hero taustakuva

Lemmikin kanssa matkustavan ABC – huomioi nämä asiat ennen matkaa

Shutterstock artikkelin kuva
Matkavinkit
Jos suunnittelet matkaa lemmikin kanssa, huomioi eläinten matkustamista koskevat lainsäädännöt ja eri lentoyhtiöiden omat käytännöt sekä mahdolliset lisäkustannukset. Varmista tietojen ajankohtaisuus ennen jokaista matkaa.
Teksti: Jenna Lehkonen
Päivitetty: 15.01.2019
facebook   whatsapp

Muista nämä ennen matkaa

Lemmikin kanssa matkustaminen saattaa herättää lukuisia kysymyksiä, sillä säännöt voivat tuntua kiemuraisilta, minkä lisäksi ne vaihtelevat maittain ja jopa lentoyhtiöittäin. Lemmikkien kanssa matkustaminen on kuitenkin melko tavallista, ja nelijalkaiset asiakkaat huomioidaan myös hotelleissa ja muissa matkailupalveluissa entistä enemmän.

EU-maasta toiseen matkustettaessa lemmikillä tulee olla voimassa oleva raivotautirokotus, mikrosirumerkintä tai tatuointi sekä eläinlääkäriltä saatava lemmikkieläinpassi. Passista käy ilmi eläimen tunnistusmerkinnän koodi, annetut rokotukset ja loishäädöt sekä lemmikin omistaja.

Jokaisessa EU-maassa on lisäksi oma lainsäädäntönsä, joka koskee kaikkia muita eläimiä kuin kissoja, koiria sekä hillereitä ja frettejä. Tarkista aina kohdemaasi vaatimukset lemmikillesi, sillä ne voivat vaihdella myös EU:n sisällä. Mikäli majoitut hotellissa, ota aina etukäteen selvää lemmikkeihin liittyvistä käytännöistä.

Lemmikin kanssa matkustettaessa tärkeintä on muistaa, että matkustaja on aina itse vastuussa lemmikkieläimestään sekä matkustusrajoitusten selvittämisestä. Mikäli matkustus ei onnistu puutteellisten tietojen takia, ei lento-, laiva-, juna- tai bussiyhtiöillä ole velvollisuutta korvauksiin.

Olipa kyseessä matka millä tahansa kulkuneuvolla, kannattaa lemmikin kuljetuslaatikkoon varata tämän lempileluja sekä esimerkiksi viltti, jossa on tuttuja hajuja. Kotoa tuodut tavarat saattavat rauhoittaa eläintä oudossa tilanteessa.

Tarkista aina ajankohtaiset lakisäädökset sekä yhtiökohtaiset käytännöt ennen jokaista matkaa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Lentomatka lemmikin kanssa

Lentomatka yhdessä lemmikin kanssa aiheuttaa yleensä jonkin verran stressiä sekä eläimelle että sen omistajalle. Turhaa lentämistä tulisikin välttää – harvemmin lemmikkejä kuljetetaankaan lomamatkoille, ellei kyseessä ole pidempi rupeama toisessa maassa tai esimerkiksi muutto.

Lemmikin kanssa lennettäessä on aina tarkistettava erikseen lentoyhtiöiden väliset vaihtelevat käytännöt. Esimerkiksi Finnairin lennolla matkustamossa voi kuljettaa pieniä lemmikkejä kuten koiria, kissoja, kaneja ja jyrsijöitä – eläimen ja kuljetuslaatikon yhteenlaskettu paino saa olla korkeintaan kahdeksan kiloa. Tätä isompien lemmikkien tulee matkustaa lentokoneen ruumassa.

ShutterstockLemmikin kanssa matkustaminen
Kissat ovat tavallisesti tervetulleita matkustamoon.

Linnut, käärmeet, liskot ja hyönteiset kuljetetaan ainoastaan lentorahtina. Lemmikkieläinten lennolle tuleminen pitää ilmoittaa aina etukäteen varausta tehdessä, jotta voidaan varmistaa eläinkiintiön tilanne. Opaskoirat lentävät aina maksutta useimmilla lentoyhtiöillä.

Myös SAS:n lennoilla matkustamossa kuljetettavan lemmikin kokoraja menee kahdeksassa kilossa. Kannattaa huomioida, että lemmikkieläintä ja kuljetuslaatikkoa pidetään käsimatkatavarana, joten ylimääräisiä pakaaseja ei matkustamoon voi tuoda.

Norjalainen halpalentoyhtiö Norwegianin kyydissä voivat matkustaa vain koirat ja kissat. Lemmikkien kuljettaminen koneen matkustamossa onnistuu vain tiettyjen maiden sisäisillä lennoilla – muuten kaikki karvaiset otukset pakataan ruumaan. Ryanair puolestaan ei kuljeta lainkaan lemmikkieläimiä – tosin opaskoirien kanssa yhtiö tekee joitain poikkeuksia tietyillä reiteillä.

Finnair
SAS
Norwegian
Ryanair

Lemmikki mukaan bussireissulle

Linja-autoliiton suosituksen mukaan bussissa saavat matkustaa saattajan kanssa kulkevat lemmikit. Lemmikkejä ei saa pitää irrallaan, vaan ne tulee kuljettaa siihen tarkoitetussa boksissa lattialla. Liikennöivästä firmasta riippuen kuljettaja saattaa hyväksyä lemmikin matkustamisen kuljetuslaatikossa viereisellä istuimella.

Kuljettajalla on myös oikeus olla päästämättä lemmikkiä liikennevälineeseen tai jopa poistaa eläin, mikäli autossa on allergisia matkustajia tai muut matkustajat niin vaativat. Opaskoirat saavat kuitenkin matkustaa bussissa rajoituksetta omistajansa kanssa.

Matkahuolto
Onnibus
ExpressBus

Junamatka lemmikin kanssa

Juna on lemmikeille yleensä suhteellisen miellyttävä matkustusneuvo, joka ei aiheuta silmäterille liikaa stressiä. Junissa on erikseen koiratunnuksella merkittyjä lemmikkipaikkoja, joista veloitetaan pieni maksu. Lemmikin tulee olla asianmukaisesti rokotettu ja sisäsiisti. Yksin eläimiä ei voi lähettää matkaan, vaan omistajan on matkustettava mukana.

Koiria lukuun ottamatta lemmikkien tulee matkustaa junassa kuljetuslaatikoissaan. Eläimet voivat matkustaa myös makuuvaunussa siinä tapauksessa, että koko hytti on varattu samalle seurueelle.

Lemmikin kanssa voi matkustaa myös Venäjälle Allegro- tai Tolstoi-junilla, mutta silloin on otettava huomioon itänaapurin säädökset.

Lue VR:n ohjeet lemmikin omistajalle

ShutterstockLemmikin kanssa matkustaminen
Lemmikin kanssa matkasta voi saada hurjan paljon enemmän irti.

Lemmikki pääsee laivojen reittiliikenteeseen

Lemmikkieläimen voi ottaa mukaan useimmille laivalle silloin, kun kyseessä on reittimatka – kaikille risteilylle karvakuonot eivät ole tervetulleita. Ainoastaan opaskoirat saavat tulla laivojen ravintoloihin omistajansa seurassa – muuten eläimiä saa ulkoiluttaa vain ulkokannella.

Lemmikit saavat oleilla hytissä – vuoteita lukuun ottamatta – vain siinä tapauksessa, että omistaja on lunastanut käyttöönsä koko hytin. Kaikki koirat on pidettävä laivassa asiallisesti kytkettyinä ja vartioituina.

Reittimatkalle mukaan otettavan lemmikin kohdalla on tehtävä kuljetussopimus matkavarauksen yhteydessä, sillä eläimiä otetaan kullekin laivavuorolle rajoitettu määrä.

Tallinnaan liikennöivä Linda Line hyväksyy lemmikkieläimet vain häkissä tai kuonokopalla varustettuna. Lemmikkieläimet saavat matkustaa Eckerö Linella joko autokannella tai lemmikeille tarkoitetussa hytissä, johon on varattava paikka.

TallinkSilja
Viking Line
Eckerö Line
Linda Line

>> Löydä halvimmat lentotarjoukset Rantapallon lentohaun avulla!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (5) Jätä kommentti

 1. Ois kiva matkata joskus Rodokselle. Gran canariaan. Mallorcalle. Maspalomasiin
  Gran canariaan. Lanzarotelle. Koiriensa kanssa


 2. Ois kiva joskus matkata koiriensa kanssa Rodokselle. Ateenaan
  Milanoon. Gran canarialle. Kreetalle. Mallorcalle. Lanzarotelle. Kreetalle. Bulgariaan. Albaaniian. Italiaan ja Gran canarialle


 3. Koiria on nykyisin tosi paljon. Monelle koira on ystävä. Ystävän haluaa mukaan, mukaviin kokemuksiin, kuten esim. rantalomalle. Ihme, ettei kukaan ole älynnyt hyödyntää tässä olevaa markkinarakoa. esim. me olemme jättäneet useat ulkomaankohteet käymättä, kun koirat ei pääse mukaan/lennolle/hotelliin.


 4. Olemme kaksi kertaa lentäneet Finnairilla Yorkshirenterrierin kanssa Espanjaan, ei mitään ongelmaa lentokoneessa eikä Espanjassa. Norweigialla lennon varasin kerrattain illalla klo 22.30 Cran Canariaan, myös koiralleni. Soitin seuraavana aamupäivänä varmistaen varaukseni koska ei tullut selkeesti esille pienen koiran saanti matkustamoon…eihän sitä sinne saanut!
  Pyysin saada rahani (120e) takaisin tililleni, koska koira ei nyt lähde, en laita sitä ruumaan. En saanut!
  Vastaus: Emme palauta maksettuja palveluja, poistetaanko nyt koiranne varauksen lennolta?
  Ette poista,olen sen maksanut !
  He ottavat lennoille muistaakseni 4 häkkiä ruumaan.
  Nyttemmin heidän sivuilla asia on selkeimmin tiedostettu.
  Aina kun on mahdollista, otamme koiramme mukaan matkusteluun..Finnairilla!


 5. Koska lemmikkejä nykyään on jo niin paljon olisi hyvä, että majoituspalvelujen tarjoajat ja lentoyhtiöt laatisivat yhteiset säännöt.


 6. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.