Hyppää sisältöön

Paljonko ylimääräinen matkalaukku maksaa? Katso lentoyhtiövertailu!

Kirjoittajan oletuskuva
harjoittelija Päivitetty: 01.04.2014
Näin vältyt ylimääräisiltä matkatavarakuluilta - katso vertailutaulukko eri lentoyhtiöiden painorajoista ja matkatavaramaksuista!

Ennakoimalla säästät

Tarttuiko Australiasta tuliaisiksi didgeridoo? Innostuitko aalloilla surffailusta niin paljon, että päädyit ostamaan tuliterän lainelaudan? Tuliko shoppailtua toisen matkalaukullisen verran? Lisääntyneen tavaramäärän huomioiminen ennen lentokentälle suuntaamista on rahan arvoista.

Jos tavaramääräsi ylittää lentoyhtiön painorajat, onnistuu matkatavaran lisääminen yleensä helpoimmin ja halvimmin etukäteen lentoyhtiöiden nettisivujen kautta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vasta lähtöselvityksessä perittävät maksut lisämatkatavaroista voivat olla huomattavasti nettihintoja korkeammat. Pahimmassa tapauksessa ostamillesi kookkaille tuliaisille ei olekaan enää tilaa lentokoneessa. Ota siis hyvissä ajoin selvää lentoyhtiön painorajoista ja käytännöistä.

Kanta-asiakkuus ja matkustusluokka lisäävät sallittua tavaramäärää

Lentolipustasi selviää, kuinka paljon kirjattavaa matkatavaraa lipun hintaan sisältyy. Määrään vaikuttavat lentoyhtiöstä riippuen esimerkiksi matkakohde, matkustusluokka ja kanta-asiakkuustaso.

Erot voivat olla suuria. Esimerkiksi Euroopan sisällä turistiluokassa lentävän matkailijan lippuun sisältyy tyypillisesti noin 20 kiloa kirjattavaa matkatavaraa, kun taas kanta-asiakkaana mannertenvälisiä bisnesluokan lentoja lentävälle sallittu määrä voi olla jopa kaksi 30 kilon laukkua.

Ylikilot maksavat enemmän lentokentällä

Punnitsemalla matkatavarasi hyvissä ajoin ennen lähtöä saatat säästää jopa parin hotelliyön verran, sillä lentokentällä ylikiloilla on kovemmat taksat kuin netissä. Osalla lentoyhtiöistä on kiinteä kilohinta ylimääräisille matkatavaroille, kun taas toiset laskuttavat saman kokonaishinnan koko ylipainoisesta laukusta riippumatta ylikilojen määrästä.

Lasku voi tulla hyvinkin kalliiksi, jos matkaan sisältyy useampi lento. Esimerkiksi Flyben, Ryanairin, Air Balticin ja Norwegianin välilaskullisilla lennoilla maksat ylipainomaksut molemmista lennoista erikseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paljonko eri lentoyhtiöt laskuttavat ylikiloista?

Rantapallo kokosi tiedot eri lentoyhtiöiden painorajoista ja ylimääräisten kilojen hinnoista. Lentolippua ostaessa kannattaa aina vertailla myös tavarahinnat. Käytännöt vaihtelevat suuresti ja etenkin halpalentoyhtiöiden kohdalla matkatavaramaksut saattavat vaikuttaa suuresti lennon kokonaiskustannuksiin.

matkatavarat*

Yksittäisellä laukullakin on painoraja

Useimmilla lentoyhtiöillä maksimipaino yksittäiselle matkalaukulle on 32 kiloa, mutta joskus sallitaan jopa 40 kilon painoinen laukku. Erikoismatkatavaroille kuten suurille soittimille tai polkupyörille on erilaiset maksimipainorajat.

Rajoitusten tarkoitus on suojella matkatavarankäsittelijöiden terveyttä – erityisesti selkä joutuu nostotilanteissa koetukselle. Rajoitukset myös varmistavat, ettei lentokoneen kantoraja ylity.

Teksti: Minna-Riikka Härkönen

* Vertailutaulukon tiedot ovat huhtikuulta 2014. Tarkista ajankohtaiset rajat ja hinnat suoraan lentoyhtiöltäsi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miksi lentokoneissa on pyöreäkulmaiset ikkunat?

Tiesitkö syyn? Tämän takia lentokoneissa on pyöreät ikkunat

Lentokoneen moottorit

Tämä tieto helpottaa lentopelkoisia: kone voi laskeutua turvallisesti, vaikka moottorit lakkaisivat toimimasta

Tyhjä penkkirivi

Lisää tilaa lentokoneessa – helppo vinkki, joka auttaa saamaan vapaan penkkirivin lennolla

Faktat lentokoneen happinaamareista

Kuumottavat faktat lentokoneen happinaamareista – näin kauan happea riittää hätätilanteessa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja