Hyppää sisältöön

Miksi lentokoneen siiven alta ei saa kävellä? Tässä syy lentokentällä ihmetyttävään sääntöön

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 07.04.2022
Matkustajilla ei ole asiaa lentokoneen siiven alle.

Lentokoneen siipi on kierrettävä kaukaa

Aina matkustajilla ei ole käytössä matkustajasiltaa lentokoneesta poistuttaessa. Matkustajasillaksi kutsutaan putkea, jota pitkin matkustajat pääsevät kävelemään suoraan koneesta terminaalirakennukseen.

Erityisesti pienillä lentoasemilla tai lentokenttien viimeisillä porteilla matkustajat saatetaan ohjata lentokoneesta bussiin tai kävellen terminaaliin. Lentomatkustajien on tällöin kierrettävä lentokoneen siipi ohjeiden mukaisesti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lentokoneen siipi on tyypillisesti eristetty värikkäällä nauhalla ja huomiotolpilla siten, että matkustajat eivät vahingossakaan eksy siiven välittömään läheisyyteen.

Tapaan on totuttu, mutta oletko ikinä miettinyt mistä se johtuu?

Merkittävin syy siipien eristämiseen liittyy matkustajien turvallisuuteen. Lentokoneen moottorit sijaitsevat yleensä siipien alla, ja vaikka ne ovatkin laskeutumisen jälkeen sammuneet, ei matkustajilla ole asiaa niiden lähelle. Myös polttoainevuodot ovat mahdollisia.

Ilmailualalla on tapahtunut harvinaisia, mutta sitäkin järkyttävämpiä onnettomuuksia, joissa koneen moottori on imaissut lentoyhtiön työntekijän kuolettavin seurauksin.

Turvallisuussyyt toimivat myös päinvastoin. Lentoyhtiön on niin ikään huolehdittava, ettei kukaan ulkopuolinen pääse vahingoittamaan moottoreita tai kyseenalaistamaan matkustusturvallisuutta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aamulehden haastattelema liikennelentäjä Teemu Alanen antaa esimerkin matkustajan kännykän tippumisesta moottoriin selfietä otettaessa. Lento jouduttaisiin perumaan, mutta pahimmillaan edessä saattaisi olla kallis moottoriremontti.

Lue myös: Jos näet lentokoneen ikkunasta siiven, saatat istua tällä tarkasti merkityllä paikalla – musta kolmio paljastaa

Lähde: Quora, Aamulehti
Kuva: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Märällä paperilla täytetyt pahvikupit auttavat korvakipuun lennolla

Tätä lentoemäntien nerokasta niksiä et olisi ikinä keksinyt itse – kuulostaa oudolta, mutta poistaa korvakivun

Kymmenen asiaa, joita voit pyytää lennolla.

Yllätytkö? Kymmenen asiaa, joita et tiennyt voivasi pyytää lennolla

Miten allergiat vaikuttavat lentämiseen?

Toisille jokainen lento voi olla hengenvaarallinen riski – tiesitkö, millaisia uhkia allergioihin liittyy matkustamossa?

Mielenkiintoiset faktat alkoholista lennolla

Tiesitkö, että lentokoneessa humaltuminen on rikos? 8 faktaa alkoholista lennoilla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja