Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Gambia

Shutterstock
Gambia
Kohdeoppaat
 • Matkaopas

Rantalomailijan aurinkovarma Gambia

Gambia on yksi Afrikan pienimmistä maista, mutta sillä on valtava sydän. Vieraanvaraiset ihmiset ja vaikuttava luonto ovat maan valttikortteja.
Päivitetty: 29.10.2018

Pieni maa, suuri sydän

Gambiasta on kasvanut suosittu talvikohde hellivän sään, ystävällisten paikallisten ja ainutlaatuisen luontonsa ansiosta. Kohde sopii etenkin niille, jotka arvostavat rauhallisuutta ja joiden tavoitteena on rentoutua lomalla.

Gambia sijaitsee Afrikan länsirannikolla päiväntasaajan ja Kravun kääntöpiirin välissä. Pienen Gambian ainoa rajanaapuri on Senegal, jonka sisällä Gambia sijaitsee. Maalla on matkailijoidenkin onneksi myös pätkä Atlantin rantaviivaa, jossa valkea hiekka ja turkoosi meri kohtaavat. Rannikolta Gambia jatkuu kapeana kaistaleena sisämaahan seuraillen Gambia-jokea, jota reunustavat sademetsät.

Vaatimattomasta koostaan huolimatta Gambiassa riittää nähtävää. Maa on mainio rantakohde, ja sen suosituimmat hotellialueet Kololi, Kotu ja Bakau sijaitsevatkin kaikki Atlantin rannalla melko lähellä pääkaupunki Banjulia ja maan suurinta kaupunkia Serrekundaa.

Lisäksi Gambiassa voi käydä edullisilla ostoksilla toreilla ja käsityöläismarkkinoilla, tutustua yöelämään ja ihailla luontoa esimerkiksi Kotu-virran varrella.

ShutterstockGambia
Monien Gambian rantojen hiekka on kullankeltaista.

Aurinkovarma talvikohde

Gambian ilmasto suosii matkailijoita talvisin. Aurinko ja lämpö ovat lähes taattuja, ja ilma on kuivaa hiostavan kosteuden sijaan. Lämpötilat nousevat korkeimmillaan yli 30 asteen, ja laskevat matalimmillaankin vain 15 asteeseen tammi-helmikuussa.

Kesäkuusta lokakuuhun Gambiassa on sadekausi, jolloin kosteutta riittää. Matkailijan kannattaakin siis suunnata maahan marraskuusta toukokuuhun.

Rantaloma rennoimmillaan, luontomatkailua ja ostoksia

Gambia on mahtava kohde rentouttavan rantaloman viettoon. Lähes koko Gambian 80 kilometriä pitkä rantaviiva on hiekkarantaa. Näillä Gambian kullaksi kutsutuilla rannoilla kelpaakin loikoilla paahtavan auringon alla. Suosituimpiin rantakohteisiin lukeutuvat Brufutin ranta Etelä-Gambiassa ja Cape Point Gambia-joen suulla.

Rantabaarit ja -ravintolat pitävät huolen, ettei nestehukasta tai nälästä tarvitse kärsiä. Harrastusmahdollisuuksia rannoilla ei juuri ole, joten hyvä kirja kannattaa ottaa mukaan. Kuitenkin esimerkiksi Kotun ja Bakaun välissä sijaitseva Fajaran ranta tarjoaa 18-reiän golfradan aivan uimarannan tuntumassa, tenniskenttiä, squashia ja uima-altaan.

Rannalla paistattelun lisäksi kannattaa tutustua myös Gambian upeaan luontoon. Parhaiten sen erikoisuuksiin pääsee tutustumaan opastetuilla retkillä.

Vaihtoehtoina ovat esimerkiksi leppoisa risteily Gambia-joella, jeeppisafari yhdessä maan monista luonnonpuistoista tai linturetki sademetsässä. Kotussa on lintubongaukseen suosittu silta, josta voi nähdä muun muassa kahlaajalintuja ja kuningaskalastajia.

Ainakin kerran reissussa on koettava värikäs afrikkalainen tanssiesitys.

Edullista ruokaa ja ostoksia

Gambian hintataso on edullinen. Esimerkiksi kuppi kahvia ja tuoppi olutta maksavat tyypillisesti alle euron ja kolmen ruokalajin illallisen voi saada parilla kympillä. Myös tuliaiset saa ostettua hyvinkin edullisesti, kunhan muistaa tinkiä.

Tinkiminen on tärkeä osa gambialaista kaupantekoa. Toreilla hinnat voi tinkiä noin kolmannekseen. Hyviä tuliaisostoksia ovat esimerkiksi batiikkityöt, mittatilausvaatteet, kankaat sekä puiset koriste-esineet ja korut.

Gambialainen ruoka on usein voimakkaasti maustettua kalaa, kanaa tai lihaa riisillä. Etenkin rannikolla valmistetaan runsaasti kalaruokia. Syömässä kannattaa ehdottomasti käydä hotellialueen ulkopuolella, sillä paikallisten omistamien ravintoloiden hintataso on murto-osa hotelliruokien hinnoista.

Iltaelämä on eläväistä ja monipuolista. Hotellialueilta löytyy ravintoloita, baareja ja diskoja, joissa illan vietto on turvallista ja viihdyttävää. Kaupungille lähtiessä on muistettava turvallisuus, sillä länsimaalainen matkailija vetää aina huomiota puoleensa.

Gambialainen kulttuuri, tavat ja turvallisuus

Gambialaiset puhuvat keskenään monia paikallisia kieliä kuten mandinkaa ja wolofia. Gambiassa tulee kuitenkin toimeen englanniksi, sillä maa on Ison-Britannian entinen siirtomaa ja sen virallinen kieli on englanti.

Gambia on köyhä maa, joten eurooppalaisen matkailijan ympärillä pyörii monesti kaupustelijoita ja palveluiden tarjoajia. Matkailijan on syytä pitää huolta omaisuudestaan, sillä varkaudet ovat yleistyneet.

Gambiassa on runsaasti hyttysiä ja muita hyönteisiä. Myös malariahyttyset ovat yleisiä, joten varotoimiksi suositellaan malarialääkitystä. Jo kotoa kannattaa ottaa mukaan myös aurinkovoiteita, hyttyskarkotteita ja taskulamppu.

Sadekauden aikana maassa saattaa myös esiintyä tulvia.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN GAMBIASSA

Salvador Aznar / ShutterstockKololi, Gambia
Gambian Kololissa sijaitseva Poco Loco yksi alueen rantaklubeista.

Valmismatkalle tai itsenäisesti

Gambiaan voi matkata joko valmismatkalla tai itsenäisesti reittilennoilla.

Valmismatkoja järjestää esimerkiksi Tjäreborg talvikaudella. Muuten Suomesta matkatessa tulee ostaa lennot ensin esimerkiksi Brysseliin, Lontooseen tai Barcelonaan, joista voi jatkaa suorin lennoin Gambiaan.

Gambian kansainvälinen lentokenttä sijaitsee Banjulin lähellä Yundumissa. Yundumin kansainväliseltä lentoasemalta on vain noin 20 kilometrin matka suosituimmille hotellialueille Bakauun, Kololiin ja Kotuun.

Rantahotellit ovat varma valinta

Suurin osa vierailijoista majoittuu jollekin Gambian rannikon lomakohteista, jotka sijaitsevat palmujen värittämillä hiekkarannoilla.

Rantahotellit muodostuvat yleensä muutamasta rakennuksesta, joita ympäröi kaunis puutarha kasveineen ja uima-altaineen. Tunnelma on monesti hyvin länsimaalainen.

Hyvän hotellihuoneen kahdelle voi saada noin 50 eurolla, mutta myös halvempia ja kalliimpia vaihtoehtoja on tarjolla.

Mikäli haluaa majoittua muualle kuin rantahotelleihin, on Gambian maaseudulla tarjolla mökkejä ja vierastaloja yöpymiseen. Mukavuudet eivät vastaa rantahotellien tarjontaa, mutta majoittumalla hotellikylien ulkopuolelle pääsee näkemään hotellialueiden ulkopuolista Gambiaa.

Gambian liikenne on yllättävää

Gambialainen liikenne on kaaos. Kulkee sitten autolla, polkupyörällä tai kävellen, kannattaa olla varovainen. Liikkuessa on hyvä muistaa, ettei moottoriajoneuvojen seuraavaa liikettä tai suuntaa kannata pyrkiä ennakoimaan.

Suurimpien paikkakuntien välillä liikennöi paikallisbusseja. Myös taksilla voi kulkea, mutta hinta kannattaa aina sopia ennen lähtöä. Samalla voi neuvotella myös paluumatkasta, sillä kuski jää yleensä odottamaan matkalaisia.

Hyvä kulkuväline lyhyiden välimatkojen kulkemiseen on polkupyörä, jonka voi vuokrata suosituimmilla matkailualueilla.

GAMBIAN MATKAKOHTEET

ShutterstockBanjul, Gambia
Arch 22 eli Kaari 22 on kaariportti, joka sijaitsee Banjulissa.

Hiekkarannalta sademetsään

Gambian merkittävimmät paikkakunnat sijaitsevat kaikki melko pienellä alueella rannan tuntumassa. Hiekkarantojen ja palmupuiden takana Gambia kuitenkin jatkuu 500 kilometriä itään myötäillen maan halkovaa Gambia-jokea.

Vaikka suurin osa gambialaisista asuukin rannikkoalueella, ei sisämaata voi missään nimessä kuvailla kuolleeksi. Jokea ympäröivä trooppinen sademetsä on koti muun muassa apinoille, virtahevoille, varaaneille, krokotiileille ja papukaijoille sekä sadoille muille eläinlajeille.

Joelle, sademetsään ja maaseudulle järjestetään erilaisia retkiä asiantuntevien oppaiden johdolla. Jeeppisafari vie tutustumaan gambialaisiin kyliin sekä kansallispuistoalueille ja veneretkillä näkee kattavasti jokea ympäröivän luonnon ja asutukset.

Kaupungit Banjul ja Serrekunda

Gambian pääkaupunki Banjul on melko pieni, alle 40 000 asukkaan kaupunki. Pääkaupunkiseudulla asuu kuitenkin noin 440 000 asukasta.

Banjul sijaitsee saarella kohdassa, jossa Gambia-joki laskee Atlanttiin. Joen eteläpuolelle pääsee pääkaupungista siltoja pitkin, mutta pohjoisrannalla sijaitsevaan Barraan pitää kulkea lautalla.

Banjulin kaduilla ja toreilla pääsee näkemään aitoa gambialaista kaupunkielämää, josta hotellialueiden rantabaarit ovat usein kaukana. Banjulin suosituin tori, Albert Market, tarjoaa kurkistuksen paikalliseen kulttuuriin. Kaupunkilaiset tekevät torilla päivittäiset ostoksensa, mutta tarjolla on myös esimerkiksi käsitöitä ja koruja. Torilta voi tehdä löytöjä, kunhan taitaa gambialaiseen kaupankäyntiin erottamattomasti kuuluvan tinkimisen.

Gambian suurin, eläväisin ja äänekkäin kaupunki on Serrekuda, joka myös sijaitsee Atlantin tuntumassa. Suosituimmat rantakohteet sijaitsevat aivan Serrekudan lähistöllä.

GAMBIAN PARHAAT

Vladimir Zhoga / ShutterstockFarafenni, Gambia
Sisämaassa sijaitseva Farafenni on kurkistus paikalliseen elämään. Toreja ja käsityöläismarkkinoita löytää kuitenkin myös rantakohteiden lähettyviltä.

Gambian parhaat kylä- ja kaupunkikohteet

 1. Kololi
 2. Kotu
 3. Banjul
 4. Cape Point
 5. Serrekunda

Gambian parhaat aktiviteetit

 1. Rentoutuminen rannalla
 2. Torien ja käsityöläismarkkinoiden kiertely
 3. Jeeppisafari
 4. Risteily Gambia-joella
 5. Lintubongaus

Lisätietoa

Gambian matkailusivut (englanniksi)

Teksti: Laura Uotila, Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock, Vladimir Zhoga, Salvador Aznar

Lue kommentit (13) Jätä kommentti

 1. Hieno paikka jonne on kyllä joskus pakko päästä.


 2. Vietimme juuri viikon Gambiassa ja ehdottomasti kannattaa lähteä kiertämään paikkoja paikallisoppaan avustuksella. Näin näet ja koet enemmän ja turismin tuoma raha jää paikallisille. Meidän oppaamme Lamin oli kohtelias, ystävällinen ja kertoi tietävästi paikoista joihin tutustuimme. Opimme myös paljon paikallisesta kulttuurista.  Kävimme monilla retkillä hänen kanssaan, aikataulut ja hinnat sai sovittua kätevästi whatsapissa ja kaikki sujui moitteettomasti. Nämä retket olivat ehdottomasti lomamme kohokohtia ja toivottavasti tapaamme hänet uudelleen :) Laminin löytää hotelli sunprime tamala beachin edustalta ja häneen saa yhteyden numerosta +220 763 8201 (nro annettu Laminin luvalla)

  Vierailimme mm. Tanji kalastaja kylässä, abukon luonnonpuistossa, banjulin keskustassa, Gambian kansallismuseossa, Arc22:ssa, krokotiilialtaalla ja hänen kotikylässään.

  Terkkuja Jenniltä ja Kimmolta jos Laminin törmäätte :)


 3. Vietimme juuri viikon Gambiassa ja ehdottomasti kannattaa lähteä kiertämään paikkoja paikallisoppaan avustuksella. Näin näet ja koet enemmän ja turismin tuoma raha jää paikallisille. Meidän oppaamme Lamin oli kohtelias, ystävällinen ja kertoi tietävästi paikoista joihin tutustuimme. Opimme myös paljon paikallisesta kulttuurista.  Kävimme monilla retkillä hänen kanssaan, aikataulut ja hinnat sai sovittua kätevästi whatsapissa ja kaikki sujui moitteettomasti. Nämä retket olivat ehdottomasti lomamme kohokohtia ja toivottavasti tapaamme hänet uudelleen :) Laminin löytää hotelli sunprime tamala beachin edustalta ja häneen saa yhteyden numerosta +220 763 8201 (nro annettu Laminin luvalla)

  Vierailimme mm. Tanji kalastaja kylässä, Abukon luonnonpuistossa, Banjulin keskustassa, Gambian kansallismuseossa, Arc22:ssa, Katchically krokotiilialtaalla ja Laminin kotikylässä.

  Senegaliin Fathalan luonnonpuistoon teimme retken tjäreborgin järjestämänä ja tämä harmitti jälkikäteen, retki oli hyvä, mutta toivoimme että olisimme menneet paikallisoppaan kanssa.

  Terkkuja Jenniltä ja Kimmolta jos Laminiin törmäätte :)


 4. Upea joululomamatka. Majoituimme Bakaussa. Kiersimme mm. pääkaupunki Banjulin kansallisnäyttelyineen ja suurimman kaupungin Serrekundan molemmat markkinoineen ja basaareineen, Bijilon puna-apinametsän, Katchikallyn krokotiilipuiston, risteilimme Gambiajoella delfiinien keskellä, Alex Haleyn Juuret -kirjasta ja tv-sarjasta tutun Albredan kauppasataman, Juffuren kylän ja pirokkiveneellä Kunta Kinten saarella, sekä paikallisessa köyhien perheiden lasten koulussa. Koululaisille ja lapsille ylipäänsä kannattaa viedä Suomesta lyijykyniä ja siniruutukantisia vihkoja sekä valkoista piirustuspaperia ja puuvärejä, Meitä todellakin onnisti, sillä oma vuoraamamme paikallinen opas Modou Drammeh maastureineen oli oikea aarre, samalla “henkivartija” parissa eteen tulleessa tilanteessa, tunsi kaikki, kaikki tunsivat hänet, oli sivistynyt ja muutakin maailmaa nähnyt. Modoun yhteystiedot tässä hänen luvallaan: +220 7466277.


 5. Aivan ihana paikka. Kaksi kertaa ollaan perheen kanssa vietetty viikko kohteessa.


 6. Ensi vuonna pitäisi kohteessa käydä :)


 7. 13.2.2019
  Tulimme juuri mieheni kanssa 2viijon lomalta Gambiasta ,Cape point Baku. pala sydämestä sinne jäi!olemme jonkin verran matkustelleet ,gambia ehdottomasti tehnyt lähtemättömän vaikutuksen.
  Ihmiset ystävällisiä hymyileviä auttavia.toki bumsterit käyvät innokkaasti kimppuun heti kun hotellin ovesta ulos mutta kun ystävällisesti ja napakasti sanoo ei kiitos jättävät rauhaan.
  Toinen kätevä tapa on ottaa paikallinen opas heti loman alussa näin saa kulkea rauhassa ja mahdollisuus nähdä gambiaa enemmän . Meillä oli koko 2 viikon ajan aivan mahtava opas jota lämpimästi suosittelen ,kohtelias ystävällinen Iloinen ehdottomasti luotettava Alex ,ilman häntä olisimme monta kokemusta köyhempiä .jos olet menossa Bakuun hänet tavoittaa nrosta +220 782 7020(nro annettu Alexin luvalla).suosittelemme lämpimästi .


 8. Olimme Gambiassa Cape Point hotellissa maaliskuun 2018 alussa.
  Ihastuimme heti ihmisten iloisuuteen ja ystävällisyyteern. Olimme kuulleet varoituksia bumstereista, mutta meitä eivät häirinneet. Hyväntuulisuus oli tarttuvaa. Tuntui, että hymyilimme aina. Tutustuimme myös paikallisiin ihmisiin ja kävimme jopa heillä kylässä.
  Oppaana meillä oli Pa Njie niminen mies. Hän löytyi kun kyselimme vähän ihmisiltä luotettavaa opasta.
  Hän oli sekä luotettava jettä rehellinen. Järjesti retket toivomamme mukaisesti ja jopa toimi “juoksupoikana” jos tarvitsimme jotain, mitä ei lähikaupasta löytynyt. Usein kuulimme paikallisilta ihmisiltä: You have the best man! Olimme samaa mieltä.
  Whatsapp numero:00 220 703 0826 Hänen luvallaan ilmoitettu! Hänet löytää myös Cape Point hotellin kaupasta no 15.


 9. Voin vielä lisätä, että jos on tyytyväinen johonkin taksikuskiin, niin pyytäkää kortti tai yhteystiedot muuten, niin voitte pyytää aina samaa kuskiksi.
  Itse en voi muuta kuin suositella Alieuta eli Alieu Touray ja Gambiassa ollessanne hänen puhelinnumeronsa on tämä: +220-7213359.


  • Muistinkin Alieun numeron väärin eli oikea onkin tämä:
   +220-7213859.


 10. Matkakokemuksia Gambiasta!
  Olimme mieheni kanssa viikon lomareissulla Gambiassa tammikuun alussa 2017 ja täytyy sanoa, että siinä on kokemisen arvoinen matkakohde!
  Gambia on pieni, erittäin köyhä Länsi-Afrikan valtio, mutta ihmisten iloisuus ja positiivinen elämänasenne on uskomaton.
  Ilmasto on Suomesta talvimatkalle lähtevälle ihanteellinen n. +30 – 35 astetta ja aikaeron vaikutuksia ei kahden tunnin erolla huomaa.
  Matkastamme teki täydellisen kuitenkin ihana, sydämellinen ja aidosti viihtyvyydestämme sekä turvallisuudestamme välittänyt paikallisoppaamme Mr. E. Sonko! Sonkon kanssa kiersimme Serrekundan markkinat, Senegalin safarin sekä tutustuimme paikalliseen elämäntapaan ja rentouduimme veneretkellä upeiden mangrovemetsien ympäröiminä. Yksi matkan sykähdyttävimpiä kokemuksia oli vierailu paikallisessa koulussa!
  Mr. Sonko on virallinen paikallisopas ja räätälöi retkemme juuri niinkuin itse toivoimme! Suurin osa reissuistamme oli huomattavasti Tjäreborgin valmisretkiä halvempia, jonka lisäksi näimme ja koimme juuri sen mitä halusimme. Sonko huolehti turvallisuudestamme erittäin hyvin ja vastaukset saimme kaikkeen mikä mieltämme sattui askarruttamaan. Mikäli olette siis suuntaamassa Gambiaan ottakaa ihmeessä yhteyttä Sonkoon ([email protected]), hän tekee matkastanne ikimuistoisen! Ilman luotettavaa paikallisopasta paikalliset markkinat ovat kokeneellekin matkaajalle melkoinen kulttuurishokki. Hänen seurassaan saimme kulkea ja ihmetellä vapaasti ja hoitipa hän tuliaisten tinkimisenkin puolestamme ja säästimme pitkän pennin. Kertokaa, että Minttu ja Lassi suosittelivat häntä ja palvelu on varmasti ensiluokkaista.
  Hyvää Gambian matkaa kaikille!


  • Yhdyn ylläolevaan. Sonko oli huipputyyppi ja räätälöi meillekin reissut mielemme mukaan. Kävimme Senegalissa Fatallahissa, Sonkon kotikylässä ja paikallisessa koulussa, läheisessä upeassa suojelumetsässä ja näimme paljon muutakin. Reissut olivat kiireettömiä ja antoivat käsitystä paikallisesta elämästä joka poikkeaa paljon omastamme. Sonko on mies jolla on tavoitteita ja unelmia. Hänelle ja perheelleen reissuista jäävä raha on varmasti tarpeen.

   Sanokaa Kirsiltä ja Santulta terveisiä.


 11. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.