Hyppää sisältöön

Näin vältät halpalentojen sudenkuopat – 5 helppoa vinkkiä

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 05.03.2019
Halpalentojen valtti on niiden tuoma mutkattomuus: hinta pysyy matalana, kun matkustamisesta on karsittu kaikki turha glamour. Halpalentojen lisäkulut saattavat kuitenkin olla ikäviä viime hetken yllätyksiä - tutustu ohjeisiin tarkasti ja vältät turhat lisämaksut!

Älä anna oheiskulujen yllättää – halpalento ei ole aina halpa

Suurin osa matkailijoista tietää jo nykyisin, että halpalentojen palvelutaso on varsin karsittu. Lennon tavoite on vain kuljettaa matkustaja helposti ja halvalla paikasta toiseen. Turhat palvelut eivät kuulu tähän konseptiin, ja kaikesta ylimääräisestä peritään erillinen maksu.

Tästä syystä ei aina ole selvää, että halpalennoksi kutsuttu matka tulisi loppujen lopuksi halvemmaksi kuin tavallisella lentoyhtiöllä lentäminen tai paketoitu valmismatka. Monet hintaa nostavista lisämaksullisista palveluista ovat sellaisia, joista harva matkailija voi tai haluaa kieltäytyä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue vinkit ja välty halpalentojen sudenkuopilta!

1. Paljonko matkan lopullinen kokonaishinta on?

Ota lentohintoja vertaillessasi huomioon lentoyhtiön perimät lisämaksut. Halpalennon hintaan saatetaan lisätä pakollisten verojen lisäksi myös palvelumaksuja, matkatavaramaksuja tai erillisiä kustannuksia istumapaikan varaamisesta.

Hintaa nostavat lisäksi mahdolliset ateriat lentokoneessa. Usein myös luottokortin käytöstä peritään erillinen maksu jos käytössäsi ei satu olemaan juuri sitä korttia, jonka tietty lentoyhtiö kelpuuttaa ilmaiseksi – saatat siis joutua jopa maksamaan maksamisesta.

2. Mille lentoasemalle halpalennolla pääsee?

Useat halpalentoyhtiöt käyttävät suurkaupunkien kakkoskenttiä, jotka tyypillisesti sijaitsevat kaukana keskustasta. Matkoista keskustaan ja takaisin voi syntyä useiden kymmenien eurojen lisälasku. Esimerkiksi Ryanairin käyttämä Frankfurt-Hahnin kenttä sijaitsee yli 120 kilometrin päässä Frankfurtin kaupungista.

3. Halpalennot vai pakettimatka?

Halpalentoyhtiöiden reittivalikoima Suomesta Etelä-Euroopan rantakohteisiin on viime vuosien aikana laajentunut merkittävästi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nykyisin joukossa on myös paljon sellaisia lomakohteita, joihin aiemmin on tyypillisesti matkustettu pakettimatkoja käyttäen. Esimerkiksi Rodokselle, Kreetalle, Teneriffalle tai Mallorcalle on nyt mahdollista lentää halpalentoyhtiöiden kyydillä, mikä mahdollistaa hyvin edullisen lomamatkan – ainakin jos tyydyt riisuttuihin lentoihin.

Tyypilliseen pakettimatkakohteeseen lennettäessä kannattaa tarkistaa myös pakettimatkatarjonta. Erityisesti äkkilähdöt tulevat yleensä reilusti halvemmaksi kuin erikseen ostetut lennot ja hotellit.

4. Ratkaiseva päätös: montako laukkua mukaan?

Suurimmat yksittäiset lisäkulut syntyvät, jos matkatavarasi painavat liikaa. Matkatavaramaksut ylimääräisistä kiloista voivat nousta satoihin euroihin.

Harkitse siis tarvitsemasi tavaramäärä jo matkaa varatessasi. Jos tarvitset erikoisvarusteita tai monen kuukauden matkatavarat, ei halpalento ole tavallista lentoyhtiötä edullisempi ratkaisu.

Halpalentoyhtiöiden ansaintalogiikka perustuu lisämaksuihin, joten lentoasemalla tinkiminen ei kannata ja joustoa lähtöselvityksessä on turha odottaa. Ennen matkalle lähtöä käsimatkatavaralaukku kannattaa punnita ja mitata tarkoin, jotta se täyttää varmasti lentoyhtiön asettamat vaatimukset.

Jotain hyvää halpalentoyhtiöissäkin on: monet halpalentoyhtiöt hyväksyvät matkustamoon kymmenen kilon painoisen käsimatkatavaralaukun, kun usein käsimatkatavaralaukun sallittu enimmäispaino on kahdeksan kiloa. Kaikki rajoitukset on tarkistettava ennen matkaa.

5. Vertaile myös tavalliset lentoyhtiöt

Eräs halpalentoyhtiöiden tavoista säästää omissa kuluissaan on lentojen sijoittaminen aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan. Matkustajalle nämä hankalat ajankohdat saattavat aiheuttaa kustannuksia hotellikulujen tai taksikyytien muodossa, jos lentoajat eivät sovi yhteen muiden aikataulujen kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lentoa varatessa onkin fiksua vertailla aina myös tavallisten yhtiöiden lentoaikataulut ja tutkia, olisiko niissä paremmin sopiva vaihtoehto tarjolla – hintaero saattaa jäädä yllättävän pieneksi.

Kaikkien yhtiöiden hinnat on helpointa vertailla lentohaun avulla. Ota huomioon, että lentohaussa näkyvät hinnat ennen lentoyhtiöiden perimiä lisämaksuja.

>> Lue myös: Kaikki halpalentoyhtiöt Suomessa – katso kattava reittilista

Kuva: Istockphoto

Löydä halvat lennot Rantapallon lentohaun avulla >>

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lennot Wieniin

Lisää lentoja Lappiin – Lufthansa ja Austrian Airlines avaavat kolme uutta reittiä

Lentokoneen matkustamo

Pidätkö turvavyötä auki lennon aikana? Pysäyttävä muistutus siitä, miksi niin ei kannattaisi tehdä

Suorat lennot Egyptiin ja Marokkoon

Norwegian avaa kolme uutta reittiä Helsingistä – eksoottisia kohteita talveksi

Yölento

Mitä lentäjät näkevät yöllä ohjaamosta? Toisin kuin ehkä luulit, ajovalot eivät valaise reittiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja