Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Ensikertalaisen Amsterdam – lue vinkit viikonloppulomalle

Shutterstock artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Amsterdam on parhaimmillaan kesäisen kukkaloiston aikaan. Tunnelmalliseen kanavakaupunkiin ehtii tutustua hyvin vaikka viikonloppulomalla.
Teksti: Jenna Lehkonen
Päivitetty: 14.04.2022
facebook   whatsapp

1. Koe kaupunki kanavaristeilyllä

Amsterdam on ennen kaikkea kanavakaupunki – kapeat kanaalit siltoineen ovat juuri se piirre, joka määrittää kohteen. Ehdoton ohjelmanumero Amsterdamin-lomalla onkin kanavaristeily, jonka kyydistä kaupunki avautuu erilaisella tavalla. Opastetulla risteilyllä näkee vilauksen kiinnostavimmista paikoista, joita voi myöhemmin tutkia jalkaisin.

Kanavaristeilyn jälkeen kaupungin kadut voi valloittaa myös polkupyörällä. Amsterdamissa vallitsee pikkukaupunkimainen tunnelma, ja vierailijakin huomaa hyvin pian polkupyörän olevan suosituin menopeli paikallisten keskuudessa.

ShutterstockAmsterdam, Alankomaat
Amsterdamin voi nähdä myös veneestä käsin kanavaristeilyllä, jonka aikana kaupunki avautuu täysin uudella tavalla.

Punaisten lyhtyjen aluetta äimisteleviä turisteja voi paeta ottamalla suunnaksi esimerkiksi Jordaanin viehättävän kaupunginosan viihtyisine kahviloineen ja mielenkiintoisine putiikkeineen. Kesäkuukausina kaupunkikierros kannattaa katkaista nauttimalla piknikin Vondelparkissa, Amsterdamin suurimmassa puistossa.

2. Kulttuuriannos Amsterdamin tapaan

Amsterdamissa kannattaa uhrata aikaa hollantilaisen taiteen tutkimiselle – ovathan maan kasvatteja Rembrandtin ja Van Goghin kaltaiset huippunimet.

Kuolemansa jälkeen yhdeksi Euroopan arvostetuimmista taidemaalareista noussut Van Gogh on saanut Amsterdamiin oman museon. Taidemuseossa on esillä maailman kattavin kokoelma Van Goghin töitä sekä valittuja teoksia taiteilijan aikalaisilta kuten Monet’lta ja Toulouse-Lautrecilta.

Modernista taiteesta kiinnostuneiden matkailijoiden kannattaa puolestaan poiketa Stedelijk-museossa.

IAmsterdam / Philipp BenediktAmsterdamin Rijksmuseum
Rijksmuseum on Amsterdamin suosituimpia nähtävyyksiä.

Yksi Amsterdamin suosituimmista nähtävyyksistä on Alankomaiden kansallismuseo Rijksmuseum, joka sijaitsee kaupungin sydämessä. Kymmenvuotisen kunnostus- ja entisöintiurakan läpikäynyt museo avattiin uusittuna huhtikuussa 2013.

3. Anne Frankin talo ja muut elämykset

Pysäyttävän katsauksen historiaan tarjoaa Anne Frankin talo, jossa matkailijat pääsevät kurkistamaan Nuoren tytön päiväkirjasta tuttuihin kulisseihin. Järkyttävät kokemuksensa toisen maailmansodan aikana kirjanneen teinitytön alkuperäinen päiväkirja on esillä museossa.

Vierailijat pääsevät näkemään myös kirjasta tutun piilopaikan, jossa juutalaisperhe joutui piilottelemaan natsien vallan aikana.

Kevyempiä teemoja etsivät matkailijat voivat suunnata esimerkiksi jalkapallojoukkue Ajaxille omistettuun museoon tai tutustua Heinekenin vanhaan olutpanimoon. Lapsiperheet puolestaan viihtyvät Madame Tussaudsin vahakabinetissa.

IAmsterdam / Koen SmildePolkupyörät Amsterdamissa
Amsterdamissa välimatkat taittuvat vaikka polkupyörällä.

Amsterdam ei olisi Amsterdam, jos kaupungista ei löytyisi museoita myös tulppaaneille, seksille ja kannabikselle.

Paljon nähtävyyksiä kiertävän matkailijan kannattaa hankkia I Amsterdam -kaupunkikortti, jonka hinnalla saa julkisen liikenteen lisäksi ilmaisen tai alennetun sisäänpääsyn useisiin museoihin ja nähtävyyksiin.

4. Tee ostoksia pikkuputiikeissa

Amsterdam on miellyttävä ostoskaupunki, jossa välimatkat taittuvat vaikka jalkaisin. Suosituimpia ostoskatuja ovat keskustassa sijaitsevat Nieuwedijk ja Kalverstraat, mutta kansainvälisiä ketjuliikkeitä persoonallisempaa tarjontaa etsivien matkailijoiden kannattaa suunnata muualle. Kaupungin tunnetuimmat tavaratalot ovat merkkituotteita myyvät de Bijenkorf sekä Vroom en Dreesman.

Shoppailijan Amsterdam
Amsterdamissa kannattaa tutustua persoonallisiin putiikkeihin.

De 9 straatjes -kauppakeskittymä tarkoittaa suoraan käännettynä yhdeksää katua, jotka muodostavat viihtyisän shoppailualueen. Vintageliikkeet, herkkupuodit ja paikallisten suunnittelijoiden myymälät ovat oivallisia paikkoja napata mukaan jotain oikeasti amsterdamilaista.

Amsterdam tunnetaan myös katumarkkinoistaan, joista suosituin on satojen kojujen Albert Cuyp. Tulppaanien perässä kaupunkiin matkustaneet turistit saattavat haluta poiketa Bloemenmarkt-kukkaismarkkinoilla ihastelemassa väriloistoa.

Matkamuistomyymälöissä tilpehöörin kantavina teemoina näkyy tulppaaneja ja tuulimyllyjä, ja toki turisteja houkutellaan ostamaan tuliaisiksi myös hollantilaiset puukengät.

5. Paikalliset herkut testiin

Hollanti ei ehkä ole kulinaristin ykköskohde, mutta paikallisia perinneruokia ei kannata jättää maistamatta. Alankomaiden konstailemattomia herkkuja kuten suolaisilla täytteillä päällystettyjä pannukakkuja, frikandel-makkaroita ja kroketten-palleroita saa baareista joka kadunkulmasta. Myös katukojujen ranskanperunat maistuvat kaupungissa erityisen hyviltä.

Suomalaisiinkin makunystyröihin sopivia paikallisia erikoisuuksia ovat lihalla höystetty hernekeitto eli erwtensoep sekä raaka silli, jota myydään kojuissa ympäri kaupunkia. Sillit nautitaan sipulin ja leivän kanssa.

Kahvila Amsterdamissa
Amsterdamissa on paljon tunnelmallisia kahviloita ja ravintoloita.

Amsterdamissa on lopumaton määrä viihtyisiä kahviloita ja ravintoloita, joissa on edustettuna ruokakulttuurit ympäri maailmaa. Oma lukunsa Amsterdamissa ovat myös kannabistuotteita laillisesti myyvät coffee shopit, joita on kaupungissa yli sata.

Visiitti juustopuotiin on Amsterdamissa paikallaan: esimerkiksi Suomessakin suositut Edam- ja Gouda-juustot ovat kotoisin Hollannista.

Paikallisen ruokakulttuurin joukkoon lasketaan myös Alankomaiden entisten siirtomaiden keittiöt – sen verran paljon indonesialaisia ja surinamelaisia ravintoloita tulee Amsterdamin kaduilla vastaan. Suomessa harvinaisista herkuista kannattaa ottaa reissussa kaikki irti.

>> Lue lisää vinkkejä Amsterdamiin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock ja IAmsterdam / Merijn Roubroeks, Philipp Benedikt, Koen Smilde sekä Marie-Charlotte Peze

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.