvuotinen valta-aika päättyy, kun kaupunki koettaa puolustautua murtamattomana pidetyn muurin suojissa sulttaani Muhammedin joukkoja vastaan. Piirityksestä tulee aikakausien välinen raja: vanhan maailman valtakunta murtuu uuden puristuksessa.
Waltari kirjoittaa elävästi ja intensiivisesti Konstantinopolin kaupungista päähenkilönsä Johannes Angeloksen silmin. Kirjan keskeiset tapahtumapaikat ovat tallella Istanbulissa vieläkin.”
Mika Waltari
Johannes Angelos
WSOY 2010 (10. painos)
ISBN 978-951-0-20745-1
Jonathan Safran Foer: Extremely Loud and Incredibly Close
Bokbabbel-blogin Jessica Andersin suosittelee Jonathan Safran Foerin teosta Extremely Loud and Incredibly Close, joka kertoo New Yorkista 9/11-tapahtumien jälkeen.
“Luin kirjan melkein kannesta kanteen New Yorkin lennolla pari vuotta sitten, ja ihastuin Safran Foerin erikoiseen kertojatyyliin. Kirjan hellyttävä päähenkilö, pikkuvanha Oscar, etsii isäänsä kaupungista ja vie lukijan syvälle kaupungin syövereihin. Kaunis ja kiehtova tarina, joka imaisee mukaansa – ja herättää kaipuun New Yorkiin!”
Jonathan Safran Foer
Extremely Loud and Incredibly Close
Mariner Books 2006
ISBN 978-061-8-71165-9