Hyppää sisältöön

Kärsitkö sinäkin tästä kiusallisesta vaivasta lennolla? 10 tapaa tehdä matkasta helpompi

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.06.2017
Lue tämä ennen seuraavaa lentoasi, mikäli kärsit lukkiutuvista korvista.

1. Nieleskely voi tuoda avun

Kukapa ei olisi joskus tuskaillut lentokoneessa lukkiutuvien korvien kanssa. Ilmanpaineen vaihtelu aiheuttaa helposti tukoksen, joka saattaa lievimmillään tuntua vain hieman epämukavalta, mutta pahimmillaan aiheuttaa todellista kipua. Uutissivusto The Sun kokosi kymmenen vinkkiä, joita kokeilemalla korvat saattavat aueta helposti.

Yksinkertaisin ohje lienee tämä: nieleskele, nieleskele, nieleskele. Samalla avaat korvatorven ja saatat lievittää painetta välikorvassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Syö purukumia

Lentokentältä kannattaa napata mukaan paketillinen purukumia, sillä purkan jauhaminen voi avata korvatorven. Lisäksi lisääntynyt syljentuotanto pakottaa nieleskelemään. Mikäli unohdat hankkia purukumia, voi jauhamista teeskentelemällä saada aikaan saman tuloksen.

3. Imeskelytabletit voivat tuoda avun

Purukumin tapaan lentokoneessa voi kokeilla korvavaivoihin imeskelytabletteja tai kovia karamelleja, joita imemällä paine korvissa voi helpottua.

4. Vältä nukkumista

Jos otat mielelläsi lentokoneessa nokkaunet, vältä nukkumista ainakin nousun ja laskun aikana. Nukkuessasi et nieleskele tai pureskele, jolloin paine korvissa kasvaa nopeammin. Ennen nukahtamista kannattaa odottaa, että kone on saavuttanut täyden lentokorkeuden.

5. Kokeile nenäsuihketta

Matka-apteekkiin kannattaa pakata mukaan nenäsuihketta, sillä se on usein helppo ja nopea apu lukkiutuviin korviin. Jos joudut lentämään flunssaisena, on nenäsuihke ehdoton apulainen.

6. Haukottele

Olet ehkä joskus haukotellut ja huomannut lukkiutuneiden korvien aukeavan salamannopeasti. Tätä helppoa kikkaa kannattaa hyödyntää myös silloin, kun et edes ole väsynyt – teeskentele haukottelevasi ja lopputulos on sama.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

7. Ota nenästä kiinni ja puhalla

Jos korvat eivät aukea pelkän nieleskelyn avulla, kokeile tarttua nenästä kiinni ja puristaa sieraimet yhteen. Puhalla samaan aikaan ilmaa sieraimiin. Tällä niksillä luot painetta, joka voi avata lukkiutuneet korvat.

8. Nieleskele nenästä kiinni pitäen

Mikäli aiempi konsti ei toimi omalla kohdallasi, pidä nenästä kiinni ja puhalluksen sijaan nieleskele samanaikaisesti. Kokeilemalla selviää, kumpi niksi sopii itsellesi paremmin.

9. Juo lasillinen vettä

Vesi – siinä yksi helppo apu moneen vaivaan. Juomisen mukanaan tuoma nieleskely voi tuoda helpotusta myös lukkiutuneisiin korviin. Kaada itsellesi iso lasillinen vettä, taivuta päätä taaksepäin ja ota isoja kulauksia tasataksesi painetta.

10. Kuuma kylpy kotona

Jos korvat eivät vielä kotiin saavuttuasikaan ole auenneet, ja sinulla on käytössäsi kylpyamme, kokeile kuumaa kylpyä. Paina pääsi veden alle, nosta leuka ylöspäin ja nielaise muutaman kerran. Vesi saattaa toimia apukeinona paineen tasaamisessa.

Jos vaiva jatkuu pitkään eivätkä korvat tunnu aukevan, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Lähde: The Sun
Kuva: Istockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mitä ovat lentokoneen spoilerit?

Tätä outoa näkyä sinäkin olet ihmetellyt lentokoneen ikkunasta – miksi siivestä aukeaa ilmassa huojuvia luukkuja?

Miksi lentokoneissa on pyöreäkulmaiset ikkunat?

Tiesitkö syyn? Tämän takia lentokoneissa on pyöreät ikkunat

Lentokoneen moottorit

Tämä tieto helpottaa lentopelkoisia: kone voi laskeutua turvallisesti, vaikka moottorit lakkaisivat toimimasta

Tyhjä penkkirivi

Lisää tilaa lentokoneessa – helppo vinkki, joka auttaa saamaan vapaan penkkirivin lennolla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja