Hyppää sisältöön

Lemmikin kanssa matkustavan ABC – huomioi nämä asiat ennen matkaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 25.05.2023
Jos suunnittelet matkaa lemmikin kanssa, huomioi eläinten matkustamista koskevat lainsäädännöt ja eri lentoyhtiöiden omat käytännöt sekä mahdolliset lisäkustannukset. Varmista tietojen ajankohtaisuus ennen jokaista matkaa.

Muista nämä ennen matkaa

Lemmikin kanssa matkustaminen saattaa herättää lukuisia kysymyksiä, sillä säännöt voivat tuntua kiemuraisilta, minkä lisäksi ne vaihtelevat maittain ja jopa lentoyhtiöittäin. Lemmikkien kanssa matkustaminen on kuitenkin melko tavallista, ja nelijalkaiset asiakkaat huomioidaan myös hotelleissa ja muissa matkailupalveluissa entistä enemmän.

EU-maasta toiseen matkustettaessa lemmikillä tulee olla voimassa oleva raivotautirokotus, mikrosirumerkintä tai ennen 3.7.2011 otettu selkeästi luettava tatuointi sekä eläinlääkäriltä saatava lemmikkieläinpassi. Passista käy ilmi eläimen tunnistusmerkinnän koodi, annetut rokotukset ja loishäädöt sekä lemmikin omistaja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Korkean raivotautiriskin maasta saapuvilla eläimillä tulee olla lisäksi raivotautivasta-ainetutkimuksen tulos. Vasta-ainetesti tulee tehdä aikaisintaan 30 päivää raivotautirokotuksesta ja vähintään kolme kuukautta ennen maahantuloa. Pelkkä rokotustodistus siis ei aina riitä. Korkean riskin maita ovat esimerkiksi Turkki ja Thaimaa.

Jos matkustat koiran kanssa Ruotsista Suomeen, lemmikiltä vaaditaan myös ekinokokkoosilääkityksen ja käsittelyn ekinokkoosia vastaan vähintään 24 tuntia ja korkeintaan viisi vuorokautta ennen Suomeen saapumista. Lääkityksen antaa aina eläinlääkäri, jonka on merkittävä annettu lääke lemmikkipassiin tai terveystodistukseen.

Jokaisessa EU-maassa on lisäksi oma lainsäädäntönsä, joka koskee kaikkia muita eläimiä kuin kissoja, koiria sekä hillereitä ja frettejä. Tarkista aina kohdemaasi vaatimukset lemmikillesi, sillä ne voivat vaihdella myös EU:n sisällä. Jos majoitut hotellissa, ota aina etukäteen selvää lemmikkeihin liittyvistä käytännöistä.

ShutterstockNainen istumassa teltan edessä koira sylissä ja kahvikuppi kädessä. Taustalla kohoaa vuori.
Oman lemmikin ottaminen matkalle mukaan on usein ihana ajatus, jonka toteuttaminen vaatii kuitenkin rutkasti vaivannäköä.

Lemmikin kanssa matkustaessa tärkeintä on muistaa, että matkustaja on aina itse vastuussa lemmikkieläimestään ja matkustusrajoitusten selvittämisestä. Jos matkustus ei onnistu puutteellisten tietojen takia, ei lento-, laiva-, juna- tai bussiyhtiöillä ole velvollisuutta korvauksiin.

Ulkomaanreissua suunnittelevien kannattaa huomioida, että lemmikkien tuominen takaisin Suomeen edellyttää ajantasaisia asiakirjoja, sillä lemmikeillä ei ole samanlaista oikeutta saapua Suomeen kuin Suomen kansalaisilla. Ellei vaadittavia asiakirjoja ole, lemmikki joko palautetaan lähtömaahan tai lopetetaan, joten asiakirjojen osalta on syytä olla todella tarkkana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Olipa kyseessä matka millä tahansa kulkuneuvolla, kannattaa lemmikin kuljetuslaatikkoon varata tämän lempileluja sekä esimerkiksi viltti, jossa on tuttuja hajuja. Kotoa tuodut tavarat saattavat rauhoittaa eläintä oudossa tilanteessa.

Tarkista aina ajankohtaiset lakisäädökset sekä yhtiökohtaiset käytännöt ennen jokaista matkaa Ruokavirastosta.

Lentomatka lemmikin kanssa

Lentomatka yhdessä lemmikin kanssa aiheuttaa yleensä jonkin verran stressiä sekä eläimelle että sen omistajalle. Turhaa lentämistä tulisikin välttää – harvemmin lemmikkejä kuljetetaankaan lomamatkoille, ellei kyseessä ole pidempi rupeama toisessa maassa tai esimerkiksi muutto.

Lemmikin kanssa lennettäessä on aina tarkistettava erikseen lentoyhtiöiden väliset vaihtelevat käytännöt. Esimerkiksi Finnairin lennolla matkustamossa voi kuljettaa pieniä lemmikkejä kuten koiria, kissoja, kaneja ja jyrsijöitä – eläimen ja kuljetuslaatikon yhteenlaskettu paino saa olla korkeintaan kahdeksan kiloa. Tätä isompien lemmikkien tulee matkustaa lentokoneen ruumassa.

ShutterstockLemmikin kanssa matkustaminen
Kissat ovat tavallisesti tervetulleita matkustamoon.

Linnut, käärmeet, liskot ja hyönteiset kuljetetaan ainoastaan lentorahtina. Lemmikkieläinten lennolle tuleminen pitää ilmoittaa aina etukäteen varausta tehdessä, jotta voidaan varmistaa eläinkiintiön tilanne. Opaskoirat lentävät aina maksutta useimmilla lentoyhtiöillä.

Norjalaisen halpalentoyhtiö Norwegianin kyydissä voivat matkustaa vain koirat ja kissat. Lemmikkien kuljettaminen koneen matkustamossa onnistuu vain tiettyjen maiden sisäisillä lennoilla – muuten kaikki karvaiset otukset pakataan ruumaan. Ryanair puolestaan ei kuljeta lainkaan lemmikkieläimiä – tosin opaskoirien kanssa yhtiö tekee joitain poikkeuksia tietyillä reiteillä.

Finnair
Norwegian
Ryanair

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lemmikki mukaan bussireissulle

Linja-autoliiton suosituksen mukaan bussissa saavat matkustaa saattajan kanssa kulkevat lemmikit. Lemmikkejä ei saa pitää irrallaan, vaan ne tulee kuljettaa siihen tarkoitetussa boksissa lattialla. Liikennöivästä firmasta riippuen kuljettaja saattaa hyväksyä lemmikin matkustamisen kuljetuslaatikossa viereisellä istuimella.

Kuljettajalla on myös oikeus olla päästämättä lemmikkiä liikennevälineeseen tai jopa poistaa eläin, mikäli autossa on allergisia matkustajia tai muut matkustajat niin vaativat. Opaskoirat saavat kuitenkin matkustaa bussissa rajoituksetta omistajansa kanssa.

Matkahuolto
Onnibus
ExpressBus

Junamatka lemmikin kanssa

Juna on lemmikeille yleensä suhteellisen miellyttävä matkustusneuvo, joka ei aiheuta silmäterille liikaa stressiä. Junissa on erikseen koiratunnuksella merkittyjä lemmikkipaikkoja, joista veloitetaan pieni maksu. Lemmikin tulee olla asianmukaisesti rokotettu ja sisäsiisti. Yksin eläimiä ei voi lähettää matkaan, vaan omistajan on matkustettava mukana.

Koiria lukuun ottamatta lemmikkien tulee matkustaa junassa kuljetuslaatikoissaan. Eläimet voivat matkustaa myös makuuvaunussa siinä tapauksessa, että koko hytti on varattu samalle seurueelle.

Lue VR:n ohjeet lemmikin omistajalle

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockLemmikin kanssa matkustaminen
Lemmikin kanssa matkasta voi saada hurjan paljon enemmän irti.

Lemmikki pääsee laivojen reittiliikenteeseen

Lemmikkieläimen voi ottaa mukaan useimmille laivalle silloin, kun kyseessä on reittimatka – kaikille risteilylle karvakuonot eivät ole tervetulleita. Ainoastaan opaskoirat saavat tulla laivojen ravintoloihin omistajansa seurassa – muuten eläimiä saa ulkoiluttaa vain ulkokannella.

Lemmikit saavat oleilla hytissä – vuoteita lukuun ottamatta. Kaikki koirat on pidettävä laivassa asiallisesti kytkettyinä ja vartioituina.

Reittimatkalle mukaan otettavan lemmikin kohdalla on tehtävä kuljetussopimus matkavarauksen yhteydessä, sillä eläimiä otetaan kullekin laivavuorolle rajoitettu määrä.

Lemmikkieläimet saavat matkustaa Eckerö Linella joko autokannella tai lemmikeille tarkoitetussa hytissä, johon on varattava paikka.

TallinkSilja
Viking Line
Eckerö Line

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Koirien käymälät Helsinki-Vantaalla

Helsinki-Vantaalle koirien omat käymälät – nelijalkaisten matkustajien mukavuus paranee huomattavasti

Haukka

Uskaltaisitko tälle lennolle? Dubailaisen yhtiön matkustamossa vierustoverina 80 haukkaa!

Koira lomalla

Matkustatko lemmikin kanssa Espanjaan? Tässä toimintaohjeet!

Lemmikkieläinpassi

Vuodenvaihde toi uuden lemmikkieläinpassin – lue tämä jos matkustat kissan, koiran tai fretin kanssa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja