hero taustakuva

Millainen vaihto-opiskelukohde sopii sinulle?

artikkelin kuva
Matkavinkit
Vaihto-opiskelu on vuosi vuodelta suositumpaa ja työmarkkinoilla arvostetaan ulkomailla hankittuja kokemuksia entistä enemmän.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 28.01.2013
facebook   whatsapp

Eurooppa ehdoton ykkönen

Suomesta lähtee vuosittain noin kymmenentuhatta vaihto-opiskelijaa suorittamaan vähintään kolmen kuukauden mittaista vaihtojaksoa ulkomaille.

Lähes kaksi kolmasosaa suomalaisista vaihto-opiskelijoista valitsee kohdemaansa Euroopan sisältä. Suosituimpia kohteita ovat jo vuosia olleet Saksa, Espanja, Britannia, Hollanti, Ruotsi ja Ranska.

Saksan ja Britannian suosio on kuitenkin laskussa, kun taas yhä useampi haluaa Espanjaan. Baltian ja Itä-Euroopan maat ovat jääneet pienemmälle huomiolle jo pitkään.

Aasian suosio jatkuvassa kasvussa

Kiina on aina ollut suomalaisopiskelijoiden ykköskohde Aasiassa. Viime vuosina myös muun muassa Hong Kong, Intia, Indonesia, Japani, Thaimaa ja Korea ovat kasvattaneet suosiotaan. Aiemman kestosuosikin Malesian suosio on hiipunut.

Aasian kohteiden osalta on tyypillistä, ettei opiskelija yleensä osaa kohdemaansa kieltä entuudestaan ja opiskelu tapahtuu englannin kielellä.

Harkitse myös Afrikkaa tai Latinalaista Amerikkaa

Afrikan maista suosituimpia vaihtokohteita ovat Etelä-Afrikka, Ghana, Kenia ja Tansania. Afrikkaan suuntautuvat vaihto-opiskelujaksot ovat kuitenkin harvinaisia eikä niiden määrä ole juurikaan kasvanut viimeisten kymmenen vuoden aikana.

Afrikan maiden vähäinen suosio selittynee opiskelijoiden mielikuvilla turvattomuudesta.

Samasta mielikuvasta kärsii myös Latinalainen Amerikka jonka ehdottomasti suosituin vaihtokohde on Meksiko, muiden maiden houkutellessa korkeintaan joitakin kymmeniä suomalaisopiskelijoita vuosittain.

Mihin kielitaito riittää?

Vaihtokohteen valitseminen on tärkeä osa hakuprosessia ja hakijan onkin hyvä kartoittaa mielessään mitä vaihdolta ensisijaisesti hakee – läpi yön kestäviä bileitä, akateemista kasvua, parannusta kielitaitoon, kokonaan uuden kielen oppimista tai ehkä vähän näitä kaikkia.

Ensimmäinen ja ehkä tärkein kysymys liittyy juuri kielitaitoon: oletko lähdössä opettelemaan kokonaan uutta kieltä vai hakemaan parannusta johonkin, jota jo puhut sujuvasti? Haluatko suorittaa vaihtojakson opintosi englanniksi vai esimerkiksi espanjaksi tai ranskaksi? Millaisia vaatimuksia kohdekorkeakoululla on kielitaidon suhteen?

  • Jos haluat oppia espanjaa, ovat vaihtoehtosi käytännössä joko Espanja tai Latinalaisen Amerikan maat.
  • Ranskan taitajille mahdollisia kohteita ovat Ranskan lisäksi esimerkiksi Belgia, Kanada tai Ranskan entiset siirtomaat Afrikassa.
  • Portugalin oppimisesta haaveilevien listalle voi itse Portugalin lisäksi listata Brasilian.
  • Jos haluat opiskella englanniksi, ovat mahdollisuutesi varsin rajattomat, sillä englanninkielisten maiden lisäksi useat korkeakoulut varsinkin Euroopassa ja Aasiassa tarjoavat opetusta englannin kielellä.

Kannattaa miettiä realistisesti omaa kielitaitoa: pystytkö oikeasti kirjoittamaan akateemisia tekstejä ranskaksi? Jaksatko selviytyä täysin vieraalla kielellä arjen pienistä asioista, jotka voivat olla yllättävän vaikeita ja konstikkaita.

Kielitaitoa on hyvä pohtia myös urasuunnitelmien ja opintojen kannalta – millaista kielitaitoa uskot tarvitsevasi tulevaisuudessa ja minkä alueen kulttuurintuntemuksesta uskot olevan sinulle eniten hyötyä työurallasi?

Tärkeintä on motivaatio

Vieraassa maassa opiskelumotivaation ja arjessa jaksamisen perusta on kuitenkin ennen kaikkea kiinnostus maata, sen kulttuuria ja ihmisiä kohtaan sillä motivoitunut ja kiinnostunut ihminen antaa harvoin periksi pienten vastoinkäymisten edessä. Jos joku maa todella kiinnostaa ei ehkä kannata välittää siitä puhuuko maan kieltä sujuvasti tai ollenkaan.

Yksi ratkaiseva tekijä vaihtokohteen valinnassa on budjetti: kaukokohteiden kohdalla on syytä ottaa huomioon, ettei koululta saatu apuraha välttämättä riitä kattamaan edes lentoja. Pienen budjetin kohteita sen sijaan ovat monet Itä-Euroopan ja Baltian maat.

Jos yksin matkustaminen hirvittää tai matkaan halajaa muista syistä kaveriporukalla, niin vaihto täytyy useimmiten joko järjestää itse freemooverina, tai kääntyä esimerkiksi Kilroy Educationin puoleen. Hintaa vaihdolle tulee tällöin huomattavasti enemmän. Suosituimpia kaveriporukkakohteita ovat Indonesian Bali, Thaimaan Phuket sekä Yhdysvaltojen New York ja Los Angeles.

Teksti: Sari Venäläinen
Kirjoittajan blogi: La Vida Loca

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.