Kuva: Shutterstock
Mitä lentoemäntien univormussa pitää ottaa huomioon?

Tiesitkö, mikä on tärkeintä lentoemäntien univormussa? Moni asia on kielletty kokonaan

Mitkä ovat lentoemäntien univormun tärkeimmät ominaisuudet?

1. Univormun materiaalilla on merkitystä

Jokainen lentoyhtiö haluaa panostaa siihen, että matkustamohenkilökunnan univormu näyttää hyvältä. Vaativassa työssä materiaalilla on kuitenkin erityisen paljon merkitystä.

Lentoemäntien ja stuerttien on pystyttävä liikkumaan univormussaan mukavasti, huolehtimaan tarjoilusta ja kurkottamaan istuimien yläpuolelle sijoitettuihin matkatavaralokeroihin. Jos virkapukuun kuuluu mekko tai hame, on niiden helma yleensä konservatiivisen mittainen.

Virkapuvun materiaalin on oltava sekä tulta että vettä hylkivää. Tulen sammuttaminen kuuluu matkustamohenkilökunnan koulutukseen, ja mahdollisesti veden varaan jouduttaessa univormun tulisi pysyä mahdollisimman kevyenä.

2. Mukavat kengät

Matkustamohenkilökunta seisoo jatkuvasti jalkojensa päällä haastavissa puitteissa. On selvää, että työkenkien on oltava huolellisesti valitut. Lentoemännät käyttävät yleensä mustia nahkakenkiä, joissa on pieni ja tukeva korko.

Lentoyhtiö Norwegian aiheutti keväällä 2019 kohua käytännöllään, jonka mukaan lentoemännillä on oltava lääkärintodistus, jos he haluavat käyttää korottomia työkenkiä. Yhtiö ilmoitti luopuvansa säännöstä.

3. Meikkausohjeet jakavat mielipiteitä

Kaikki lentoyhtiöt jakavat ohjeistuksen siitä, että matkustamohenkilökunnan meikin, hiusten ja kynsien on oltava siistit ja huolitellut. Shokkivärejä ei hyväksytä, ja korut on pidettävä minimissä. Tatuoinnit on pystyttävä piilottamaan univormun alle.

Lähi-idän ja Aasian lentoyhtiöt ovat perinteisesti olleet tarkempia meikin suhteen. Dubaissa päämajaansa pitävän Emiratesin tavaramerkki on lentoemäntien kirkkaanpunainen huulipuna.

Naisten meikkausta koskevia sääntöjä on kuitenkin viime vuosina alettu kyseenalaistaa vanhanaikaisina ja seksistisinä. Brittiläinen lentoyhtiö Virgin Atlantic ja Suomestakin liikennöivä Norwegian luopuivat lentoemäntiä koskevasta meikkauspakosta keväällä 2019.

Lue myös: Miksi lentoemännät näyttävät aina niin hehkeiltä, kun me muut rähjäännymme reissussa?

4. Asusteet täydentävät ilmeen

Matkustamohenkilökunnan käyttämät asusteet on valittu kahdesta syystä. Ne viimeistelevät tyylin, mutta niillä on myös käytännöllinen tarkoitus.

Kun matkustamohenkilökunta käyttää nahkansikkaita, on niiden tarkoituksena suojata käsiä ruhjeilta ja palovammoilta. Toki ne myös näyttävät tyylikkäiltä ja pitävät kädet lämpiminä kylmällä säällä.

Kaulaan sidottavat silkkihuivit ovat käytössä monilla eri lentoyhtiöillä – myös kotimaisella Finnairilla. Huivit toimivat väripilkkuna ja tyylikkäänä yksityiskohtana virkapuvussa, mutta lentoemännän mukaan niitä voi tarvittaessa hyödyntää lukemattomissa tilanteissa.

Lue myös: Minkä yhtiön lentoemännillä on upeimmat univormut? Top 10

Lähde: Traveller.com.au
Kuvat: Shutterstock

Päivitetty: 3.6.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (2 votes, average: 1,50 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Jos Finnair vaatii yhä meikkiä ja panostusta, niin on kyllä taso matalalla. Näyttävät enemmän rekkakuskeille nykyään. Dimex- vaatteet on koreammat kun Finnairin mummoille ommeltu uskovaiskolttu.

Finnairin lentoemännät eivät nykyisin ole kovin huoliteltuja. Erityisesti hiukset ovat suuri kompastuskivi, hapsottavat, likaiset, huonosti leikakatut. Merkkikin voisi olla kevyt ja huoliteltu, mutta …