Kuva: Riikka Krenn
Miksi lentokoneen siiven alta ei saa kävellä?

Miksi lentokoneen siiven alta ei saa kävellä? Tässä syy lentokentällä ihmetyttävään sääntöön

Matkustajilla ei ole asiaa lentokoneen siiven alle.

Lentokoneen siipi on kierrettävä kaukaa

Aina matkustajilla ei ole käytössä matkustajasiltaa lentokoneesta poistuttaessa. Matkustajasillaksi kutsutaan putkea, jota pitkin matkustajat pääsevät kävelemään suoraan koneesta terminaalirakennukseen.

Erityisesti pienillä lentoasemilla tai lentokenttien viimeisillä porteilla matkustajat saatetaan ohjata lentokoneesta bussiin tai kävellen terminaaliin. Lentomatkustajien on tällöin kierrettävä lentokoneen siipi ohjeiden mukaisesti.

Lentokoneen siipi on tyypillisesti eristetty värikkäällä nauhalla ja huomiotolpilla siten, että matkustajat eivät vahingossakaan eksy siiven välittömään läheisyyteen.

Tapaan on totuttu, mutta oletko ikinä miettinyt mistä se johtuu?

Merkittävin syy siipien eristämiseen liittyy matkustajien turvallisuuteen. Lentokoneen moottorit sijaitsevat yleensä siipien alla, ja vaikka ne ovatkin laskeutumisen jälkeen sammuneet, ei matkustajilla ole asiaa niiden lähelle. Myös polttoainevuodot ovat mahdollisia.

Ilmailualalla on tapahtunut harvinaisia, mutta sitäkin järkyttävämpiä onnettomuuksia, joissa koneen moottori on imaissut lentoyhtiön työntekijän kuolettavin seurauksin.

Turvallisuussyyt toimivat myös päinvastoin. Lentoyhtiön on niin ikään huolehdittava, ettei kukaan ulkopuolinen pääse vahingoittamaan moottoreita tai kyseenalaistamaan matkustusturvallisuutta.

Aamulehden haastattelema liikennelentäjä Teemu Alanen antaa esimerkin matkustajan kännykän tippumisesta moottoriin selfietä otettaessa. Lento jouduttaisiin perumaan, mutta pahimmillaan edessä saattaisi olla kallis moottoriremontti.

Lue myös: Jos näet lentokoneen ikkunasta siiven, saatat istua tällä tarkasti merkityllä paikalla – musta kolmio paljastaa

Lähde: Quora, Aamulehti
Kuva: Riikka Krenn

Päivitetty: 23.4.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (13 votes, average: 1,54 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Missähän se selfien ottaja on ollut, että kännykkä on voinut pudota lentokoneen moottoriin?

Istunut mahdollisesti suihkumoottorin sisäkehällä selffamaassa ja luuri on kimmonnut kädestä pudottuaan turbiiniin? vai? en oikein muuta keksi paitsi vielä että sitten voi olla ollut tuulinen päivä ja kova myrsky jolloin puhelin on (-ko)lentänyt kädestä vaakalentoa turbiniin sisälle..