Hyppää sisältöön

Miten avaruudessa käydään vessassa ja suihkussa? Tässä selitys yleiselle äimistelyn aiheelle

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 31.08.2017
Vessakäynnit ja suihkut ovat tavallista haastavampia toimenpiteitä avaruuden painottomassa tilassa.

Näin avaruudessa tehdään tarpeet

Nykyään matkan varaaminen avaruuteenkaan ei ole mahdotonta, jos mielenkiintoisimmat matkakohteet maan päällä on tullut jo koluttua. Virgin Galactic on ensimmäinen kaupallinen avaruuslentoja myyvä lentoyhtiö, mutta varsinaisen toiminnan aloittamista on lykätty jo monta kertaa kehitystyön ollessa edelleen kesken.

Vaikka et olisikaan koskaan haaveillut avaruuteen matkustamisesta, olet ehkä miettinyt miten arkipäiväiset toimet sujuvat painottomassa tilassa. Astronauttien mukaan ihmisten tavallisin kysymys onkin se, miten avaruudessa tehdään tarpeet tai käydään suihkussa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Virtsaamista varten wc-tiloista löytyy putki tai suppilo, joka imaisee ilmavirran avulla kaiken sisäänsä. Samaa välinettä käyttävät sekä miehet että naiset, mutta putken suuaukko on erilainen. Avaruudessa virtsa kierrätetään ja muutetaan vedeksi.

Wc:stä löytyy ulkoapäin melko tavallisen näköinen wc-pönttö, jonka kannen alta paljastuu kuitenkin normaalia pienempi säiliö. Pöntöllä istuessaan astronautit joutuvat kiinnittämään itsensä wc-pönttöön, jotta eivät leijuisi pois sen päältä. Tarpeet tehdään istuimen suulla olevaan pussiin, joka pudotetaan myöhemmin sisään säiliöön.

Avaruudessa wc huuhdotaan veden sijaan ilmavoiman avulla – imurin tapaan. Vessakäynneissä avaruudessa on aivan oma tekniikkansa, jota astronautit harjoittelevat jo koulutuksensa aikana.

Kuinka suihku onnistuu avaruudessa?

Tavallisesta suihkusta voi avaruudessa vain haaveilla. Vesi käyttäytyy painottomassa tilassa eri tavalla, ja kun sitä lisätään iholle, se tuntuu tarttuvan siihen kiinni.

Astronautit peseytyvät levittämällä iholleen vettä ja saippuaa ja hieromalla niitä yhteen. Apuna voi käyttää myös kosteita liinoja tai pyyhkeitä, jotka ovat suosittuja peseytymisvälineitä erityisesti kiireessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

European Space Agencyn (ESA) julkaisemilla videoilla näytetään, miten hiukset pestään painottomassa tilassa. Kattoa kohti sojottavia hiuksia ei voi huuhdella tavalliseen tapaan, vaan niihin lisätään ensin vettä ja sen jälkeen hiuksiin jätettävää shampoota.

Katso videoilta miltä näyttävät wc-tilat avaruudessa ja miten vesi tarttuu ihoon painottomassa tilassa!

Lähde: European Space Agency, Smithsonian
Kuva: Virgin Galactic
Video: European Space Agency, YouTube / RT

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Lentoyhtiöiden codeshare-yhteistyö

Yllätyitkö, kun varasit lennon ja lähtöportilla odottaakin eri yhtiön kone? Tätä tarkoittaa codeshare-yhteistyö

Pysäköinti Helsinki-Vantaalla

Näin jätät auton parkkiin Helsinki-Vantaalle – tiesitkö, että yksi hotelliyö voi tuoda ilmaisen pysäköinnin loman ajaksi?

Norjan Kirkkoniemi

Finnairilta uusi reitti kesäkaudelle 2025 – lisävuoroja useille reiteille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja