Hyppää sisältöön

Kolme kiehtovaa kohdetta Intiassa: koe Agra, Dharamsala ja Kerala

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 24.04.2019
Vaikka Delhi ja rantakohde Goaovatkin Intian suosituimpia matka- ja käyntikohteita, löytyy maan eri kolkista paljon nähtävää. Suuren maan eri sopukoissa näkee aina vain paremmin jättimäisen Intian vivahteikkaan ja vastakohtaisen olemuksen.

Agra on Taj Mahalin ja kulttuuriaarteen koti

Agran kaupunki sijaitsee Uttar Pradeshin maakunnassa ja se on yksi Intian suosituimmista matkailukohteista. Agrassa nimittäin sijaitsee kaunis ja legendaarinen Taj Mahal, jonka sanotaan olevan maailman suurin ikuisen rakkauden monumentti. Se lukeutuu myös maailman seitsemään uuteen ihmeeseen. Taj Mahalin rakennutti shaahi Jahan toisen vaimonsa Mumtaz Mahalin muistolle. Rakennus valmistui vuonna 1653.

Monumenttia oli rakentamassa 20 000 työntekijää. Nykyrahassa mitattuna Taj Mahalin rakennuskustannukset kohoaisivat 60 miljoonaan dollariin eli noin 50 miljoonaan euroon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Taj Mahalin lisäksi Agrassa kannattaa tutustua myös Agran linnoitukseen ja Akbarin mausoleumiin, sekä Taj mahalin pikkuveljeen, Itimad-ud-Daulahiin. Itimad-ud-Daulah on aikanaan persialaiseen ylhäisöön kuuluneen henkilön hauta. Kohde on vaikuttava, vaikka ei aivan Taj Mahalin tasolle ylläkään.

ShutterstockIntia
Agrassa sijaitseva Taj Mahalin majesteettinen palatsi on Intian tunnetuimpia kohteita.

Retki Agraan ja Taj Mahalille saattaa sisältyä Intiaan suuntautuvien pakettimatkojen retkivalikoimaan, joten mahdollisuus kannattaa ilman muuta käyttää hyödyksi. Agraan pääsee kuitenkin kätevästi suuremmista kaupungeista myös omatoimisesti junalla tai lentäen.

Dalai Laman pakopaikka: Dharamsala

Pohjois-Intiassa Himalajan vuoristossa sijaitseva Dharamsalan kaupunki oli jo Britannian siirtomaakaudella suosittu lomanviettopaikka. Kaupunki koki kuitenkin kovia vuoden 1905 maanjäristyksessä, jonka jälkeen Dharamsala autioitui lähes täysin.

Dalai Lama hyväksyi vuonna 1959 Intian pääministerin tarjouksen siitä, että Dharamasalaa käytettäisiin Tiibetin pakolaishallituksen tukikohtana. Dalai Laman läsnäolo onkin tuonut Dharamsalaan suuren tiibetiläisyhteisön, sekä houkutellut siinä sivussa myös runsaasti turisteja. Tiibetin pakolaishallinto ja Dalai Lama elävät läheisessä Mc Leod Ganjin kaupungissa.

Intian vihreä paratiisi Kerala

Keralan osavaltio sijaitsee Intian eteläkärjen länsipuolella kattaen koko alueen. Jos paikallisilta kysytään, Jumala loi ensin maan ja sitten itselleen vihreän paratiisin, Keralan. Ja eipä Kerala ole ainakaan kovin kaukana paratiisista: alue on täynnä hienoja rantoja, upeaa luontoa ja kiehtovaa kulttuuria ja perinteitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Keralassa on kookospalmujen reunustamaa valkohiekkaisia rantaviivaa 600 kilometrin verran ja mikä parasta, ei juurikaan. Tunnetuin hiekkaranta Keralassa ja luultavasti koko Intiassa on Kovalam Beach. Tässä suojaisessa lahdessa voi harrastaa monia vesiurheilulajeja tai vaikka katamaraanikalastusta.

ShutterstockIntia
Keralan vehreät maisemat houkuttavat seikkailulle.

Keralan pääkaupunki Thiruvananthapuram rakennettiin seitsemälle kukkulalle ja se on nimetty tuhatpäisen käärmejumalan mukaan. Kaupungissa kannattaa katsastaa erityisesti Vishnun temppeli ja Puttan Malikan palatsi, joka kätkee sisäänsä maharadžojen aarteita.

Keralan maisemat ovat kuin satukirjasta. Tamil Nadun rajan tuntumassa sisämaassa kohoaa metsän peittämä Länsi-Ghatien vuoristo ja matka Thekkadyn alueelle on todellinen elämys. Serpentiinitie kulkee kumipuumetsien, kylien ja kaupunkien läpi, eivätkä karjamarkkinat ja pyhiinvaeltajat ole tuntematon näky.

Keralassa turismi on useassa kohteessa jo siirtynyt seuraavaan kestävämpään aikakauteen eli ekoturismiin. Sen toivotaan auttavan säilyttämään Keralan ainutlaatuisuuden vielä seuraavillekin sukupolville.

>> Lue lisää vinkkejä Intiaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Intian Taj Mahal

Intian Taj Mahal on maailman kaunein rakkaudentunnustus

Eristäytynyt Lakkadiivit on trooppinen paratiisi, jonne matkailija tarvitsee erikoisluvan – näin sinne pääsee

Goa, Intia

Hiekkarantoja ja hippimarkkinoita – värikäs Goa on Intian suosikkikohde

Goa

Eksoottinen Goa on Intian rantaparatiisi – katso kuvat ja virittäydy lomatunnelmaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja