hero taustakuva

Makunautintoja maailmalta – seitsemän herkullista ruokakirjaa

artikkelin kuva
Matkakirjat
Kokkaa itsesi lomatunnelmiin houkuttelevien ruokakirjojen avulla.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 27.08.2013
facebook   whatsapp

Toisinaan matkan päättyessä vaikeinta on jättää hyvästit paikallisille herkkuruoille. Entäpä jos kokeilisit tuoda lomareissujen makunautinnot omaan keittiöösi? Rantapallon esittelyssä seitsemän ruokakirjaa.

Arabialainen keittiö

Libanonilainen tv-kokki Chef Ramzi jakaa rakkaimmat arabialaiset reseptinsä pikkusuolaisista murekeruokiin, pääruokiin ja jälkiruokaherkkuihin.

Upea kirja sopii mainiosti vaikka lahjaksi harrastelijakokille. Kannattaa huomioida, että resepteissä esiintyy usein eksoottisia mausteita ja raaka-aineita, jotka saattaa joutua hakemaan erikoisliikkeistä.

Reseptit ovat sekä suomeksi että arabiaksi. Kirjan lopussa on arabialaisen keittiön noviiseja helpottava sanasto.

Chef Ramzi
Arabialainen keittiö
WSOY 2011
ISBN 978-951-0-37964-6

Maailman parhaat kasvisruoat

Maailman parhaat kasvisruoat on paitsi jokaisen kasvissyöjän unelmaopus, myös mielenkiintoinen katsaus ruokakulttuuriin ympäri maailmaa. Kirjan herkulliset kuvat saavat kotikokin suuntaamaan suoraan keittiöön.

Monelle reissaajalle Intian ja Nepalin kasvisherkut ovatkin jo tuttuja, mutta kirja vie ruoanlaittajan maailmanympärimatkalle Afrikasta Etelä-Amerikkaan. Maittain jaoteltuja reseptejä säestävät kiehtovat ruoka- ja reissutarinat.

Chris ja Carolyn Caldicott
Maailman parhaat kasvisruoat
Tammi 2011
ISBN 978-951-31-6206-1

Makkaroita maailmalta

Kotimaiset makkarat eivät ehkä kuulu maailman tunnetuimpien joukkoon, mutta suomalaiset ovat aina olleet makkaransyöjäkansaa. Makkaroita maailmalta -opuksen avulla tutuiksi tulevat niin hot dogit kuin chorizot ja salamitkin.

Kirja ravistelee käsityksiä makkarasta arkiruokana – taidolla valmistettu laadukas makkara sopii mainiosti vaikka gourmet-herkkujen joukkoon. Monipuolisissa resepteissä makkaraa on käytetty kekseliäästi ja ennakkoluulottomasti.

Nick Sandler ja Johnny Acton
Makkaroita maailmalta
Tammi 2011
ISBN 978-951-31-5902-3

Herkuttelijan juustokirja

Herkuttelijan juustokirja hemmottelee juuston ystäviä: kirjassa on käsitelty kaikki vaiheet juuston valmistuksesta myyntiin ja nauttimiseen. Herkuttelijan juustohakemisto tarjoaa kattavat ohjeet mieluisan juuston valintaan maittain. Onpa teoksessa vinkattu myös eri lajeille sopivat viinit.

Herkuttelijan juustokirja on voittanut arvostetun Gourmand World Cookbook -palkinnon maailman parhaana juustokirjana.

Jukka ja Päivi Sinivirta
Herkuttelijan juustokirja
Otava 2008
ISBN 951-1-18513-6

Herkulliset kalaretket – Tenolta Karibian Korallisaarille

Kirjailija on selvästi kertonut kalajutun jos toisenkin – Lohen reseptien yhteyteen kirjoittamat hauskat anekdootit paljastavat miehessä olevan jutuniskijän vikaa. Kirjan sivuilla reissataan ja kalastetaan muun muassa Kanadassa, Venezuelassa ja Irlannissa.

Herkullisia reseptejä löytyy tutuille kaloille muikuista kuhaan ja haukeen. Kirjan parasta antia ovat kuitenkin tarinat matkan – tai kalastusreissun – varrelta.

Martti Lohi
Herkulliset kalaretket – Tenolta Karibian Korallisaarille
Gummerus 2010
ISBN 978-951-20-8216-2

Bistro – Pariisin parhaat bistrot ja klassiset reseptit

Suomalaismiesten kokoama bistrokirja on yhtä aikaa sekä kulinaristin matkaopas että keittiöhyllylle kuuluva reseptikokoelma. Pakkaa bistroja esittelevä pokkari laukkuusi Pariisin-matkalla ja tiedät missä syödä.

Klassisissa kulmakuppiloissa luotetaan rehtiin ranskalaisruokaan. Reseptiosion avulla kotikeittiössäkin pitäisi syntyä autenttiset Nizzan salaatit, sipulikeitot sekä Burgundin padat.

Bistro – Pariisin parhaat bistrot ja klassiset reseptit
Mikko Takala, Juha Virkki, Tommi Anttonen ja Mika Remes
Moreeni 2010
ISBN 978-952-254-003-4

Pubiruokaa

Pubiruoka on yksi englantilaisen keittiön kulmakivistä. Pubiruoka on perinteisesti koostunut mutkattomista resepteistä, jotka ovat edullisia ja helppoja valmistaa. Julkkiskokki Gordon Ramsayn kirjassa perinteiset pubiateriat kohtaavat laadukkaat raaka-aineet.

Reseptien joukosta löytyvät kaikki brittiläiset pubiklassikot, kuten Cottage Pie (liha-perunapaistos), cornwallilaiset lihapasteijat sekä Toad-in-the-hole (makkarat taikinatakissa). Kasvisvaihtoehtoja on kirjassa vain muutama.

Gordon Ramsay ja Mark Sargeant
Pubiruokaa
Moreeni 2011
ISBN 978-952-254-056-0

Teksti: Maria Hietala
Kuva: TAT

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.