Kohdeopas: Malediivit

Ylellinen resort Intian Valtamerellä

Malediivit on valkohiekkaisten rantojen ja turkoosinsinisen meren trooppinen paratiisi, jonne lähdetään toteuttamaan unelmia.

Päiväntasaajan korkeudella sijaitseva Malediivit on noin 800 kilometriä pitkä trooppinen saaristo Intian eteläkärjen lounaispuolella. Malediiveihin kuuluu kaikkiaan noin 1190 saarta ja atollia, joista 202 on asuttua. Suuri osa maan 395 000 asukkaasta asuu pääkaupunki Malessa.

MALEDIIVIT MATKAILUMAANA

Häämatka Malediiveilla

Malediivien lyhyt historia

Ensimmäiset Malediiveille tulleet ihmiset olivat kotoisin Etelä-Intiasta, ja useita satoja vuosia myöhemmin asukkaita tuli myös Ceylonilta. Saarta hallitsivat lähes 800 vuoden ajan muslimisulttaanit ja nykyisinkin saarten asukkaat ovat sunnimuslimeja, ja maassa on noin 700 moskeijaa. Ensimmäiset eurooppalaiset olivat 1500-luvulla saarille saapuneita portugalilaisia 1500-luvulla.

Historian aikana Malediiveja ovat hallinneet niin portugalilaiset, hollantilaiset kuin brititkin. Vuonna 1965 Malediivit itsenäistyi sulttaanikuntana, kunnes siitä vallankumouksen jälkeen tuli tasavalta. Suurin osa väestöstä on aasialaisia, singaleeseja ja arabeja.

Vedenalainen Malediivit

Auringon lämmittämällä hiekalla kookospalmujen katveessa on helppo irtautua stressistä ja vain rentoutua. Toisaalta Malediiveilla on aikaa aloittaa vaikka uusi harrastus. Aloittelijat voivat kokeilla esimerkiksi surffausta, joka tarjoaa noviiseille sopivasti haastetta.

Parasta ajanvietettä Malediiveilla tarjoaa kuitenkin merenalainen elämä. Malediiveja ympäröivät koralliriutat ja turkoosit laguunit. Snorklaajat ja sukeltajat tietävät löytäneensä oikean merenalaisen satumaailman painaessaan päänsä pinnan alle. Malediivien kirkkaat vedet kuhisevat vedenalaista elämää, värikkäitä kaloja, simpukoita ja koralleja.

Paratiisin epävarma tulevaisuus

Malediivit on maailman matalin valtio, mikä on nyttemmin herättänyt suurta huolta saariston tulevaisuuden johdosta. Malediivien korkein kohta on vain 2,3 metriä merenpinnan yläpuolella, ja ilmaston lämpenemisen aiheuttama merenpinnan nousu on vakava uhka Malediivien koko olemassaololle.

Uhka on niin todellinen, että Malediivien presidentti Mohamed Nasheed on ilmoittanut maan säästävän osan turismituloista uuden kotimaan ostoa varten. Voisi siis hyvällä syyllä sanoa, että nyt jos koskaan on aika matkustaa Malediiveille.

Hyvä tietää Malediiveista

Malediivien trooppinen ilmasto jakautuu joulukuusta maaliskuuhun kestävään kuivaan sesonkiin sekä sadekauteen, joka kestää toukokuusta marraskuuhun. Keskilämpötila keikkuu Malediiveilla lähes 30 asteessa vuoden ympäri.

Parhaiten Malediivit sopii hemmottelulomaa kaipaaville pariskunnille. Luksuskohteena tunnettu Malediivit on erityisen suosittu häämatkalaisten keskuudessa. Toki saarilta löytyy myös lapsiperheille sopivia lomakyliä.

Koska Malediivit on muslimimaa, sinne ei saa tuoda omia alkoholipitoisia juomia. Hotellibaareista ja huoneiden minibaareista löytyy kuitenkin alkoholijuomia niitä kaipaaville. Malediivit ei ole shoppailijan tai bileporukan unelmakohde, sillä yöelämä on saarilla rauhallista ja ostosmahdollisuudet rajautuvat lähinnä turistirihkamaan.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MALEDIIVEILLA

Huvila meren yllä Malediiveilla

Lennot Malediiveille

Helpoin tapa matkustaa Malediiveille on varata suomalaisten matkanjärjestäjien tarjoama valmismatka. Matkapakettien hinnat alkavat noin 2500 eurosta.

Suomesta ei ole suoria lentoja Malediiveille. Omatoimimatkaajat voivat etsiä lentoja Malediivien pääkaupunkiin Maleen Euroopan ja Aasian suurimmilta lentokentiltä, kuten Lontoosta tai Singaporesta.

Majoitus Malediiveilla

Malediiveilla monet hotellit sijaitsevat omilla saarillaan ja tarjoavat tasokkaita kylpyläpalveluja, joten rentoutumismahdollisuudet ovat täydelliset. Tavallisten hotellien sijaan majoitus löytyy lähes aina resort-tyyppisistä lomakeskuksista. Malediiveilla on tarjolla myös eksoottisia laguunien ylle rakennettuja bungaloweja. Malediivit onkin upea kohde häämatkalle tai hemmottelulomalle.

Edullista budjettimajoitusta Malediiveilta ei juuri löydy, joten useimmat reppureissaajat jättävät suosiolla kohteen väliin.

Liikkuminen Malediiveilla

Malediivien satusaaristossa liikkuminen tapahtuu lähinnä jalkaisin, polkupyörällä tai veneellä. Ylelliset lomakeskukset tarjoavat yleensä kuljetuspalveluita vesiteitse. Pääkaupunki Male on ainoa paikka Malediiveilla, jossa matkailija saattaa tarvita auto- tai taksikyytiä.

MALEDIIVIEN MATKAKOHTEET

Lento Malediivien yllä

Pääkaupunki Male

Malediivien pääkaupunki Male on usein matkailijan ensikosketus unelmakohteeseen, vaikka turistit yleensä suuntaavatkin lomailemaan rauhallisempiin kohteisiin. Tavallista malediivilaisarkea voi kuitenkin kokea juuri Malen kaupungissa. Perinteisiä nähtävyyksiä mielenkiintoisempaa kaupungissa on kierrellä markkinoita ja seurata ihmisvilinää.

Malessa vieraileva matkailija voi toki kiertää myös paikallisia moskeijoita tai katsastaa kansallismuseon tai kansallisen taidegallerian.

Rauhallinen Ari Atoll

Suomalaisetkin matkustavat Ari Atollin paratiisisaarelle, jossa voi huoletta keskittyä rentoutumiseen ja hemmotteluhoitoihin. Myös snorklaus on suosittu ajanviete korallisaarten ja laguunien maisemissa.

Aution hiekkarannan Raa Atoll

Syrjäinen Raa Atoll Pohjois-Malediiveilla takaa matkailijalle oman rauhan: saarella on vain yksi hotelli. Trooppisella paratiisisaaren hyvä palvelu antaa luvan laiskotteluun ja leppoisaan lomailuun.

Omatoimimatkailijan Addu Atoll

Malediivien eteläosassa sijaitseva Addu Atoll on Malen lisäksi maan asutetuimpia seutuja 28 000 asukkaallaan. Seitsemästä saaresta koostuva atolli sopii erityisesti aktiivimatkailijoille, sillä siellä on mahdollista pyöräillä kolmen eri saaren välillä.

MALEDIIVIEN PARHAAT

Malediivien vedenalainen maailma

Malediivien parhaat elämykset

  1. Koe upea vedenalainen maailma sukeltamalla kirkkaissa vesissä.
  2. Rentoudu puuterinvalkealla hiekalla palmujen katveessa.
  3. Nauti ylellisistä kylpyläpalveluista.
  4. Kokeile paikallisia herkkuja, erityisesti tuoretta kalaa.
  5. Näe pala aitoa malediivilaisarkea pääkaupunki Malessa.

Malediivien miinukset

  1. Matkat Malediiveille ovat varsin kalliita.
  2. Myös paikan päällä luksuskohteen hinnat ovat katossa.
  3. Matkustusaika Malediiveille on pitkä lentoineen ja venematkoineen.
  4. Aktiivisimmat lomailijat saattavat pitkästyä satusaarella.
  5. Malediivien auringonpaiste on erittäin voimakas ja iho tulee suojata hyvin.

Lisätietoa

Malediivien viralliset matkailusivut

Teksti: Jenna Lehkonen ja Maria Hietala
Kuvat: Flickr/warrenski, Flickr/Ahmed Zahid, Flickr/willsydney, Flickr/Sarah_Ackerman, Flickr/nattu

Päivitetty: 1.3.2016

Mitä mieltä olet?

3 kommenttia

Hei,

olen menossa mieheni kanssa ensi viikolla 3 viikoksi Malediiveille.
Eipä tuo nyt niin kallis paikka ole, kuin vaahdotaan.
Lennot 800 egee Turkish Airlinesilla.
Majoitus Maafushin saarella, valitsin sen perusteella, että siellä asuu paikallisiakin, eikä ole mikään ool-inklusiivi-rysä.
Maksaa 20 egee per nuppi per yö aamiaisella. Saarella on ruokakauppoja ja yhteyspaatilla pääsee viereisille saarille.

Sama juttu, olen lähdössä tammikuussa Malediiveille ja asun pari yötä Malén saarella, sitten Maafushilla (edullinen majoitus) ja teen siitä retkiä ”paratiisisaarille”.

Hei Sini ja Tutteli!
Kertokaapa vähän liikkumisesta Malediiveilla. Miten siirryitte kentältä hotellille? Minkä hintaisia hotellejen kuljetuspalvelut ovat? Entä julkinen liikenne, lähinnä ”yhteysalukset”? Muutenkin toki kaikki reissukuulumiset kiinnostavat. Suunnitteilla joulumatka 2015.

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *