Hyppää sisältöön

Oppaalla vai ilman – pakettimatkojen hyödyt ja haitat

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 31.07.2013
Sekä valmismatkoilla että omatoimisesti reissaamisella on vahvat kannattajansa. Mikä sitten sopii kullekin, riippuu monesta seikasta.

Mikä on valmismatka?

Valmismatka on helppo, omatoimimatka taas joustava valinta. Valmismatkalainen asioi vain yhdellä luukulla, eli matkatoimiston kanssa, omatoimeilijan valtti on taas matkan keston ja kohteen tai kohteiden vapaa valinta.

Valmismatkalla tarkoitetaan matkaa, johon kuuluu vähintään kaksi osaa, joita ei voi ostaa erikseen. Tyypillinen valmismatka on matkatoimiston kautta ostettu lomalento ja majoitus –yhdistelmä. Pakettiin voidaan lisätä myös esimerkiksi retkiä tai autonvuokraus. Matkatoimisto kokoaa paketin ja on siitä myös vastuussa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Omatoimimatka taas on matkailijan itsekseen järjestelmä matka. Omatoiminen reissaaja hyödyntää usein nettiä ja räätälöi itse itselleen sopivan matkan. Hän voi esimerkiksi ostaa lennot yhdeltä matkailuyirtykseltä ja majoituksen toiselta.

Kielitaitoinen hoitaa itse

Omatoimimatkailjat ovat usein edelläkävijöitä ja hankkiutuvat paikkoihin, joihin matkatoimistot eivät ole vielä löytäneet. Toisaalta lyhyen kaupunkilomakin voi valmistella omatoimisesti. Järjestäessään itse lentonsa, voi matkustaja valita vaikkapa paluun eri kaupungista. Matkan yhdisteleminen vaatii hieman työtä, mutta sinnikäs nettisurffaaja saattaa löytää erinomaisen halvat lennot. Kielitaito on ominpäin reissaavalle ratkaisevaa jo hotelleja varatessa.

Valmismatkakohteisiin hakeutuvat usein lapsiperheet ja lomailijat, jotka haluavat välttää ylimääräistä stressiä lomallaan. Matkaoppaan avulla kun löytää helposti lastenvahdin ja kiertää kielimuurit. Uusiin paikkoihin voi tuntua turvalliselta lähteä, kun mukana on suomea puhuva opas. Kohteita on helppo vertailla matkatoimistojen nettisivuilta ja esitteistä, kun hinta ja hotellien tiedot ovat selkeästi esillä. Plussana koko matkan voi valita katalogista vaikka kotisohvalla.

Valmismatkalle lähtevä ei kuitenkaan välttämättä pääse kosketuksiin matkakohteen paikalliseen omaleimaisuuteen. Hotellit kun ovat usein resorttialueilla, joissa voi nauttia lähinnä toisten turistien seurasta. Retkillä seurana ovat myös toiset matkailijat. Omin päin pärjäävä voi taas valita majoituksen vaikka paikallisesta B&B:stä ja huristella paikallisella bussilla.

Valmismatkalaki turvana

Valmismatkojen ja omatoimireissujen ratkaisevin ero on lopulta kuluttajansuojassa. Valmismatkalaki säätelee matkustajan oikeuksia pakettimatkalla, omatoimimatkailija taas on – no, omillaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Omatoimimatkailija ei ole rikoksen tai onnettomuuden sattuessa apunaan matkaopasta toisin kuin valmismatkalla. Yllättävien aikataulumuutosten sattuessa jokaiseen matkaan liittyvään tahoon pitää olla erikseen yhteydessä. Mikäli esimerkiksi jatkolento on varattu omana lentolippunaan eri lentoyhtiöltä, ei matkustaja ole oikeutettu korvauksiin ensimmäisen lennon myöhästyessä.

Kuluttajavirasto neuvookin omatoimimatkailijaa maksamaan matkansa luottokortilla, jolloin korvauksen saaminen on helpompaa, mikäli matkailuyritys ajautuu konkurssiin.

Valmismatkalain mukaan matkanjärjestäjä on vastuussa siitä, että matkustaja saa luvatut palvelut. Mikäli siis hotellin uima-allas osoittautuu tyhjäksi lupaukseksi, on matkatoimisto vastuussa. Saman lain perusteella on matkanjärjestäjän kontolla ilmoittaa matkailijalle kohteen terveysmääräyksistä ja vaadituista matkustusasiakirjoista. Näistäkin omatoimimatkailija huolehtii itse.

Anna Lehto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Rantapallon matkavahti

Löydä sinulle paras loma helposti – kokeile Rantapallon matkavahtia

Lomalaiset hiekkarannalla

Näin minimoit valmismatkan riskit – viisi vinkkiä