Malediivit on paratiisimainen rantakohde Intian valtamerellä

Malediivit on valkohiekkaisten rantojen ja turkoosinsinisen meren trooppinen paratiisi, jonne lähdetään toteuttamaan unelmia.

Kohdeopas: Malediivit

Malediivit

Useista saarista koostuva Malediivit on loistava kohde matkailijalle, joka kaipaa lomaltaan kauniita rantoja ja rauhallista tunnelmaa. Trooppinen saaristo hemmottelee lämpimällä säällä, ja sopii rennon rantaloman kohteeksi melkeinpä läpi vuoden.

Trooppinen loma Malediiveilla

Päiväntasaajan korkeudella sijaitseva Malediivit on noin 800 kilometriä pitkä trooppinen saaristo Intian eteläkärjen lounaispuolella. Malediiveihin kuuluu kaikkiaan noin 1 190 saarta ja atollia, joista 202 on asuttua. Suuri osa maan 395 000 asukkaasta asuu pääkaupunki Malessa.

Ensimmäiset Malediiveille tulleet ihmiset olivat kotoisin Etelä-Intiasta, ja useita satoja vuosia myöhemmin asukkaita tuli myös Ceylonilta. Saarta hallitsivat lähes 800 vuoden ajan muslimisulttaanit ja nykyisinkin saarten asukkaat ovat sunnimuslimeja, ja maassa on noin 700 moskeijaa. Ensimmäiset eurooppalaiset olivat 1500-luvulla saarille saapuneita portugalilaisia.

Historian aikana Malediiveja ovat hallinneet niin portugalilaiset, hollantilaiset kuin brititkin. Vuonna 1965 Malediivit itsenäistyi sulttaanikuntana, kunnes siitä vallankumouksen jälkeen tuli tasavalta. Suurin osa väestöstä on aasialaisia, singaleeseja ja arabeja.

Malediiveille matkustetaan ensisijaisesti rantalomalle, sillä saarten kauniit hiekkarannat, vihreät palmut ja turkoosi vesi vastaavat monien matkailijoiden mielikuvaa unelmien rantakohteesta. Malediivit sopivat rentoilijoiden lisäksi myös aktiivilomailijoille, sillä alueella on myös loistavat vesiurheilumahdollisuudet. Esimerkiksi snorklaus ja sukeltaminen ovat suosittuja lomanviettotapoja Malediiveilla.

Parhaiten Malediivit sopii hemmottelulomaa kaipaaville pariskunnille. Luksuskohteena tunnettu Malediivit on erityisen suosittu häämatkalaisten keskuudessa. Saarilta löytyy kuitenkin myös lapsiperheille sopivia lomakyliä.

Malediivit
Vitivalkoinen rantahiekka on aurinkoisina päivinä polttavan kuuma.

Lämmintä vuoden ympäri

Malediivien trooppinen ilmasto jakautuu joulukuusta maaliskuuhun kestävään kuivaan sesonkiin sekä sadekauteen, joka kestää toukokuusta marraskuuhun. Keskilämpötila keikkuu Malediiveilla lähes 30 asteessa vuoden ympäri.

Matkan ajankohtaa suunnitellessa kannattaakin huomioida sademäärät, sillä sadekuukausien aikana vettä saattaa sataa pahimmillaan jokaisena lomapäivänä. Runsaimmillaan sateet ovat keskikesällä.

Rento rantaloma Malediiveilla

Malediivit on parhaimmillaan rantalomakohteena, sillä postikorttirannat ovat saarten valtti. Matalan rantaveden yläpuolelle rakennetut tunnelmalliset mökit luovat loistavat puitteet rentoutumiselle. Malediivit ei ole shoppailijan tai bileporukan unelmakohde, sillä yöelämä on saarilla rauhallista ja ostosmahdollisuudet rajautuvat lähinnä turistirihkamaan.

Saarivaltion kaupungit eivät ole tärkeimpiä matkakohteita, eivätkä siitä syystä kovin miellyttäviä. Matkailijoiden tarvitsemiin palveluihin ole juuri panostettu. Esimerkiksi pääkaupunki Male sijaitsee pienellä saarella, ja se onkin yksi maailman tiheimmin asutetuista kaupungeista.

Saarivaltiota pidetään ensisijaisesti kalliina lomakohteena, mutta tarjolla on hintavien yksityisomisteisten resort-saarien lisäksi tavallisia hotelleja sekä majapaikkoja, jotka sopivat myös pienemmän budjetin matkailijoille.

Malediivien hintataso riippuu pitkälti kohteesta, sillä hintataso vaihtelee merkittävästi paikallisten asuttamien saarten ja lomalaisten rakastamien resort-saarten välillä. Paikallisten asuttamilla saarilla hintataso on hyvin edullinen, mutta resort-saarilla hinnat nousevat myös suomalaisittain hyvin korkeiksi. Haavekuvat täyttävästä unelmalomasta on oltava valmis maksamaan myös Malediiveilla, mutta jos on valmis joustamaan esimerkiksi majoituksen sijainnista tai majapaikan tasosta, voi saarilla lomailla myös edullisesti.

Vedenalainen Malediivit

Auringon lämmittämällä hiekalla kookospalmujen katveessa on helppo irtautua stressistä ja vain rentoutua. Toisaalta Malediiveilla on aikaa aloittaa vaikka uusi harrastus. Aloittelijat voivat kokeilla esimerkiksi surffausta, joka tarjoaa noviiseille sopivasti haastetta.

Parasta ajanvietettä Malediiveilla tarjoaa kuitenkin merenalainen elämä. Malediiveja ympäröivät koralliriutat ja turkoosit laguunit. Snorklaajat ja sukeltajat tietävät löytäneensä oikean merenalaisen satumaailman painaessaan päänsä pinnan alle. Malediivien kirkkaat vedet kuhisevat vedenalaista elämää, värikkäitä kaloja, simpukoita ja koralleja.

Kunnioita paikalliskulttuuria

Malediivit on muslimimaa, ja matkailijoiden on huomioitava paikalliset tavat ja kulttuurisidonnaiset säännöt. Vaikka kyseessä on länsimaalaisten suosima lomakohde, ei Malediiveille ole sallittua tuoda omia alkoholipitoisia juomia. Resort-saarien hotellibaareista ja huoneiden minibaareista löytyy kuitenkin alkoholijuomia niitä kaipaaville.

Sama periaatteet toimivat myös muiden kulttuurisidonnaisten ohjeiden noudattamiseen: paikallisten asuttamilla saarilla on melko tiukkaa, mutta resort-saarilla muslimikulttuurin ohjeita ei tarvitse noudattaa. Esimerkiksi rannalla voi makoilla huoletta bikineissä.

Paikalliset suhtautuvat matkailijoihin positiivisesti ja malediivilaiset tunnetaankin hyvin vieraanvaraisena kansana: paikallisiin tapoihin kuuluu esimerkiksi tervehtiä vierasta tuoreella kookosjuomalla.

Malediivien virallinen kieli on divehi, mutta erityisesti resort-saarilla majoittuville matkailijoille riittää mainiosti englannin kielen taito. Paikallisten asuttamilla saarilla vierailevien matkailijoiden on suositeltavaa opetella muutamat perusfraasit divehiksi.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MALEDIIVEILLA

Malediivit
Yksityisillä saarilla sijaitsevat resort-lomakeskukset tarjoavat Malediivien parhaimmat palvelut.

Lennot Malediiveille

Helpoin tapa matkustaa Malediiveille on varata suomalaisten matkanjärjestäjien tarjoama valmismatka. Matkapakettien hinnat alkavat noin 2500 eurosta.

Malediiveille pääsee kuitenkin myös reittilennoilla, mutta Suomesta ei kuitenkaan ole suoria lentoja. Omatoimimatkaajat voivat etsiä lentoja Malediivien pääkaupunkiin Maleen Euroopan ja Aasian suurimmilta lentokentiltä, kuten Lontoosta tai Singaporesta.

Halvimmillaan välilaskulliset lennot Helsingistä Maleen maksavat noin 500 euroa. Omatoimimatkailijoiden kannattaa kuitenkin huomioida, että siirtolennot resort-saarille saattavat maksaa jopa 300 euroa yhtä henkeä kohden. Lentomatkan kesto riippuu välilaskujen määrästä ja niiden kestosta, mutta nopeimmillaan Maleen lentää yhdellä välilaskulla noin 16 tunnissa.

Majoitus Malediiveilla

Malediiveilla monet hotellit sijaitsevat omilla yksityisillä saarillaan ja tarjoavat tasokkaita kylpyläpalveluja, joten rentoutumismahdollisuudet ovat loistavat. Tavallisten hotellien sijaan majoitus löytyy lähes aina resort-tyyppisistä lomakeskuksista. Malediiveilla on tarjolla myös eksoottisia laguunien ylle rakennettuja bungaloweja. Malediivit onkin upea kohde häämatkalle tai hemmottelulomalle.

Edullista budjettimajoitusta on hankala löytää postikorttimaisilta resort-saarilla, mutta pienellä budjetilla matkustavat majoittuvatkin tavallisesti paikallisten asuttamilla saarilla. Niissä majoittuminen ei välttämättä vastaa mielikuvaa haaveiden upeista paratiisimaisista rantamaisemista, mutta tarjoaa omanlaisensa Malediivien elämyksen.

Liikkuminen Malediiveilla

Malediivien saaristossa liikkuminen tapahtuu lähinnä jalkaisin, polkupyörällä tai veneellä. Ylelliset lomakeskukset tarjoavat yleensä kuljetuspalveluita vesiteitse. Pääkaupunki Male on ainoa paikka Malediiveilla, jossa matkailija saattaa tarvita auto- tai taksikyytiä, mutta sielläkin välimatkat taittaa vaivatta jalan.

Liikkuminen saarilta ja atolleilta toiselle tapahtuu pääasiassa laivoilla ja veneillä, mutta kaikkein kaukaisimmille atolleille ainoa matkustustapa saattaa olla lento.

MALEDIIVIEN MATKAKOHTEET

Malediivit
Sadoista saarista ja atolleista koostuvassa lomakohteessa on runsaasti tekemistä.

Pääkaupunki Male

Malediivien pääkaupunki Male on usein matkailijan ensikosketus unelmakohteeseen, vaikka matkailijat yleensä suuntaavatkin lomailemaan rauhallisempiin kohteisiin. Tavallista malediivilaisarkea voi kuitenkin kokea juuri Malen kaupungissa. Perinteisiä nähtävyyksiä mielenkiintoisempaa kaupungissa on kierrellä markkinoita ja seurata ihmisvilinää.

Malessa vieraileva matkailija voi toki kiertää myös paikallisia moskeijoita tai katsastaa kansallismuseon tai kansallisen taidegallerian.

Rauhallinen Ari Atoll

Suomalaisetkin matkustavat Ari Atollin paratiisisaarelle, jossa voi huoletta keskittyä rentoutumiseen ja hemmotteluhoitoihin. Myös snorklaus on suosittu ajanviete korallisaarten ja laguunien maisemissa.

Aution hiekkarannan Raa Atoll

Syrjäinen Raa Atoll Pohjois-Malediiveilla takaa matkailijalle oman rauhan: saarella on vain yksi hotelli. Trooppisella paratiisisaaren hyvä palvelu antaa luvan laiskotteluun ja leppoisaan lomailuun.

Omatoimimatkailijan Addu Atoll

Malediivien eteläosassa sijaitseva Addu Atoll on Malen lisäksi maan asutetuimpia seutuja 28 000 asukkaallaan. Seitsemästä saaresta koostuva atolli sopii erityisesti aktiivimatkailijoille, sillä siellä on mahdollista pyöräillä kolmen eri saaren välillä.

MALEDIIVIEN PARHAAT

Malediivit
Rantavesissä löhöily sopii mainiosti aktiviteetiksi Malediivien-lomalla.

Malediivien parhaat elämykset

  1. Koe upea vedenalainen maailma sukeltamalla kirkkaissa vesissä.
  2. Rentoudu puuterinvalkealla hiekalla palmujen katveessa.
  3. Nauti ylellisistä kylpyläpalveluista.
  4. Kokeile paikallisia herkkuja, erityisesti tuoretta kalaa.
  5. Näe pala aitoa malediivilaisarkea pääkaupunki Malessa.

Lisätietoa

Malediivien viralliset matkailusivut

Teksti: Jenna Lehkonen, Maria Hietala ja Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto, Flickr / Surviving Maldives, Simon__sees sekä Tati Tata

Päivitetty: 18.5.2017

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

6 kommenttia

Hei,

olen menossa mieheni kanssa ensi viikolla 3 viikoksi Malediiveille.
Eipä tuo nyt niin kallis paikka ole, kuin vaahdotaan.
Lennot 800 egee Turkish Airlinesilla.
Majoitus Maafushin saarella, valitsin sen perusteella, että siellä asuu paikallisiakin, eikä ole mikään ool-inklusiivi-rysä.
Maksaa 20 egee per nuppi per yö aamiaisella. Saarella on ruokakauppoja ja yhteyspaatilla pääsee viereisille saarille.

Sama juttu, olen lähdössä tammikuussa Malediiveille ja asun pari yötä Malén saarella, sitten Maafushilla (edullinen majoitus) ja teen siitä retkiä ”paratiisisaarille”.

Hei Sini ja Tutteli!
Kertokaapa vähän liikkumisesta Malediiveilla. Miten siirryitte kentältä hotellille? Minkä hintaisia hotellejen kuljetuspalvelut ovat? Entä julkinen liikenne, lähinnä ”yhteysalukset”? Muutenkin toki kaikki reissukuulumiset kiinnostavat. Suunnitteilla joulumatka 2015.

Hei!
Olemme lähdössä maaliskuun lopulla North Maleen Cinnamon Dhonveli hotelliin.
Kannattaako ottaa mukaan dollareita vai maan omaa valuuttaa?

”0 vuotta sitten sain vierailla malediiveillä.
Rantavedessä koin elämäni upeimmat värit.
meren syvyyksiin tummeneva kristallinkirkkaus.
Mikä näky!