Hyppää sisältöön

Näin vältät vammat laskettelurinteessä ja laduilla

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 28.02.2012
Älä anna hiihtoloman muuttua sairaslomaksi - katso asiantuntijan vinkit ja vältä tapaturmat laskettelurinteessä ja laduilla.

Varaudu asianmukaisin varustein

Hiihtoloman suosikkilajit laskettelu, lautailu ja murtomaahiihto virkistävät mieltä ja kohottavat kuntoa, mutta eivät valitettavasti ole täysin riskittömiä. Hiihtoladuilla sattuu eniten rasitusvammoja, kun taas lumilautailijoita vaanivat yläraajojen tapaturmat. Suksilla lasketellessa puolestaan loukataan helpoiten alaraajat.

Terveystalon ortopedi ja liikuntalääketieteen erikoislääkäri Tapio Kallio neuvoo lomailijoita kiinnittämään huomiota asianmukaisiin ja hyväkuntoisiin varusteisiin, jotka ovat oikean kokoisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Esimerkiksi siteiden kiinnitys kannattaa tarkastaa ennen rinteeseen tai ladulle lähtöä. Monet pään vammat puolestaan ovat ehkäistävissä kypärällä, joten se tulisi ehdottomasti pakata mukaan.

Tärkeää on myös valita omia taitoja vastaavat rinteet ja ottaa tarvittaessa opetusta lajin saloihin.

Pysy lämpimänä ladulla ja rinteessä

Ennen rinteeseen tai ladulle menoa kehoa voi lämmitellä esimerkiksi paikallaan hyppimällä, käsiä heiluttamalla tai suksien kanssa kävelemällä.

– Ensimmäiset hiihtokilometrit tai laskut kannattaa mennä verkkaisesti ja lisätä tehoja vasta sitten, kun tuntee kroppansa heränneen.

Paukkupakkasilla ihoa vasten on hyvä pukea niin sanottu tekninen alusasu, jonka päälle voi kerrostaa muita vaatekappaleita. Tuulta pitävä vaate uloimpana pitää kropan lämpimänä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vältä haaverit hiihtolomalla

Kallio kehottaa pitämään tauon viimeistään silloin, kun varpaat tai sormet muuttuvat tunnottomiksi. Kaupoissa myytävät kertakäyttölämmittimet voivat olla avuksi vaikka hiihtolenkillä hanskojen sisällä sormia lämmittämässä.

Pakkaspäivänä moni hörppää lämmikettä myös terästetystä kaakaosta.

– Nyrkkisäännöksi sopii, että alkoholinkäytön suhteen rinteessä pätevät samat säännöt kuin autoillessakin. Normaalipainoisella yksi tai kaksi tavallista alkoholijuomaa hitaasti nautittuna esimerkiksi ruoan kanssa ei yleensä lisää vammariskiä.

Kylmähoito auttaa ensiavuksi

Jos itselle tai kaverille sattuu laskun tai hiihdon tiimellyksessä tapaturma, on tärkeintä katsoa ensiksi sen vakavuus ja hälyttää tarvittaessa apua. Ruhjeisiin, lihasrevähdyksiin ja nivelten vääntymisiin voi käyttää ensiapuna kylmää lunta – paleltumisvaaran huomioon ottaen.

– Rinteissä on koulutettu henkilökunta, joka osaa auttaa ja järjestää tarvittaessa kuljetuksen ensiapuasemalle, Kallio muistuttaa.

Jos vammautunut kehon osa ei toimi kunnolla tai kipu jatkuu kovana vielä seuraavanakin päivänä, on syytä hakeutua jatkotutkimuksiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Esimerkiksi murtumissa turvotus voi lisääntyä niin nopeasti, että mahdollinen leikkaushoito pitää tehdä mahdollisimman pian. Toipumisvaiheessa kuntoutuksella voidaan tehostaa vamman parantumista ja paluu liikunnan pariin sujuu nopeammin.

Lähde: Terveystalo
Kuvat: Flickr / Skistar Trysil

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lentokonejumppa

Tämä vaara vaanii pitkällä lennolla – helpot vinkit veritulpan välttämiseksi

Näin löydät matkavakuutuksen

Matkavakuutusten ABC – löydä paras matkavakuutus

Luteiden takia matkalaukkua ei kannata säilyttää hotellihuoneen lattialla

Yksi helppo asia, mikä jokaisen kannattaisi tehdä hotellihuoneessa – voi pelastaa matkasi

Sairaalta matkustajalta voidaan evätä pääsy lennolle

Voidaanko sairaalta matkustajalta kieltää pääsy lennolle? 6 asiaa, jotka tulee ottaa huomioon

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja