Hyppää sisältöön

Miksi lentoemäntien työasuun kuuluu lähes aina silkkihuivi? Taustalla useampia syitä

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 15.01.2019
Huivi täydentää lentoemäntien virkapuvun. Tiesitkö syyt?

Huivi tuo helppoja tyylipisteitä

Lentomatkailun kultavuosina alaan liittyi glamouria, joka näkyi sekä matkustamohenkilökunnan että matkustajien asuissa. Lennolle pukeuduttiin parhaisiin, ja lentoemäntien tyyliä ihailtiin.

Jälkimmäinen fakta on pysynyt samana silloinkin, kun matkustajien omat vaatevalinnat ovat muuttuneet puvuista mukaviin huppareihin ja jumppatrikoisiin. Matkustamohenkilökunnan huolitellun olemuksen on tarkoitus luoda auktoriteettia ja viestiä ammattitaidosta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

The New York Times Magazine on miettinyt huivin roolia matkustamohenkilökunnan univormussa. Silkkihuivit yleistyivät 60-luvun loppupuolella, ja ne ovat edelleen käytössä monissa lentoyhtiöissä. Alun perin huivit olivat helppo ja edullinen tapa lisätä univormuihin asusteita ja väriä.

Amerikkalainen julkkislentoemäntä ja alasta kirjoja kirjoittanut Heather Poole nostaa esiin huivin käytännöllisyyden: se voi tarvittaessa toimia muun muassa vyönä, hiuspompulana, hikinauhana, lautasliinana sekä haavan kiristyssiteenä.

Voisi kuvitella, että huivista on myös hieman suojaa kylmissä kohteissa, kun matkustamohenkilökunta joutuu seisomaan koneiden ovensuussa.

Finavian mukaan silkkihuivit ovat aina olleet osa Finnairin lentoemäntien virkapukua. Yhtiön käytössä on ollut muun muassa Diorin, Hermès’n ja Marja Kurjen suunnittelemia huiveja.

FinnairLentoemännillä on lähes aina huivi
Silkkihuivi kuuluu lentoemäntien virkapukuun myös Finnairilla.

Huivien tapaan moni lentoyhtiö käyttää myös hattuja, jotka tuovat asuun tyylikkään lisän. Hatulla ja huivilla varustettu univormu on välittömästi asiallisempi kokonaisuus kuin pelkkä työasu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Dubaissa päämajaansa pitävä lentoyhtiö Emirates käyttää helposti tunnistettavaa asustetta, joka kuuluu kaikkien lentoemäntien univormuun. Hatun ja huivin yhdistävä kokonaisuus on samalla kunnianosoitus paikallista tapakulttuuria kohtaan.

Lähde: The New York Times Magazine, Finavia
Kuvat: Istockphoto, Finnair

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lentokenttä

Miksi lennoille myydään liikaa lippuja? Ylibuukkaus voi yllättää kentällä – tästä se johtuu

Hamadin kansainvälinen lentoasema Qatarin Dohassa

Tässä ovat vuoden 2024 parhaat lentoasemat – katso tuore Top 10

Helsinki-Vantaan lentoasema

Matkustajat valitsivat: Helsinki-Vantaa Pohjois-Euroopan paras lentoasema

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja