Turvatarkastus lentoasemalla

Näin toimit lentokentällä – matkustajan opas ensimmäiselle lennolle

Jännittääkö ensimmäinen lento? Rantapallon ABC auttaa stressittä määränpäähän!

Ajoissa paikalle oikeiden papereiden kanssa

Oletko lähdössä matkalle ensimmäistä kertaa lentäen? Kaksi tärkeintä asiaa lennolle lähtiessä ovat täsmällisyys ja oikeiden matkustusasiakirjojen löytyminen.

Yleensä kotimaan lennoilla suositellaan olemaan lentoasemalla viimeistään 30–45 minuuttia ennen lähtöä, ja ulkomaan lennoilla kohteesta riippuen mieluiten noin kahta tuntia ennen lähtöä. Ajat tarkoittavat sitä hetkeä, kun bussista on jo selvitty lentoasemalle tai oma auto viety rauhassa parkkiin.

Ruuhka-aikoina suositukset ovat siis enemmän ala- kuin yläkanttiin. Helsinki-Vantaan lentoasemalla ruuhkaisimmat tunnit ovat aamuisin kello 6–8.30 ja iltapäivällä kello 14.30–18.

Jos olet epävarma, tarkista kohdekohtaiset suositukset matkatoimistolta tai lentoyhtiöltä. Ensikertalaisen kannattaa muutenkin varata reilusti aikaa, jotta kiire ei pilaa lähdön tunnelmaa.

Passi on aina matkailijan varmin henkilöllisyystodistus, vaikka suurimpaan osaan Euroopan maista matkustettaessa riittää myös poliisin myöntämä virallinen henkilökortti. Hätätapauksissa Helsinki-Vantaan poliisiasemalta on mahdollista saada jopa kymmenessä minuutissa väliaikainen passi, jotta matkaa ei tarvitse perua unohduksen vuoksi.

Euroopan Unionin ulkopuolelle matkustavien kannattaa varmistaa hyvissä ajoin ennen matkaa myös mahdollisen viisumin tarve ja hankkia sellainen suoraan kohdemaan edustustosta tai matkatoimiston avustuksella.

Lentolippuna toimii nykyisin lähes aina perinteisen paperilipun sijaan verkon kautta toimitettava e-lippu, joka sisältää kaikki tarvittavat tiedot lennosta. Tärkein tieto on varauskoodi, jonka avulla lähtöselvityksen tekeminen onnistuu. Jos haluat pelata varman päälle, kannattaa e-lippu tulostaa mukaan lentoasemalle lähtöselvitystä varten.

Lähtöselvitys ja matkatavaroiden luovutus

Lentolipussa tai varausvahvistuksessa näkyy yleensä lähtöterminaalin numero. Helsinki-Vantaalla on kaksi terminaalia, joiden jako on tehty lentoyhtiökohtaisesti.

Terminaaliin saapuessasi näet aulan valotaululta kohteen ja lentosi numeron perusteella oikean lähtöselvitystiskin numeron. Lähtöselvityksessä tarkistetaan matkustusasiakirjat ja jätetään ruumaan menevät laukut koneeseen kuljetettaviksi. Samalla jaetaan myös lentokoneen istuinpaikat. Tässä vaiheessa voit esittää toiveesi ikkuna- tai käytäväpaikasta, ellet ole varannut sitä etukäteen.

Yhä useammat lentoyhtiöt tarjoavat asiakkailleen mahdollisuutta lähtöselvityksen tekemiseen itsepalveluna etukäteen verkossa tai vaihtoehtoisesti lentoaseman terminaalin itsepalvelupäätteellä. Jotkut lentoyhtiöt ovat luopuneet tiskillä tehtävästä lähtöselvityksestä joko kokonaan tai lentokenttäkohtaisesti, joten ei kannata yllättyä jos lentoasemalla tarjotaan ainoaksi lähtöselvityspaikaksi automaattia.

Lähtöselvityksen voi tehdä useimpien lentoyhtiöiden kohdalla älypuhelimeen ladattavan lentoyhtiön oman sovelluksen avulla tai puhelimen selaimella. Matkapuhelimessa oleva koneeseennousukortti on yhtä toimiva kuin paperille printattu boarding pass.

Matkalipunlukija
Lähtöportilla olevat matkalipunlukijat päästävät matkustajat läpi koneeseennousukorttia vilauttamalla.

