Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Bulgaria

Nessebar on Bulgarian kulttuurikohde

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 04.02.2015
Unescon maailmanperintölistaltakin löytyvä Nessebar on kulttuurimatkailijan lempikohde Bulgariassa.

Nessebar on poikkeus Bulgarian rantalomakohteiden keskuudessa. Täällä pääosassa ei ole pitkä ja kullankeltainen hiekkaranta, vaan vanhan kaupungin arkkitehtuuri ja tunnelma.

Aito Mustanmeren kulttuurikohde

Nessebar sijaitsee Mustanmeren rannalla Bulgarian kaakkoisosassa. Aivan Nessebarin naapurista löytyy Sunny Beach, joka on yksi Bulgarian suosituimmista rantalomakohteista. Nessebar ei naapurinsa tavoin ole tunnettu rannastaan, vaan ennemminkin vanhan kaupungin miljööstään ja kulttuurihistoriastaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupunki on jakautunut kahteen hyvin erinäköiseen osaan. Kaupungin uudessa osassa kohoaa moderneja kerrostaloja, hotelleja ja kauppakeskuksia. Kaupungin vanhassa osassa kiemurtelee mukulakivikujia vuosisatoja vanhojen rakennusten keskellä.

Nessebarin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat vanhan kaupungin muurit ja kirkot, arkeologinen museo ja naapurissa sijaitseva Sunny Beach pitkine hiekkarantoineen.

Bulgarian Nessebar on UNESCOn maailmanperintökohde

Mustanmeren ilmasto

Nessebar on erityisesti kesäkauden lomakohde, mutta kaupungin tunnelmasta voi halutessaan nauttia myös talvisaikaan. Kesät ovat Bulgariassa aurinkoisia ja lämpimiä. Toukokuusta elokuuhun keskimääräiset lämpötilat kohoavat 20 asteen paremmalle puolelle. Lämpimimpiä kuukausia ovat heinä- ja elokuu, jolloin keskilämpötilat ovat reilusti yli 20 astetta.

Talvella sää on viileä ja päivälämpötilat putoavat muutamaan asteeseen. Erityisesti öisin on kylmä, ja silloin saattaa olla jopa pakkasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kulttuuria ja rantalomailua bulgarialaisittain

Nessebar on hyvä kohde erityisesti kulttuurimatkailijalle. Vanhakaupunki on Unescon maailmaperintökohde, joka liitettiin listalle vuonna 1983.

Nessebarin vanha osa on kuin suuri ulkoilmamuseo, jossa voi nähdä historian eri vaiheet roomalaisajoista 1800-luvulle asti. Vanha osa kaupungista on tunnettu erityisesti muuristaan, bysanttilaisrakennuksistaan ja kirkoistaan.

Vaikka paikka onkin erityisesti kulttuurimatkailijoiden sekä Bulgarian muista lomakohteista päiväretkille tulevien turistien suosiossa, on kaupungissa mahdollisuus viettää myös rantalomaa. Nessebaria reunustaa pehmeähiekkainen ranta ja kaupungissa on paljon pieniä uimareiden suosimia lahtia.

Nessebarista on myös helppo matkata esimerkiksi naapurikohteen, Sunny Beachin, pitkälle rannalle. Sunny Beach sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä.

Turvallisuus ja tapakulttuuri

Nessebar on melko turvallinen lomakohde. Matkailijoiden on hyvä noudattaa yleistä varovaisuutta ja pitää silmät auki erityisesti taskuvarkaiden varalta.

Nessebarissa matkailija pärjää yleensä englannilla. Matkailijan on hyvä muistaa myös bulgarialainen erikoisuus: pään nyökyttäminen merkitsee ”ei” ja pään ravistaminen merkitsee ”kyllä”.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN NESSEBARISSA

Nessebarin rantaviiva

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lennot ja matkat Nessebariin

Suomesta Bulgariaan on hyvät lentoyhteydet erityisesti kesäkaudella. Lentomatka Bulgariaan on lyhyt, ja se kestää noin kolme tuntia. Lentojen hinnat vaihtelevatno 200 ja 500 euron välillä. Alue kuuluu kesäkaudella myös monien matkatoimistojen pakettimatkavalikoimaan ja kesäkaudella kohteeseen voi saada hyvinkin edullisia äkkilähtöjä.

Nessebarin lähin lentokenttä on Burgasin kansainvälinen lentoasema. Burgas sijaitsee noin 25 kilometrin päässä.

Hotellit ja majoitustarjonta

Vaikka Nessebarin hotellivalikoima ei laajuudellaan vedä vertoja naapurissa sijaitsevalle Sunny Beachille, on matkailijalla silti valinnanvaraa. Matkailijat voivat majoittua niin luksustason ketjuhotellissa kuin pienessä majatalossa.

Kaupungin moderneimmat hotellit sijaitsevat kaupungin uudessa osassa. Valtaosa luksus- ja kylpylähotelleista sekä perhehotelleista sijaitsee uudessa Nessebarissa. Kaupungin vanhassa osassa hotellit ovat pääasiassa pieniä perheyrityksiä ja boutique-hotelleja.

Majoittuminen on Bulgariassa verrattain edullista. Hotellihuoneen saa noin 40–100 eurolla per yö.

Liikkuminen ja taksit

Bulgariassa julkisilla liikennevälineillä liikkuminen on edullista ja etenkin linja-autoliikenteen reittiverkosto on kattava. Nessebarista pääsee Sunny Beachille noin eurolla ja Varnaan viidellä eurolla. Nessebarin ja Sunny Beachin välillä voi liikkua lisäksi venetaksilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupungissa ja lähialueilla liikkuminen kohtuuhintaisilla takseilla on kätevää. Taksihinnoista kannattaa tinkiä ja sopia hinta etukäteen.

NESSEBARIN NÄHTÄVYYDET

Nessebarissa on paljon historiallisia nähtävyyksiä

Pittoreski vanha kaupunki

Nessebarin vanha osa sijaitsee niemellä, jota yhdistää mantereeseen vain kapea kulkureitti. Kaupungilla on lähes tuhatvuotinen historia ja lähes kaikki tuon historian kerrostumat ovat nähtävillä vanhassa kaupungissa.

Vanha Nessebar on pinta-alaltaan pieni alue, mutta täynnä nähtävää. Museokaupunki on tunnettu esimerkiksi vanhasta roomalaisajan muuristaan, keskiaikaisista ja bysanttilaisista rakennuksistaan, 1700–1800 -lukujen taloistaan sekä lukuisista kirkoistaan.

Vanhan kaupungin tunnetuimpia kohteita ovat Apollon temppeli, Stara Mitropolia –basilika ja Johannes Kastajan kirkko.

Arkeologinen museo

Arkeologiset kaivaukset kaupungin vanhassa osassa ovat antaneet paljon hyllyntäytettä arkeologiselle museolle. Kaivauksissa on löytynyt paljon esineistöä muinaisen Messambrian ja keskiaikaisen Nessebarin ajoilta.

Sisäänpääsy arkeologiseen museoon maksaa pari euroa.

Naapurikohde Sunny Beach

Vain parin kilometrin päässä sijaitsee suosittu Sunny Beachin turistikohde. Sunny Beach tunnetaan paitsi hienosta rannastaan, myös keskikesän vilkkaasta iltaelämästään.

Sunny Beachin ranta on lähes kuuden kilometrin mittainen ja jopa sata metriä leveä kaistale hienoa hiekkaa, jota pidetään yleisesti yhtenä Bulgarian hienoimmista rannoista. Ranta syvenee loivasti, joten se sopii myös pienempien lasten uimakohteeksi. Rannalla voi harrastaa myös vesiurheilua, kuten snorklausta ja sukellusta.

NESSEBARIN PARHAAT

Nessebar on kulttuurikohde Bulgariassa

Nessebarin parhaat nähtävyydet

  1. Apollon temppeli
  2. Johannes Kastajan kirkko
  3. Nessebarin arkeologinen museo
  4. Sunny Beach
  5. South Park -luonnonpuisto

Lisätietoa

Bulgaria Tourist Information
Visit Nessebar

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Flickr/Andrew Prime, Flickr/JürgenBOT, Flickr/Andrew Prime, Flickr/JürgenBOT, Flickr/Mikhail_k