Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Nessebar

Nessebar
Kohdeoppaat
 • Matkaopas

Nessebar on Bulgarian kulttuurikohde

Päivitetty: 04.02.2015
next
prev

Unescon maailmanperintölistaltakin löytyvä Nessebar on kulttuurimatkailijan lempikohde Bulgariassa.

Nessebar on poikkeus Bulgarian rantalomakohteiden keskuudessa. Täällä pääosassa ei ole pitkä ja kullankeltainen hiekkaranta, vaan vanhan kaupungin arkkitehtuuri ja tunnelma.

Aito Mustanmeren kulttuurikohde

Nessebar sijaitsee Mustanmeren rannalla Bulgarian kaakkoisosassa. Aivan Nessebarin naapurista löytyy Sunny Beach, joka on yksi Bulgarian suosituimmista rantalomakohteista. Nessebar ei naapurinsa tavoin ole tunnettu rannastaan, vaan ennemminkin vanhan kaupungin miljööstään ja kulttuurihistoriastaan.

Kaupunki on jakautunut kahteen hyvin erinäköiseen osaan. Kaupungin uudessa osassa kohoaa moderneja kerrostaloja, hotelleja ja kauppakeskuksia. Kaupungin vanhassa osassa kiemurtelee mukulakivikujia vuosisatoja vanhojen rakennusten keskellä.

Nessebarin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat vanhan kaupungin muurit ja kirkot, arkeologinen museo ja naapurissa sijaitseva Sunny Beach pitkine hiekkarantoineen.

Bulgarian Nessebar on UNESCOn maailmanperintökohde

Mustanmeren ilmasto

Nessebar on erityisesti kesäkauden lomakohde, mutta kaupungin tunnelmasta voi halutessaan nauttia myös talvisaikaan. Kesät ovat Bulgariassa aurinkoisia ja lämpimiä. Toukokuusta elokuuhun keskimääräiset lämpötilat kohoavat 20 asteen paremmalle puolelle. Lämpimimpiä kuukausia ovat heinä- ja elokuu, jolloin keskilämpötilat ovat reilusti yli 20 astetta.

Talvella sää on viileä ja päivälämpötilat putoavat muutamaan asteeseen. Erityisesti öisin on kylmä, ja silloin saattaa olla jopa pakkasta.

Kulttuuria ja rantalomailua bulgarialaisittain

Nessebar on hyvä kohde erityisesti kulttuurimatkailijalle. Vanhakaupunki on Unescon maailmaperintökohde, joka liitettiin listalle vuonna 1983.

Nessebarin vanha osa on kuin suuri ulkoilmamuseo, jossa voi nähdä historian eri vaiheet roomalaisajoista 1800-luvulle asti. Vanha osa kaupungista on tunnettu erityisesti muuristaan, bysanttilaisrakennuksistaan ja kirkoistaan.

Vaikka paikka onkin erityisesti kulttuurimatkailijoiden sekä Bulgarian muista lomakohteista päiväretkille tulevien turistien suosiossa, on kaupungissa mahdollisuus viettää myös rantalomaa. Nessebaria reunustaa pehmeähiekkainen ranta ja kaupungissa on paljon pieniä uimareiden suosimia lahtia.

Nessebarista on myös helppo matkata esimerkiksi naapurikohteen, Sunny Beachin, pitkälle rannalle. Sunny Beach sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä.

Turvallisuus ja tapakulttuuri

Nessebar on melko turvallinen lomakohde. Matkailijoiden on hyvä noudattaa yleistä varovaisuutta ja pitää silmät auki erityisesti taskuvarkaiden varalta.

Nessebarissa matkailija pärjää yleensä englannilla. Matkailijan on hyvä muistaa myös bulgarialainen erikoisuus: pään nyökyttäminen merkitsee ”ei” ja pään ravistaminen merkitsee ”kyllä”.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN NESSEBARISSA

Nessebarin rantaviiva

Lennot ja matkat Nessebariin

Suomesta Bulgariaan on hyvät lentoyhteydet erityisesti kesäkaudella. Lentomatka Bulgariaan on lyhyt, ja se kestää noin kolme tuntia. Lentojen hinnat vaihtelevatno 200 ja 500 euron välillä. Alue kuuluu kesäkaudella myös monien matkatoimistojen pakettimatkavalikoimaan ja kesäkaudella kohteeseen voi saada hyvinkin edullisia äkkilähtöjä.

Nessebarin lähin lentokenttä on Burgasin kansainvälinen lentoasema. Burgas sijaitsee noin 25 kilometrin päässä.

Hotellit ja majoitustarjonta

Vaikka Nessebarin hotellivalikoima ei laajuudellaan vedä vertoja naapurissa sijaitsevalle Sunny Beachille, on matkailijalla silti valinnanvaraa. Matkailijat voivat majoittua niin luksustason ketjuhotellissa kuin pienessä majatalossa.

Kaupungin moderneimmat hotellit sijaitsevat kaupungin uudessa osassa. Valtaosa luksus- ja kylpylähotelleista sekä perhehotelleista sijaitsee uudessa Nessebarissa. Kaupungin vanhassa osassa hotellit ovat pääasiassa pieniä perheyrityksiä ja boutique-hotelleja.

Majoittuminen on Bulgariassa verrattain edullista. Hotellihuoneen saa noin 40–100 eurolla per yö.

Liikkuminen ja taksit

Bulgariassa julkisilla liikennevälineillä liikkuminen on edullista ja etenkin linja-autoliikenteen reittiverkosto on kattava. Nessebarista pääsee Sunny Beachille noin eurolla ja Varnaan viidellä eurolla. Nessebarin ja Sunny Beachin välillä voi liikkua lisäksi venetaksilla.

Kaupungissa ja lähialueilla liikkuminen kohtuuhintaisilla takseilla on kätevää. Taksihinnoista kannattaa tinkiä ja sopia hinta etukäteen.

NESSEBARIN NÄHTÄVYYDET

Nessebarissa on paljon historiallisia nähtävyyksiä

Pittoreski vanha kaupunki

Nessebarin vanha osa sijaitsee niemellä, jota yhdistää mantereeseen vain kapea kulkureitti. Kaupungilla on lähes tuhatvuotinen historia ja lähes kaikki tuon historian kerrostumat ovat nähtävillä vanhassa kaupungissa.

Vanha Nessebar on pinta-alaltaan pieni alue, mutta täynnä nähtävää. Museokaupunki on tunnettu esimerkiksi vanhasta roomalaisajan muuristaan, keskiaikaisista ja bysanttilaisista rakennuksistaan, 1700–1800 -lukujen taloistaan sekä lukuisista kirkoistaan.

Vanhan kaupungin tunnetuimpia kohteita ovat Apollon temppeli, Stara Mitropolia –basilika ja Johannes Kastajan kirkko.

Arkeologinen museo

Arkeologiset kaivaukset kaupungin vanhassa osassa ovat antaneet paljon hyllyntäytettä arkeologiselle museolle. Kaivauksissa on löytynyt paljon esineistöä muinaisen Messambrian ja keskiaikaisen Nessebarin ajoilta.

Sisäänpääsy arkeologiseen museoon maksaa pari euroa.

Naapurikohde Sunny Beach

Vain parin kilometrin päässä sijaitsee suosittu Sunny Beachin turistikohde. Sunny Beach tunnetaan paitsi hienosta rannastaan, myös keskikesän vilkkaasta iltaelämästään.

Sunny Beachin ranta on lähes kuuden kilometrin mittainen ja jopa sata metriä leveä kaistale hienoa hiekkaa, jota pidetään yleisesti yhtenä Bulgarian hienoimmista rannoista. Ranta syvenee loivasti, joten se sopii myös pienempien lasten uimakohteeksi. Rannalla voi harrastaa myös vesiurheilua, kuten snorklausta ja sukellusta.

NESSEBARIN PARHAAT

Nessebar on kulttuurikohde Bulgariassa

Nessebarin parhaat nähtävyydet

 1. Apollon temppeli
 2. Johannes Kastajan kirkko
 3. Nessebarin arkeologinen museo
 4. Sunny Beach
 5. South Park -luonnonpuisto

Lisätietoa

Bulgaria Tourist Information
Visit Nessebar

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Flickr/Andrew Prime, Flickr/JürgenBOT, Flickr/Andrew Prime, Flickr/JürgenBOT, Flickr/Mikhail_k

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

 1. Ensimmäinen kerta Bulgariassa oli upeinta, mitä matkailija voi matkaltaan saada.
  Tutustuimme Kultahietikolla Taksikuskiin, joka puhui Englantia. Oli yksityinen Taksi. Ajelimme ympäri aluetta koko pitkän päivän. kuljettaja oli sivistynyt henkilö, joka osasi kertoilla paikkojen historiasta, kansan elämästä, ja melkeinpä mistä tahansa.
  Kuljettaja poistui autosta keskellä aavaa Auringonkukka peltoa, häviten maisemaan. Noin kymmenen minuuttin odottelun jälkeen Hän saapui, vanha mies mukanaan.
  Meidät oli kutsuttu tämän miehen kotiin visiitille. Siellä meille näytettiin ylpeänä Kanala, Navetta, Hevostalli ja kaikki muu heidän elämäänsä liittyvä.
  Se, että heillä oli Hevonen ja Lehmäkin, oli tosi vaurauden merkki silloin.
  Sitten haettiin tikapuut ja isäntä kiipesi Kirsikkapuuhun. Voi että oli se ämpärillinen kirsikoita, elämäni makein ja erikoisin kokemus.
  Pienien ihastuttavien kylien läpi ajettaessa kuljettaja saattoi pysähtyä jonkin talon kohdalla ja asukkaan luvalla toi kimpun Pioneita vaimolleni.
  Sitten haettiin pellolta kypsä Arbuusi ja vuoristoravintolaan siitä tehtyä salaattia nauttimaan.
  meitä kohdeltiin kuin Kuninkaita.
  Seuraavaksi päiväksi sovittiin kuljettajan kanssa kolmen päivän matka vuorille.
  Hän esitti, jotta pääsisikä vaimonsa myöskin tutustumaan meihin ja matkalle mukaan. Totta kai se sopi. Skodan keula kohti tuntematonta, elämyksiä ja ihmeitä täynnä olleelle reissulle. Vanhat Luostarit, missä vieläkin järjestetään suomalaisten Sotilaiden muistoksi Jumalanpalvelus kerran vuodessa. Kiitokseksi Bulgarian pelastamisesta turkkilaisilta joskua aikojen saatossa.
  Yövyimme toimivan käsiteollisuusmuseon lähellä sijaitsevassa Taiteilijoiden Kylässä. Sinne oli silloin harva bulgarialainenkaan koskaan päässyt käymään.
  Fiilis oli mieletön. Ei näitä normaali Turisti näe.
  Kävimme vuoriston huipulla sijaitsevassa valtavassa muistomerkki-tornissa, joka kuului tähän sodan muitomerkkeihin. siellä oli suomalaistenkin sotilaiden nimiä hakattuna kiveen. 1000 askelmaa ylös muistomerkille, tulikuumana päivänäkään ei haitannut. Elämys ja tunnelataus oli sitä luokkaa.
  Vierailu Kuninkaan Linnassa oli kokemus, jota ei voi sivuuttaa. Olimme ensimmäiset ulkomaalaiset, jotka pääsivät sinne.Suuripa oli yllätyksemme, kun Linnanvouti puhuikin kanssamme Suomea. Kirjakieltä ja puhtaasti. Nythän sekin on turistikohde.
  Meistä tuli kuljettajan kanssa perheystäviä. Joka kerran kun menemme Bulgariaan, on kentällä vastassa koko heidän perheensä. Nykyään jo Vävyt ja lapsenlapset mukana, joukon jatkona. He vievät meitä sellaisiin paikkoihin, vanhoihin linnoihin vuoristossa, joita ei edes turisti koskaan osaa etsiäkään.
  Tutustumisemme oli ihana tapaus. Kuljettajamme oli Kommunisti-vallan aikainen korke Upseeri ja erittäin merkittävässä asemassa teollisuuden palveluksessa silloin. Palkka vaan pakotti ajamaan taksia sivuansioiksi.
  Nykyisin heidänkin perheensä, tytöt, vävyt ja lastenlapset ovat muuttaneet kanadaan. Pidämme kuitenkin yhteyttä tietokoneen ja puhelimen välityksellä
  Paljon on siellä asiat muuttuneet sinä aikana.
  Joskus, kun olemme ilmoittaneet tulostamme Bulgariaan, niin sieltä on tullut kipakka vastaus ” ette tule, täällä on konnat vallassa ja maassa ei ole lakia”. Jonkun ajan kuluttua ilmoittavat, jotta nyt passaa tulla.
  Bulgaria on ihana maa. Ihmiset ovat ihania, joskin vieläkin hieman varautuneita tuntemattomia kohtaan. Tämä sukupolvi on joutunut sellaisten yhteiskunnallisten tapahtumien vyörytysten kanssa seikkailemaan, ettei ole ihme, jos hieman mietitään, mitä puhutaan ja kenelle.
  Vielä muutama vuosi sitten kirjeet, varsinkin valokuvia sisältäneet, eivät koskaan saapuneet perille.
  Turistipyydyksissä osataan konnuudet ja raha kelpaa.
  Ystävien kanssa siellä on ihanaa. Tutustukaa paikallisiin, muualla kun rannalla.
  Nessebaarin kun on nähnyt ennen nykyistä alennustilaansa, oli nähtävyys.
  Ihmettelen aina, miten ihmeessä Maailman perintökohde voidaan saattaa sellaiseen alennustilaan, krääsäkauppoineen varkaineen.


 2. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.