Jos mukana on ruumaan menevää matkatavaraa ja lähtöselvitys tehdään itsepalveluna, tulee ennen lähtöporteille menoa käydä lentoyhtiöiden baggage drop -tiskillä, minne matkatavarat tulee jättää. Myös matkatavaroiden suhteen lentoyhtiöllä voi olla käytössä itsepalvelusysteemi, jolloin laukut jätetään hihnalle viivakoodin lukemisen jälkeen. Paikalla on kuitenkin aina henkilökuntaa, jotka auttavat tarvittaessa.

Tyypillisin matkatavaroiden painorajoitus on 20 tai 23 kiloa, lisäksi käsimatkatavaroita saa yleensä olla noin 8-10 kiloa. Määrä kuitenkin vaihtelee lentoyhtiön ja lennon kohteen mukaan, joten tämäkin kannattaa aina tarkistaa etukäteen. Ylimääräisistä kiloista laskutetaan erillinen maksu, joka voi varomattomasti pakanneella nousta useaan sataan euroon.

Turvatarkastuksen kautta lähtöportille

Lähtöselvityksen jälkeen koittaa hetki sanoa saattajille hyvästit, kun lähtöaulasta siirrytään turvatarkastuksen läpi vain lentomatkustajille tarkoitettuun osaan terminaalia.

Turvatarkastuksessa käsimatkatavarat läpivalaistaan ja kaikki matkustajat kulkevat metallinpaljastimen lävitse. Takit ja muut raskaat vaatekappaleet tulee riisua läpivalaisuhihnalle ja kaikkien päälle jäävien vaatteiden taskut tyhjennetään. Kannettava tietokone tai tabletti on otettava laukusta erikseen hihnalle.

Pidä koneeseennousukortti valmiina turvatarkastusta varten, sillä se tarkastetaan ensimmäisenä.

Myös mukana kulkevat nesteet on otettava esille tarkastusta varten. Kaikki käsimatkatavaroissa kuljetettavat nesteet ja geelit täytyy pakata erilliseen, läpinäkyvään, korkeintaan yhden litran muovipussiin. Yksittäiset nesteet saavat olla korkeintaan sadan millilitran pakkauksissa. Tähän sääntöön eivät tee poikkeusta kalleimmatkaan hajuvedet tai kosmetiikkatuotteet, sillä edes niitä ei saa viedä liian suurissa pakkauksissa lentokoneeseen.

Turvatarkastuksen läpi kuljettuasi muodollisuuksista on lähes jo selvitty – ennen lentoa ei tarvitse tehdä enää muuta kuin suunnata oikealle portille ja odotella. Shoppailuun jää tässä välissä yleensä mukavasti aikaa, ja Helsinki-Vantaan molemmissa terminaaleissa on tarjolla runsaasti kiinnostavaa katseltavaa kotimaisista tuotteista kansainvälisiin huippubrändeihin.

Lähtöportin numeron voit tarkistaa joko lipustasi tai valotauluilta, jotka myös näyttävät mihin aikaan portilla on oltava valmiina nousemaan koneeseen. Helsinki-Vantaalla ei kuuluteta lennoilta myöhästyviä matkustajia nimeltä, joten matkustajat ovat itse vastuussa lennolle ehtimisestä.

Lähtöportilla matkalippu ja henkilöllisyystodistus tarkistetaan vielä kerran ja istumapaikan numeron perusteella löydät oman paikkasi koneessa.

Löydä halvat lennot Rantapallon lentohausta>>

Teksti: Riikka Krenn ja Inka Khanji
Kuvat: Finavia

Päivitetty: 31.5.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (93 votes, average: 4,49 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

13 kommenttia

Mistä niihin ruumaan menevien kasveihin saa ne tarrat jotka tarvitaan? Jos teen lähtöselvityksen netissä? Minulla ei ole tarratulostinta kotona. Ei kerrottu jutussa.

Entä jos automaatit eivät toimi (ei yksikään) eikä ketään ole paikalla tai sanoo, että tee automaatilla jotka eivät toimi ja ei usko että automaatti ei toimi? Näin on ollut laivaterminaalissa Ruotsin puolella. Väitettiin itsepintaisesti et lähtöselvityksen on tehty mitta automaatti ei antanut jyttiavainta vaan kehotti ottamaan yhteyttä lähtöselvitykseen.

Entä ylibuukkaus. Elämän ensimmäinen lentomatka ja ei pääse koneeseen koska sinne täytyy jonkun muun päästä?

Missä kuljetaan kameran vara-akut kun niissä on lituimia ja niitä ei saa olla käsimatkatavarana max 2 ja minulla on monta kameraa ja akkuja ei saa laittaa ruumaan? Entä kun/jos elektroniikka ei saa viedä ollenkaan koneeseen ja akuista on lituimia? Matkalle ilman kameraa, puhelinta, tablettia?

Mitä jos lentokoneen ruoka on kelvotonta saastaa tai muuten yököttävää ja erikoisruokavaliot on tietenkin unohdettu vaikka kuinka olisi ilmoitettu johonkin?
Itse katsoin kerran ja vain hindukasvisateria ehkä voi poissulkevia sianlihan, kalan ja sienet joita en halua syödä.

Ette sanoneet kasimatkatavaroissa saa ja taytyy olla laakkeet.Insulin ja muita laakkeita, mita tarvitsette

Kuka nämä vanhentuneet ohjeet tehnyt, virheitä koko juttu täynnä. Asiantuntija ei ainakaan liikkeellä. Maihinnousukortti….. ja nuo ajat kentällä eivät päteneet noin kymmeneen vuoteen.

Muuten hyviä ohjeita, mutta Helsinki-Vantaalla on hyvä olla kentällä 2h ennen lähtöä, ei väliä onko menossa kotimaan vai ulkomaan lennolle. Turha on itkeä, jos lennolta myöhästyy, jos on 30-45 minuuttia ennen lento kentällä.

Ostin liput netistä ja sain yhden dokumentin mutta siinä ei selvästi sanota että se olisi lentolippu, varauskoodi ja kaikki muutkin lentoon liittyvät tiedot siinä kyllä on.

Kysyin sen lentoyhtiön neuvonnasta mitä dokumentteja tarvitsen lähtöselvitystiskillä, eli riittääkö se dokumentti ja passi. Vastaus oli että pitää olla koneeseennousukortti, siis boarding pass. Vastaushan oli kerrassaan kelvoton koska se korttihan pitäisi nimenomaan saada siltä tiskiltä (ei sitä ole vielä siinä vaiheessa). Tämä yhtiö ei myöskään salli lähtöselvityksen tekemistä netissä, jos sallisi niin sen kortin saisi netistä.

Pitää kysyä uudestaan, eli lähinnä: Riittääkö varausnumero ja passi? Niiden pitäisi riittää koska heillä on kaikki tiedot sen varausnumeron myötä. Mutta jos halutaan olla byrokraatteja niin…

Ongelma on tietenkin siinä, etten mielellään kääntyisi pettyneenä takaisin (jonkun dokumentin puuttumisen vuoksi) vaikka olen maksanut kalliin matkan lentoineen ja hotelleineen.

Tässäkään selostuksessa ei sanota yksiselitteisesti, tuleeko netistä lippuja ostavan aina ja ehdottomasti saada dokumentti jossa lukee “e-ticket”, vai miten tunnistetaan kelvollinen dokumentti kaiken muun sälän joukosta. Ja etenkin, miten tunnistetaan tilanne että en olekaan saanut tarvittavaa dokumenttia, ja miten toimin sellaisessa tapauksessa.

Hieman sekava artikkeli ja muutamia harhaanjohtavia neuvoja. Esimerkiksi kotimaanlennoilla voisi riittää, että on 30minuuttia ennen kentällä? Kyllä jää tuo mainittu 45 minuuttiakin aika tiukaksi jos Norwegianilla/Finnairilla matkustaa ja on vähänkin ruuhkaa. Yritäpä ehtiä ensikertalaisena 30minuutissa chekkaamaan, jättämään laukut ja nauttimaan kansainvälisistä huippubrändeistä :D Voi tulla näillä ohjeilla ensikertalaiselle vähän jännitysmomenttia, kun saapuu puoli tuntia ennen lennon lähtöä kakkosterminaaliin (jossa kaikki kotimaan lennot tällä hetkellä lähtöselvitetään). Siellä sitten lähtoselvityksessä aletaan soittelemaan porteille, että vieläkö otetaan laukkuja vastaan, kun koneeseennousu alkaa kotimaanlennoillekin 30min ennen lähtöä.

Ps. Lentoliikenteessä koneeseennousukortti, laivaliikenteessä maihinnousukortti.

Olen 23.12. klo 11.30 Heart Row lentokentällä Helsingistä.
Minun pitää siirtyä Terminaali viiteen, josta lento lähtee 13.50 Newark New Yörk. Voiko saada opasta kentälle?

Et tarvitse opasta koska tuolla kentällä toimii erittäin hyvin non stoppina bussit kiertäen terminaalien väliä jatkuvasti. Hyppäät bussiin ja jäät oman terminaalisi kohdalla pois.

Todella asiallisia neuvoja ensikertalaiselle.

Mutta miten toimia perillä? Kun kone laskeutuu ulkomaille?

miten matkatavarat ja mihin linja-autoon?

neuvokaa?

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *