Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Näin minimoit valmismatkan riskit – viisi vinkkiä

artikkelin kuva
Matkavinkit
Valmismatkaa varatessa kannattaa olla tarkkana ja minimoida peruutuksen riskit jo etukäteen.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 01.08.2013
facebook   whatsapp

1. Maksa matka luottokortilla

Matkan maksaminen luottokortilla on helpoin tapa minimoida matkaan liittyvät taloudelliset riskit. Jos matkasi perutaan, voit saada rahat takaisin luottoyhtiön kautta. Pyri siis ensisijaisesti käyttämään luottokorttia maksuvälineenä matkavarauksia tehdessäsi.

2. Tarkista matkanjärjestäjän luotettavuus

Matkanjärjestäjän luotettavuus on helppo selvittää tarkistamalla toimiston historia matkatoimistorekisteristä. Rekisteri löytyy osoitteesta www.valmismatka.fi.

Rekisteristä kuka vain voi tarkistaa, onko matkanjärjestäjä antanut valmismatkalain vaatimat vakuudet toiminnalleen. Vakuus turvaa rahojen palautuksen asiakkaalle, mikäli pakettimatka peruuntuu.

Vakuuksia ei tarvita tilanteessa, jossa matkanjärjestäjä laskuttaa matkan vasta jälkikäteen. Myös tämä tieto löytyy matkatoimistorekisteristä.

3. Onko matkasi valmismatka vai ei?

Valmismatkalla tai pakettimatkalla tarkoitetaan matkatoimiston pakettina myymää matkailupalveluiden yhdistelmää, kuten lentojen ja hotellin yhdistelmää. Pakettiin voi kuulua lisäksi myös retkiä, aktiviteetteja tai esimerkiksi tapahtumalippuja.

Yleisiä valmismatkaehtoja sovelletaan yli kahden vuorokauden pituisiin matkapaketteihin. Matkanjärjestäjä on velvollinen ilmoittamaan asiakkaalle, onko kyseessä valmismatka. Varmista jo varausvaiheessa että tämä tieto on selkeästi saatavilla.

4. Kanna riskit harkiten tai varaa kaikki pakettina

Korvauksia voi hakea Kuluttajaviraston kautta myös pakettimatkan paluulennon viivästymisestä aiheutuviin majoitus- ja matkakuluihin tai viisumikuluihin. Ansionmenetystä tai henkisen kärsimyksen kuluja Kuluttajavirasto ei kuitenkaan korvaa.

Myös matkapaketin ulkopuolisten, omatoimisesti varattujen retkien ja aktiviteettien peruuntumisen riskin kantaa matkailija itse. Ota tämä huomioon jo matkaa varatessasi ja pyri saamaan kaikki palvelut osana pakettia, jollet ole valmis kantamaan näitä riskejä itse.

Yksittäisen henkilön kohdalla retkien hinnat ja muut osakulut eivät välttämättä ole suuria, mutta varatessa vaikkapa koko perheen päiväretkeä voivat summat nousta tuntuviksi.

5. Tiedä oikeutesi

Valmismatkalaissa säädellään tarkkaan sekä matkanjärjestäjän että asiakkaan oikeuksia peruutustilanteissa ja muissa epäonnistuneeseen matkaan liittyvissä reklamaatiotapauksissa. Kuluttajaviraston tietopakettiin tutustuminen voi säästää monelta ikävältä yllätykseltä ja harmaalta hiukselta.

Lue lisää: Kuluttajavirasto
Kuva: SXC/Auroqueiro

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.