Hyppää sisältöön

Tiesitkö? Näin lentoyhtiöt pitävät huolen siitä, että konetta eivät koskaan ohjaa toisiaan inhoavat lentäjät

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 24.07.2017
Lentäjien kemiat on huomioitu lentoyhtiöiden työvuorojen jaossa.

Riitapukarit erilleen lentokoneen ohjaamossa

On selvää, että lentäjän työ on poikkeuksellisen haastavaa ja vaatii tiukkaa keskittymistä. Mutta olisitko silti arvannut, että lentäjät saavat itse vaikuttaa siihen, millaisten kollegoiden kanssa he konetta ohjaavat?

Brittiläinen uutissivusto The Telegraph kertoo lentoyhtiöillä käytössä olevasta elektronisesta systeemistä, johon kapteenit ja perämiehet voivat kirjata itselleen epämieluisat kollegat. Järjestelmä pitää huolen siitä, että huonosti keskenään toimeen tulevia lentäjiä ei määrätä samalle lennolle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käytännön tarkoituksena on varmistaa, että matkustamossa vallitsee miellyttävä tunnelma ja yhteistyö toimii lentäjien kesken. Tilanteen kärjistyessä ohjaamosta löytyvät riitapukarit voisivat olla jopa turvallisuusriski.

The Telegraphin mukaan verkosta löytyy runsaasti esimerkkejä, jotka ovat johtaneet lentäjien välien kiristymiseen. Tällöin ratkaisuna on Do Not Pair (älä yhdistä) -palvelun käyttäminen, joka pitää yhteiset työvuorot loitolla.

Myös matkustamohenkilökunnan tiedetään käyttävän samaa taktiikkaa vaihtaessaan lentoja kollegoiden kesken. Joskus syynä eivät ole henkilökohtaiset menot tai epämieluisa kohde, vaan työtoveri, jonka kanssa ei tee mieli jakaa ahtaita tiloja matkustamossa.

Lentäjien välistä vuorovaikutusta on kuitenkin rajoitettu jonkin verran: kaikenlainen turha rupattelu on kielletty kollegoilta silloin, kun kone on alle kolmen kilometrin korkeudessa. Sääntö pohjautuu Eastern Air Linesin vuoden 1974 lento-onnettomuuteen, jossa turhan juoruilun uskotaan vaikuttaneen lentäjien keskittymiskykyyn.

Lähde: The Telegraph
Kuva: Istockphoto

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lentokoneen ovi

Voiko lentokoneen ovi avautua kesken lennon? Ammattilainen kertoo, pitääkö kauhukuvaa pelätä

Yksin jätetty matkalaukku

Lentokentällä hylättynä seisova matkalaukku on kylmäävä näky – näin tilanteessa toimitaan

Mitä ovat lentokoneen spoilerit?

Tätä outoa näkyä sinäkin olet ihmetellyt lentokoneen ikkunasta – miksi siivestä aukeaa ilmassa huojuvia luukkuja?

Miksi lentokoneissa on pyöreäkulmaiset ikkunat?

Tiesitkö syyn? Tämän takia lentokoneissa on pyöreät ikkunat

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja