Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Kärsitkö sinäkin tästä kiusallisesta vaivasta lennolla? 10 tapaa tehdä matkasta helpompi

Istockphoto artikkelin kuva
Matkailijan terveys
Lue tämä ennen seuraavaa lentoasi, mikäli kärsit lukkiutuvista korvista.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 16.06.2017
facebook   whatsapp

1. Nieleskely voi tuoda avun

Kukapa ei olisi joskus tuskaillut lentokoneessa lukkiutuvien korvien kanssa. Ilmanpaineen vaihtelu aiheuttaa helposti tukoksen, joka saattaa lievimmillään tuntua vain hieman epämukavalta, mutta pahimmillaan aiheuttaa todellista kipua. Uutissivusto The Sun kokosi kymmenen vinkkiä, joita kokeilemalla korvat saattavat aueta helposti.

Yksinkertaisin ohje lienee tämä: nieleskele, nieleskele, nieleskele. Samalla avaat korvatorven ja saatat lievittää painetta välikorvassa.

2. Syö purukumia

Lentokentältä kannattaa napata mukaan paketillinen purukumia, sillä purkan jauhaminen voi avata korvatorven. Lisäksi lisääntynyt syljentuotanto pakottaa nieleskelemään. Mikäli unohdat hankkia purukumia, voi jauhamista teeskentelemällä saada aikaan saman tuloksen.

3. Imeskelytabletit voivat tuoda avun

Purukumin tapaan lentokoneessa voi kokeilla korvavaivoihin imeskelytabletteja tai kovia karamelleja, joita imemällä paine korvissa voi helpottua.

4. Vältä nukkumista

Jos otat mielelläsi lentokoneessa nokkaunet, vältä nukkumista ainakin nousun ja laskun aikana. Nukkuessasi et nieleskele tai pureskele, jolloin paine korvissa kasvaa nopeammin. Ennen nukahtamista kannattaa odottaa, että kone on saavuttanut täyden lentokorkeuden.

5. Kokeile nenäsuihketta

Matka-apteekkiin kannattaa pakata mukaan nenäsuihketta, sillä se on usein helppo ja nopea apu lukkiutuviin korviin. Jos joudut lentämään flunssaisena, on nenäsuihke ehdoton apulainen.

6. Haukottele

Olet ehkä joskus haukotellut ja huomannut lukkiutuneiden korvien aukeavan salamannopeasti. Tätä helppoa kikkaa kannattaa hyödyntää myös silloin, kun et edes ole väsynyt – teeskentele haukottelevasi ja lopputulos on sama.

7. Ota nenästä kiinni ja puhalla

Jos korvat eivät aukea pelkän nieleskelyn avulla, kokeile tarttua nenästä kiinni ja puristaa sieraimet yhteen. Puhalla samaan aikaan ilmaa sieraimiin. Tällä niksillä luot painetta, joka voi avata lukkiutuneet korvat.

8. Nieleskele nenästä kiinni pitäen

Mikäli aiempi konsti ei toimi omalla kohdallasi, pidä nenästä kiinni ja puhalluksen sijaan nieleskele samanaikaisesti. Kokeilemalla selviää, kumpi niksi sopii itsellesi paremmin.

9. Juo lasillinen vettä

Vesi – siinä yksi helppo apu moneen vaivaan. Juomisen mukanaan tuoma nieleskely voi tuoda helpotusta myös lukkiutuneisiin korviin. Kaada itsellesi iso lasillinen vettä, taivuta päätä taaksepäin ja ota isoja kulauksia tasataksesi painetta.

10. Kuuma kylpy kotona

Jos korvat eivät vielä kotiin saavuttuasikaan ole auenneet, ja sinulla on käytössäsi kylpyamme, kokeile kuumaa kylpyä. Paina pääsi veden alle, nosta leuka ylöspäin ja nielaise muutaman kerran. Vesi saattaa toimia apukeinona paineen tasaamisessa.

Jos vaiva jatkuu pitkään eivätkä korvat tunnu aukevan, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Lähde: The Sun
Kuva: Istockphoto

Lue kommentit (4) Jätä kommentti

  1. 2013 lensin äitini kanssa Barcelonan kuumaan aurinkoon ja nousukiidossa korvissa alkoi kirvellä ja äiti antoi konvehdin pureskeltavaksi jotta “lentäjäntauti” kuten meillä lukkiutumista kutsutaan, hellitti nopeammin. Italiaan otin purkkaa mukaan kerrasta oppineena.


  2. Lähdimme vuonna 1985 perheeni kanssa ensimmäiselle ulkomaan matkalle Kanarialle …se oli myös ensimmäinen lentokone matkani .Heti nousun alussa tuntui että korvat räjähtää ja kipu oli hirveä . Enkä ollut osannut varautua siihen ollenkaan . Mutta onneksi ystäväni isä oli työvuorossa hän laittoi muovimukeihin kukka asetelmiin käytettävää sientä( ehkä ) ja se auttoi heti . . Nykyisin mukana korvatulpat .


  3. Kaikista helpointa on ostaa parin euron lentokorvatulpat. Lentoja kymmeniä niiden oston jälkeen ja ei ongelmia, ennen niitä meinasi pää räjähtää joka kerta.


  4. Tai sitten vain ostat lentokorvatulpat. Itsellä oli kovia kipuja etenkin laskuissa, mutta lentokorvatulpat auttoi asiaan. Ei ole iso sijoitus eikä tarvi koko ajan miettiä, että nyt pitää nieleskellä.


  5. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.