Hyppää sisältöön

Hiekkarantoja ja hippimarkkinoita – värikäs Goa on Intian suosikkikohde

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 24.08.2018
Eksoottinen Intia houkuttelee värikkäällä kulttuurillaan ja lämpimällä ilmastollaan. Maan suosituin rantakohde Goa vetää puoleensa miljoonia matkailijoita vuosittain.

Rannat ovat Goan vetonaula

Intian vanhat perinteet ovat vuosisatojen saatossa sulautuneet yhteen muun muassa siirtomaavallan aikaisten portugalilaisten tapojen kanssa ja hindulaisuus on saanut rinnalleen islamin ja katolilaisuuden. Kun seokseen vielä lisätään värikkäitä kulkueita, moderneja tanssiklubeja, perinteisiä markkinatoreja, upeita hiekkarantoja ja tuoksuvia mausteplantaaseja, ei ole ihme, että Goa on ollut suosittu matkakohde jo vuosikymmenien ajan.

Goan suurimpia vetonauloja ovat sen rannat, vilkas kulttuuri ja rento asenne. Paikalliset suhtautuvat ystävällisesti karttojen ja kameroiden kanssa hyöriviä matkailijoita kohtaan, eikä yhdenkään maustekojun kohdalla voi välttyä hymyilevältä silmäparilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockGoa, Intia
Goan rento ilmapiiri vie hetkessä lomatunnelmaan.

Omasta rantalomakohteesta on helppoa lähteä vaikkapa bussilla kohti muita hiekkadyynejä. Hyviä kohteita päiväretkille ovat esimerkiksi Anjunan ja Bagan rannat.

Anjunan hippikohde houkuttelee turisteja

Anjunan kylässä sijaitseva ranta on yksi Goan kuuluisimmista rannoista, eikä vähiten hieman pahamaineisten täydenkuunjuhliensa ansiosta. Hipit pitivät Anjunaa juhlapaikkanaan 60- ja 70-luvuilla, mutta nyttemmin alueesta on tullut kaikkien matkailijoiden käyntikohde. Lämmin hiekka, musiikki, palmupuut ja tuoreet hedelmämehut hemmottelevat kävijää Anjunan rannoilla.

Kookospalmujen reunustaman pitkän rannan varrelta löytyy niin rauhallisia, hiekkapohjaisia uimapaikkoja kuin kallioitakin. Anjunassa järjestetään myös kuuluisa kirpputori, joka kokoaa rannalle monenlaista hypisteltävää ja ostettavaa.

ShutterstockGoa, Intia
Intian-lomalla ei voi olla pysähtymättä houkuttelevien myyntikojujen eteen.

Kylän muutamissa kahviloissa voi nauttia virkistäviä juomia ja käsityökojuista puolestaan löytyy matkamuistoja kotiinviemisiksi. Anjunan ranta sijaitsee kahdeksan kilometriä Mapusasta länteen, ja sinne on hyvät bussiyhteydet esimerkiksi Mapusasta ja Pohjois-Goan pääkaupungista Panajista.

Bagaan juhlimaan ja herkuttelemaan

Noin kymmenen kilometriä Mapusasta länteen ja 13 kilometriä Panajista pohjoiseen sijaitsee toinen mielenkiintoinen kohde, Bagan ranta, joka on kuin jatkoa viereiselle Calanguten rannalle. Edes paikalliset eivät ole aivan varmoja, missä kulkee raja näiden kahden rannan välillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Calanguten ranta on suositumpi ja vilkkaampi kuin Bagan maalauksellinen ranta. Valkoisen hiekan lähistöltä löytyy myös punatiilisen kalastajakylän taloissa sijaitsevia ravintoloita ja käsityöläisputiikkeja.

Bagasta löytyy Goan kenties monipuolisin valikoima ravintoloita hieman ränsistyneistä rantabaareista aina hienostuneisiin pizzerioihin ja kahviloihin. Reppureissaajien ansiosta Bagan yöelämä on yksi alueen vilkkaimmista.

Vanha Goa esittelee historiallisen puolen

Intian pitkä ja värikäs historia tarjoaa paljon nähtävää, ja retkiä voikin rantalomailun ohessa tehdä useampaan kohteeseen. Hyvä käyntikohde Goassa on esimerkiksi alueen menneisyyttä esittelevä hylätty pääkaupunki, Vanha Goa.

Pohjois-Goassa sijaitseva kaupunki rakennettiin alun perin 1400-luvulla ja se toimi Intian portugalilaisten alueiden pääkaupunkina 1500-luvulta aina 1800-luvulle, kunnes se ruton iskiessä hylättiin.

ShutterstockGoa, Intia
Edullinen hintataso ja Goan kauniit rannat houkuttelevat lomailijoita.

Hylätty kaupunki tultiin tuntemaan nimellä Velha Goa, Vanha Goa, erotuksena Nova Goasta, uudesta Goasta eli Panajista. Noin kymmenen kilometrin päässä Panajista sijaitsevan vanhankaupungin jäänteet ovat nykyisin Unescon maailmanperintökohde.

Vanhasta Goasta on jäljellä lähinnä kirkkoja ja katedraaleja sekä historiallinen tunnelma. Yksi alueen kuuluisimmista nähtävyyksistä on Basílica do Bom Jesus eli Pyhän Jeesuksen kirkko.

Yhdessä Goan vanhimmista kirkoista säilytetään pyhän Francis Xavierin maallisia jäännöksiä. Kauniissa barokkityylisessä kirkossa voi ihailla jalokivin koristeltua marmorilattiaa, kullattua alttaria ja Francis Xavierin elämästä ja lähetystyöstä kertovia maalauksia. Vanhassa Goassa on tungosta erityisesti Francis Xavierin muistopäivänä joulukuun alussa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kun on viettänyt päivän kulttuuriin tutustuen, voi hyvillä mielin siirtyä takaisin rantahietikolle. Ilta-auringon laskiessa on mukava siemailla mangolassia ja suunnitella seuraavan päivän kohteita.

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Intian Taj Mahal

Intian Taj Mahal on maailman kaunein rakkaudentunnustus

Intia

Kolme kiehtovaa kohdetta Intiassa: koe Agra, Dharamsala ja Kerala

Eristäytynyt Lakkadiivit on trooppinen paratiisi, jonne matkailija tarvitsee erikoisluvan – näin sinne pääsee

Goa

Eksoottinen Goa on Intian rantaparatiisi – katso kuvat ja virittäydy lomatunnelmaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja