hero taustakuva

Matkailijan sukupuolitaudit – älä tuo kutisevaa tuliaista

artikkelin kuva
Matkailijan terveys
Liian huoleton lomailu voi kostautua kirvelevänä ja kutisevana kotiinpaluuna.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 17.04.2013
facebook   whatsapp

Tauti tarttuu lomallakin

Lomatunnelmissa etelän auringossa olo voi tuntua huolettomalta ja ehkäisy unohtuu helpommin kuin kotioloissa.

Vanha totuus pätee edelleen: jokainen suojaamaton seksisuhde, etenkin tilapäinen, voi aiheuttaa sukupuolitautitartunnan. Hankalaksi asian tekee se, että monesti tauti saattaa olla täysin oireeton – ja aiheuttaa hoitamattomana vahinkoa.

– Esimerkiksi klamydiatartunnan saaneista miehistä 50 prosenttia ja naisista jopa 75 prosenttia on oireettomia, kertoo Anna-Maria Parviainen, joka työskentelee gynekologina Terveystalo Jyväskylässä.

Kondomin käyttö on vähentynyt

Seksuaalivalistusjärjestö RFSU:n keväällä julkaiseman tutkimuksen mukaan kondomin käyttö on vähentynyt Suomessa kahdessa vuodessa 10 prosenttia, eikä kondomia käytä seksiä harrastaessaan kuin 25 prosenttia suomalaisista. Joka kolmas ei käytä mitään ehkäisyä.

Tutkimuksen mukaan suomalaisten huolestuneisuus sukupuolitaudin saamisesta on vähentynyt samanaikaisesti kondomin käytön vähenemisen kanssa. Parviainen kuitenkin muistuttaa, ettei 2000-luvullakaan ole lääkettä suojaamaan seksitaudilta, eivätkä taudit ole kadonneet minnekään.

– Paras suoja on maalaisjärki ja kondomi. Vielä parempi on välttää irtosuhteita. Ehkä vanhanaikaista, mutta valitettavan totta, pohtii Parviainen.

Tartunnat ulkomailta lisääntyneet

Sukupuolitaudeista yleisimmät ovat klamydia, kondylooma ja sukupuoliherpes. Esimerkiksi vuonna 2009 uusia klamydiatartuntoja tuli esiin noin 13 000, ja todellinen määrä on suurempi. Harvinaisempia tätä nykyä ovat entisaikoina yleisemmät kuppa ja tippuri. Kuppatartuntoja todettiin 198 ja tippuria 238 vuonna 2009.

– Kuppa ja tippuri ovat olleet vuosikymmenet vähenemään päin ja ne olivat melkeinpä häviämässä, mutta viime aikoina ne ovat nostaneet päätään ulkomailta tulleiden tartuntojen lisäännyttyä, Parviainen sanoo.

Oma lukunsa on tietysti HIV, jota pidettiin pitkään erityisesti homoseksuaalien sairautena.

– Tämä stereotypia ei pidä paikkaansa. HI-virus tarttuu limakalvokontaktissa, eli koskee samalla lailla meitä kaikkia. HIV-tartuntojen määrä heteroseksin kautta on päinvastoin lisääntynyt, Parviainen huomauttaa.

Hankkiudu ajoissa lääkäriin

Merkkejä sukupuolitaudista voivat olla kirvely, kutina ja limakalvomuutokset, kuten näppylät, rakkulat ja haavaumat. Miehillä voi ilmetä ylimääräistä vuotoa virtsaputkesta, naisilla poikkeavaa valko- tai verivuotoa, alavatsan ja selän kipuja sekä kuumetta.

Monesti kutinan aiheuttaja saattaa naisilla olla harmiton hiivatulehdus, ja useimmiten naiset ovatkin kokeilleet itsehoitolääkkeitä ennen lääkäriin tuloa.

– Jos itsehoitolääkkeet eivät auta tai oireet ovat alusta asti hiivatulehdusta rajumpia, on suunnattava suoraan lääkäriin. Naisilla myös irtosolu- eli PAPA-kokeessa käyminen säännöllisesti on tärkeää, koska siinä löytyy oireettomaksi jääneitä kondyloomavirus-tartuntoja ja niihin liittyviä solumuutosten esiasteita, Parviainen sanoo.

Hoitamattomuuden seurauksena voi olla jopa syöpä

Klamydialle ja kondyloomalle oireettomuus on tyypillistä. Ärhäkimmät kondylooma-virustyypit voivat kuitenkin hoitamattomana aiheuttaa kohdunkaulan syöpää, ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos onkin esittänyt esimurrosikäisille tytöille annettavan syöpärokotteen sisällyttämistä kansalliseen rokotusohjelmaan.

– Klamydia taas voi aiheuttaa munatorvivaurion, mikä voi johtaa lapsettomuuteen, Parviainen sanoo.

Parviaisen mukaan diagnostiikka on parantunut koko ajan, eli kunhan testeihin itse lähtee, taudit kyllä löytyvät. Esimerkiksi klamydiatartunta pystytään nykyään selvittämään virtsanäytteestä.

Parviainen muistuttaa vielä, että tauteihin varautuminen on tervettä järkeä, ei pelottelua. Seksi itsessään on hieno asia, johon kuuluvat ilo sekä välittäminen.

Lähde: Terveystalo
Kuva: Flickr / Pedrosimoes7

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.