Hyppää sisältöön

Elämän lähteillä Etiopiassa

Mia Pennanen
Mia Pennanen Päivitetty: 28.11.2023
Etiopia palkitsee rohkean reissaajan kulttuuriaarteilla ja luonnonihmeillä.

Matka alkaa Addis Abebasta

Etiopiaan matkustetaan lähes poikkeuksetta pääkaupunki Addis Abeban kautta. Lentoja Etiopiaan lähtee suurimmista Euroopan kaupungeista.

Addis Abebassa kannattaa viettää muutama päivä. Kaupunki on afrikkalainen miljoonakaupunki, jossa sijaitsevat Afrikan unionin ja YK:n päämajat. Turistia kiinnostavat ainakin Etiopian suurimmat markkinat, joilta voi hankkia paikallisia käsitöitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupungin museot ovat käynninarvoisia. Etiopialainen kulttuuri juontaa juurensa jopa ihmiskunnan syntyhetkiin. Vanhimpia ja parhaiten säilyneitä ihmisen fossiileja on löydetty juuri Etiopiasta. Lisäksi Etiopian alue on ollut historiallisten korkeakulttuurien kehto yhdessä Egyptin kanssa.

Kirkkoja kalliossa

Etiopian pohjoinen luonto on kuivaa. Luontoelämysten sijaan esimerkiksi Tana-järven lähistöllä on paljon kirkkoja. Valtaosa etiopialaisista on ortodoksikristittyjä. Etiopian ortodoksilaisuus on länsimaalaiselle mielenkiintoisen mystinen uskonto.

Ortodoksikirkot on rakennettu rujoista kivenlohkareista tai jopa kaiverrettu kalliosta. Kirkot ovat symmetrisen ristin muotoisia ja monissa voi olla oppaana paikallinen munkki.

Etiopian pohjoisosiin pääsee parhaiten palkkaamalla kuskin. Samalla kannattaa hyödyntää kuskin kielitaitoa, sillä englantia ei Etiopiassa puhuta kovin paljon. Matka Addis Abebasta Tana-järvelle on noin 500 kilometriä. Matkaan kuluu kuitenkin muutamia päiviä, sillä tiet ovat huonokuntoisia. Varaa mukaan huivi ja aurinkolasit kasvojen suojaksi, sillä tiet pölyävät paljon.

Monien pyhiinvaeltajien takia pohjoisosissa on paljon pieniä majataloja. Suomen ulkoministeriö suosittaa majoituksen varaamista etukäteen, ja käyttämään matkan suunnittelussa matkanjärjestäjää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuduja ja injeraa

Etiopian eteläosissa on useita luonnonsuojelualueita. Niitä perustettiin innolla 1960- ja 1970-luvuilla. Yksi kiintoisimmista on Nechisarin kansallispuisto. Nechisar sijaitsee noin 400 kilometriä Addis Abebasta etelään. Muun muassa gasellit ja kudut elävät alueella. Lisäksi puistoa reunustavat Chamo- ja Abaya-järvet.

Etiopian eteläosissa voi yöpyä lomakylämäisissä hotelleissa. Majoitusolosuhteet ovat läpi Etiopian eri tasolla kuin länsimaissa. Hyvin varustautuva matkailija pakkaa mukaansa ripulilääkkeet ja käsidesit. Malariakuuri on myös suositeltavaa syödä.

Etiopialainen ruoka on tyypillisimmillään lihapataa ja injera-leipää. Paikallisissa kuppiloissa voi saada myös ranskalaisia ja pastoja. Kalaa on sisämaassa hankala saada, poikkeuksena on Tana-järven alue.

Teksti: Anna Lehto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kap Verde

Tällaisia ovat Kap Verden saaret – mikä sopii sinulle?

Sansibar, Tansania

Unohtumaton sukellusloma Sansibarilla – tällä saarella haluat painua pinnan alle

Sansibar, Tansania

Unohtumaton loma Afrikassa – koe Sansibarin paratiisirannat

Safari Afrikassa on unohtumaton elämys – viisi parasta paikkaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja