Hyppää sisältöön

Mitkä lennolla kuuluvat pahaenteiset äänet ovat harmittomia ja taas eivät? Katso lista

Elina Venttola Päivitetty: 02.07.2019
Lentokoneen yllättävien äänien kuulosteleminen on tuttua ainakin lentopelkoisille. Mutta mistä äänistä kannattaa oikeasti hermostua?

Nämä äänet ovat harmittomia lennolla

1. Konetyyppien ominaisäänet

Lentäjästä lentopelkoisten terapeutiksi loikannut Tom Bunn kertoo Yahoo Travel -matkailusivustolle, että lentokonetyypistä riippuen matkan aikana voi kuulua erilaisia ääniä. Tästäkin syystä uudet ja erikoiset äänet voivat yllättää kokeneenkin matkailijan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bunnin mukaan Airbus A320 -koneiden sanotaan pitävän kummallista sairaan koiran ujellusta muistuttavaa ääntä koneen kiihdyttäessä ilmaan kiitorataa pitkin. Boeing 747 -konetyypistä puolestaan saattaa kuulua vaikeroivaa ääntä lentokoneen kääntyessä.

2. Nousua seuraava tömähdys

Välittömästi nousua seuraava tömähdys on tuttu ääni monelle lentomatkustajalle. Kumahtava ääni ei kuulu aina, mutta jos sen kuulee, ei siitä tarvitse huolestua. Kyseessä on laskutelineiden tuesta lähtevä harmiton ääni, joka kuuluu parhaiten laskutelineiden vieressä sijaitseville paikoille.

3. Juoksevan veden ääni

Lähellä laskutelineitä istuvat matkustajat voivat kuulla nousun jälkeen ääntä, joka muistuttaa putkia pitkin juoksevan veden lorinaa. Harmittoman äänen taustalla ovat koneen hydraulisen järjestelmän nesteet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Moottorit hiljenevät yhtäkkiä

Monet lentopelkoiset ovat todennäköisesti kiinnittäneet huomiota pahanteiseen hiljaisuuteen koneen nousun jälkeen. Lentokoneen irrotessa kiitoradalta moottorit pauhaavat ja meteli on huumaava, kunnes yhtäkkiä ilmassa äänet tuntuvat hiljenevän kertaheitolla.

Matkustajalle äkillinen hiljaisuus saattaa kuulostaa moottorien sammumiselta, mutta siitä ei suinkaan ole kyse. Melu ei vain kantaudu matkustamoon samalla tavalla koneen etääntyessä kiitoradasta.

5. Laskeutumisen monet äänet

Lennolla nousu ja laskeutuminen ovat yleensä kuumottavimpia hetkiä hermostuneille matkustajille. Laskeutumiseen liittyy monia meluisia ääniä, jotka ovat harmittomia. Koneen laskusiivekkeiden avaaminen ja sulkeminen aiheuttaa hieman tehosekoittimen surinalta kuulostavan äänen, josta ei tarvitse huolestua. Myös laskusiivekkeiden asennon korjaaminen saattaa kuulua jymisevänä äänenä matkustamoon. Kyseessä on kuitenkin rutiinitoimenpide.

Nämä saattavat olla huonoja enteitä

1. Yllättävä pamaus

Lennon aikana kuultu pamaus saattaa olla joko melko harmiton tai enteillä vaaraa. Pamahtava ääni voi tarkoittaa moottorin räjähdystä, mutta vakavalta kuulostavasta ongelmastakin voidaan selvitä ammattitaitoisten lentäjien avulla. Syyskuussa 2015 British Airwaysin lentokoneen moottori syttyi palamaan koneen noustua ilmaan, mutta tilanteesta selvittiin muutamilla lievillä vammoilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Palohälytin käynnistyy lennolla

Lennolla käynnistynyt palohälytin saattaa kertoa moottorin syttyneen tuleen. Koko matkustamo ei sitä kuitenkaan kuule – palohälytys soi nimittäin ainoastaan ohjaamossa. Ääni saattaa silti kantautua lähellä ohjaamoa sijaitseville paikoille. Hälytyksen sattuessa ääni sammutetaan välittömästi, jotta lentäjät voivat keskittyä hoitamaan tilanteen parhaalla mahdollisella tavalla.

3. Matkustamohenkilökunta hermostuu

Monet matkustajia hermostuttavat lentokoneen äänet ovat lentoemännille ja stuerteille arkipäivää, eivätkä pienet kolaukset ja pamaukset heitä hätkäytä. Silloin kun matkustamohenkilökunnan voi nähdä hermostuvan, on tosi kyseessä.

Bunn muistuttaa, että 99,9 prosenttia matkustajien kuulemista epäilyttävistä äänistä on harmittomia. Vaaratilanteen sattuessakaan matkustajat eivät voi tehdä tilanteelle mitään, vaan ongelmien ratkaisu kannattaa jättää ammattilaisten huoleksi.

Lähde: Yahoo Travel
Kuva: Shutterstock

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Lentoyhtiöiden codeshare-yhteistyö

Yllätyitkö, kun varasit lennon ja lähtöportilla odottaakin eri yhtiön kone? Tätä tarkoittaa codeshare-yhteistyö

Pysäköinti Helsinki-Vantaalla

Näin jätät auton parkkiin Helsinki-Vantaalle – tiesitkö, että yksi hotelliyö voi tuoda ilmaisen pysäköinnin loman ajaksi?

Norjan Kirkkoniemi

Finnairilta uusi reitti kesäkaudelle 2025 – lisävuoroja useille reiteille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja