Kuva: Istockphoto
Praha, Tsekki

Prahan-loma onnistuu myös pienellä budjetilla – kaiken tämän voit tehdä kaupungissa ilmaiseksi

Praha on pullollaan historiallisia kohteita – kaupunki tunnetaan Kaarlen sillasta, Pyhän Vituksen katedraalista ja vanhankaupungin astronomisesta kellosta. Edullisen Prahan parhaat puolet voi kokea pikkurahalla tai jopa täysin ilmaiseksi.

Prahan linna ja Vituksen katedraali

Tšekin pääkaupungin Prahan tunnetuimpia kohteita ovat Prahan linna ja sen yhteyteen rakennettu Pyhän Vituksen katedraali. Kukkulalle kohoavan linnan edestä aukeaa upea näkymä kaupungin ylle. Muurien sisäpuolella nähtävyyksiä riittää, ja alueelle myydään eri kohteita kattavia pääsylippuja. Kalleinkin tiketti on suhteessa edullinen, mutta linnaan voi tutustua myös pulittamatta penniäkään.

Linnan portit aukeavat kesäaikaan aamuviideltä ja ovat avoinna keskiyöhön. Alueella pääsee kulkemaan vapaasti, ja myös osa Pyhän Vituksen katedraalista on päivisin avoinna ilman pääsymaksua.

Jos lomallaan jaksaa herätä tarpeeksi varhain, palkitaan vaiva takuulla – aamukuudelta voit vartijoita lukuun ottamatta olla alueella kaikessa rauhassa ihastellen historiallista nähtävyyttä ilman ympärillä tohottavia turistilaumoja. Huonona puolena aamuvirkuille kerrottakoon, että Vituksen katedraali aukeaa vasta aamupäivällä.

Vanhankaupungin tikittävä sydän

Vanhaankaupunkiin siirtyessäsi ylität kaupunkia halkovan Vltava-joen. Kävelysillaksi pyhitetty Kaarlensilta on kaupungin symboli, joka täyttyy päivisin turisteilla ja kaupustelijoilla. Jos jaksoit herätä linnakierrokselle varhain, palkitaan vaivasi nyt toistamiseen. Ihmismassat vyöryvät sillalle aamupäivän mittaan, eikä maisemien ihastelu tai sillan kaiteilla seisovien pyhimyspatsaiden ihmettely enää ihmisruuhkassa ole yhtä antoisaa kuin aamutuimaan.

Kolmas valokuvista tuttu kohde on vanhankaupungin aukiolla raksuttava astronominen kello. Kellotaulun yläpuolella olevat luukut aukeavat tasatunnein, ja niiden takaa esiin tulevat nukkehahmot symboloivat tuntien hupenemista ihmisen elämässä. Ilmaisen show’n seuraaminen tosin ei vie elämästäsi kuin noin 30 sekuntia, joten älä vaivu murheeseen!

Tunnin vaihtumistakin kannattaa tulla seuraamaan silloin, kun muut ovat vielä unten mailla. Alkuillasta aukiolla on taatusti ruuhkaa.

Iltapäivä puistossa

Jos kaupungin tunnetuimpiin nähtävyyksiin on tutustunut jo aamusta, voi iltapäivällä rentoutua. Mikä olisi sen parempaa, kuin loikoilla samettisella nurmikentällä aurinkoisena päivänä? Millintarkasti leikatun ruohon ja väriloistossa kylpevien kukkaistutusten ystävää hemmotellaan Prahan rakkaudella hoidetuissa puutarhoissa. Upeimmat ovat avoinna vierailijoille maksutta.

Prahan linnan kyljessä avautuva Kuninkaallinen puutarha on viheralueiden aatelia. Puiston kasvihuoneisiin istutettiin Euroopan ensimmäiset tulppaanit, josta ne löysivät edelleen tiensä Hollantiin.

Alue aukeaa kesäaikaan aamukymmeneltä, ja sen kukkaistutuksia voi ihastella myöhäiseen iltaan. Kymmeneltä Pyhän Vituksen kappelikin on jo auki, joten voit paikata aamuisella vierailulla koetun menetyksen.

Mieleenpainuva Waldsteinin puutarha

Kun linnalta lähdetään takaisin joen suuntaan, löytyy toinen mielenkiintoinen viheralue Mánesův-sillan vierestä. Harmaiden muurien kätköistä aukeaa Waldsteinin puutarha. Entisen sotapäällikön palatsia reunustava keidas tarkasti leikattuine pensasaitoineen ja lukuisine patsaineen on erikoisella tavalla kaunis.

Entisaikoina sadat laululinnut asuttivat puutarhan lintuaitausta, nyt siellä majailee muutama huuhkaja. Tippukiviluolaa muistuttavan aidan viertä kävellessään voi hetken kuvitella olevansa vuosisatain takaisissa naamiaisissa kasvojaan piilotteleva aatelinen.

Puisto ei ehkä ole runsas tai romanttinen, mutta täällä kannattaa vierailla sen epätavanomaisen tunnelman vuoksi. Kuinka usein olet astunut puutarhaan keskeltä ruuhkaista katua, ja vastaasi on tepastellut tyynesti vapaana kulkeva riikinkukko?

>> Löydä halvat lennot Prahaan

Teksti: Anne Ventelä
Kuvat: Istockphoto

Päivitetty: 12.1.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (13 votes, average: 3,46 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

7 kommenttia

Prahaan lonkerolle on kuin lähtis aurinkolomalle pohjoinavalle.Olut on kuin viinit ,on vaihtoehtoja on makuja ja on jopa terveellistä.

No just!! Onhan Prahassa muutakin kuin Kaarlen silta tallattavana! Uskalluksen ja mielikuvituksen puutetta, jos ei turistiaukiota kauemmas voi lähteä. Ja se lonkero – hahhaahhaaa!!

Tsiisus, että ihan luulit löytäväsi lonkeroa ulkomailta ja matka meni pilalle???!!!! Ei herraisä… Pysy hei vaan siellä Hikiällä.

Eivät päästä ilmaiseksi ainakaan Tampereella edes lentokentälle menevään bussiin, tuskin lentokoneeseenkaan. Eli ei voi kokea Prahaa ilmaiseksi!

Oluen ystäville Praha tarjoaa kaikkea, mutta jos vähänkään poikkeaa linjasta, niin tarjoilu ei pelaa. Lonkeroa ei löytänyt mistään, joten pari vuotta sitten tekemäni Prahan reissu oli pienoinen pettymys. Yhdessä ravintolassa söin kyllä mainiota härkää ja tulihan sitä Kaarlensiltaakin tallattua edestakaisin monen monta kertaa. Mutta jos neuvostoaikainen kaupunki ei kiinnosta, niin tämä matkakohde kannattaa skipata.

Ei ilmaista, mutta halvalla hyvää kyllä, mikä ei yleensä pidä paikkansa.
Olimme ravintolaryhmällä tutustumassa Prahan kaupunkiin ja sen ravintoloihin kesän kynnyksellä.
Ohjelman mukaisesti illallistettiin trendipaikoissa kalliissti, eli yli Helsingin hintojen. Mutta jatkojen jälkeen kiertelimme vanhaa kaupunkia koska halusimme kokea jotain paikallista, ja huomaamattomasti löysimme ei mainostetun kellariravintolan jossa istuimmekin tosi pitkän kaavan mukaan aamu viiteen… Tilasimme olutta , snapseja,viinejä, hiili-uunissa paistettua jänistä, makkaraa, pizzaa jne… ja aamun valjetessa pyysimme laskua, hieman pelonsekaisin tuntein , mutta kuuden hengen seurueen lasku oli alle sata euroa.. :-)

Jos haluat jotain kokea niin ei kai ole pakko aina saada lonkeroa vaikka sillekkin on paikknsa, mutta ehkä ei Prahassa, tutustu maan tapaan…

Kari