Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Lentoyhtiöillä on salainen koodi asialle, jota yhdenkään matkustajan ei haluta tietävän

Inka Khanji artikkelin kuva
Lennot
Lentoyhtiöt joutuvat joskus turvautumaan salaisiin koodeihin ikävistä syistä.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 30.10.2018
facebook   whatsapp

Jim Wilson on koodinimi ruumiille

Jos lennollasi on henkilö nimeltä Jim Wilson, on todennäköistä, että tämä ei ole enää hengissä. Brittisivusto The Sun kertoo nimen olevan salainen koodi lennoilla kuljetettaville ruumiille.

Ruumiiden toimittaminen paikasta toiseen on lentoyhtiöiden ikävä velvollisuus – ihmiset nimittäin kuolevat yllättävän usein jossain muualla kuin omassa kotikaupungissaan.

The Sunin mukaan vuosittain lentoyhtiöt kuljettavat noin 50 000 ruumista, ja Amsterdamin lentokentällä on jopa oma ruumishuone.

Koodinimen otti alun perin käyttöön jenkkiyhtiö American Airlines, mutta monet muut lentoyhtiöt käyttävät ruumiista yksinkertaisempaa lyhennettä HR. Tämä viittaa englanninkieliseen termiin human remains. American Airlinesilla puolestaan kerrotaan olevan jopa hautaustoimistoille suunnattu asiakaspalvelu nimeltä Jim Wilson Service.

Lentokoneissa ja lentokentillä koodinimi mahdollistaa henkilökunnan keskustelut ruumiista ilman, että matkustajat kuulevat mistä on kyse. Tämä tekee kommunikoinnista helpompaa esimerkiksi hautaustoimistojen tai lentokenttävirkailijoiden kanssa.

Käytäntö suojelee edesmenneiden ja heidän omaistensa yksityisyyttä, mutta samalla myös pyrkii välttämään epämukavan olon luomista muille matkustajille.

Entä miksi juuri Jim Wilson, joka kuulostaa tavalliselta lentomatkustajalta? Koodinimen kerrotaan olevan peräisin samannimisistä kuljetuslaatikoista, joissa ruumiit matkustavat.

Kyseessä ei suinkaan ole ainoa matkustamohenkilökunnan lennoilla käyttämä koodi. Välillä työntekijöillä tuntuu olevan kymmenen kilometrin korkeudessa varsinainen salakieli – kuten esimerkiksi tältä videolta käy ilmi.

>> Lue myös: Miten toimitaan, kun matkustaja kuolee kesken lennon? Matkustamohenkilökunta kertoo

Lähde: The Sun
Kuva: Inka Khanji

Hae Lentoja
1 0
 • Aikuinen
  -
  0
  +
 • Nuori 12 - 17
  -
  0
  +
 • Lapsi 2 - 11
  -
  0
  +
 • Sylilapsi alle 2v
  -
  0
  +

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

 1. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.