Hyppää sisältöön

Lentoliikenne pysähdyksissä – ohjeet lentomatkustajille

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 22.05.2011
Koko Suomen lentoliikenne on pysähdyksissä. Matkan varanneita matkustajia neuvotaan olemaan lähtemättä lentoasemalle.

Eyjafjallajökullin jäätiköllä Islannissa keskiviikkona 14.4.2010 tapahtunut tulivuorenpurkaus on saanut lentoliikenteen kaaostilaan laajoilla alueilla Euroopassa. Myös Suomessa lentoliikenteen rajoitukset ovat jatkuneet jo yli viikon ajan. Tuhkaesiintymässä olleiden väliaikaisten aukkojen aikana joitakin lentoja on voitu lentää, mutta tuhannet matkailijat ovat joutuneet etsimään vaihtoehtoisia kuljetuksia maa- ja meriteitse.

Torstaina 22.4.2010 terminaalipalvelut kaikilla lentoasemilla toimivat normaalisti ja myös ylilennot Suomen yllä voidaan tänään lentää normaalisti. Joitakin kenttiä on voitu avata lentoliikenteelle, mutta tilanne elää jatkuvasti. Finavia tiedottaa koko Suomen tilannemuutoksista verkkosivuillaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rajoitukset jatkuvat

Suomen lisäksi useat muut Pohjois-Euroopan maat ovat joutuneet sulkemaan ilmatilansa. Käytännössä koko mantereen lentoliikenne on kaaoksessa. Kaukolentojen peruutusten kautta syntyvät välilliset vaikutukset ulottuvat myös muihin maanosiin.

Ilmatieteen laitoksen mukaan vulkaaninen tuhkapilvi pysyy Suomen yllä vielä useita päiviä. Tilannetta seurataan jatkuvasti ja vulkaanisen tuhkan leviämisennusteita tehdään joka päivä kuuden tunnin välein. Niiden mukaan tehdään tarvittaessa rajoituksia tai puretaan voimassa olevia rajoituksia.

Ei vaaraa terveydelle

Tulivuorenpurkauksen aiheuttamasta yli kahdeksankilometrisestä savu- ja tuhkapatsaasta peräisin oleva vulkaaninen tuhka kulkee useiden kilometrien korkeudessa. Tuhkapilvi on riski lentoliikenteelle, sillä se haittaa näkyvyyttä ja voi myös vaurioittaa lentokoneiden moottoreita. Tuhkapilvi sisältää hiukkasten lisäksi muun muassa rikki- ja hiilidioksidia. Ihmisten terveydelle korkealla kulkevasta pilvestä ei ole vaaraa.

Toimintaohjeet lentomatkustajille

Lentoliikenteen rajoitukset koskevat sekä kotimaan- että ulkomaanlentoja. Kaikki Suomesta lähtevät ja Suomeen saapuvat lennot on peruttu. Lipun varanneita matkustajia neuvotaan seuraamaan oman lentoyhtiönsä tiedotusta.

Tilanteen vuoksi käyttämättä jäävän lennon siirtämiseen liittyvät ohjeet ovat lentoyhtiökohtaisia. Lippumuutokset hoidetaan ottamalla yhteyttä suoraan lipun myyneeseen matkatoimistoon tai lentoyhtiöön. Tarkista tarkemmat ohjeet suoraan omalta lentoyhtiöltäsi. Mikäli lennot jäävät kokonaan käyttämättä, on lentomatkustajalla oikeus lipun hinnan palautukseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Finnair on järjestänyt lentonsa menettäneille Suomesta kotiin palaaville matkustajille maakuljetuksia Tallinnan kautta Berliiniin ja myös muut lentoyhtiöt ja matkatoimistot pyrkivät löytämään vaihtoehtoisia reittejä.

Lentoyhtiöt ovat periaatteessa velvollisia myös majoittamaan kentälle jääneet matkustajat, mutta ongelman laajuuden vuoksi esimerkiksi Finnair ei ole voinut käytännössä tätä mahdollisuutta kaikille tilanteesta kärsineille tarjota.

Finavia on varannut lentoasemalle jääneille matkustajille huopia sekä mahdollisuuden käyttää ilmaista suihkua. Terminaalissa on myös vesiautomaatteja ja matkustajien käytössä maksuton langaton verkko.

VR on lisännyt vaunuja junavuoroihinsa lentoliikenteen ruuhkautumisen vuoksi. Junien paikkatilanteen voi tarkistaa ja paikkoja varata osoitteesta www.vr.fi, asemilta ja VR:n asiakaspalvelunumerosta 0600 41 900 (1,00€ + pvm). Kärsivällisyys on tarpeen junamatkustajillakin, sillä lentoliikenteen pysäyttäminen on ruuhkauttanut myös VR:n palveluita.

Lisätietoja

Finavia: Lentoliikennerajoitukset tulevat kestämään useita päiviä

Lentoyhtiöiden ohjeet
Finnair: Suomen lentoasemat on suljettu Islannin tulivuorenpurkauksesta ilmaan leviävän tuhkan vuoksi. http://www.finnairgroup.com/info
Finnair Customer Care Center: 0600 140 140 (3,12 e/vastattu puhelu + pvm)

Blue1/SAS: Vulkaaninen tuhka aiheuttaa häiriötä lentoliikenteessä
Blue1 Sales Center: 06000 25 831 (1,75 €/minuutti + pvm tai mpm)

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Finncomm Airlines: Islannin tulivuorenpurkauksen vaikutukset Finncommin lentoihin
Finncomm asiakaspalvelu: 09 4243 2003

AirBaltic: AirBalticin lentoja peruttu Islannin tulivuoren tuhkan leviämisen takia
AirBaltic asiakaspalvelu: 0600 18 181 (1.70 EUR/min. + ppm)

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Lentoyhtiöiden codeshare-yhteistyö

Yllätyitkö, kun varasit lennon ja lähtöportilla odottaakin eri yhtiön kone? Tätä tarkoittaa codeshare-yhteistyö

Pysäköinti Helsinki-Vantaalla

Näin jätät auton parkkiin Helsinki-Vantaalle – tiesitkö, että yksi hotelliyö voi tuoda ilmaisen pysäköinnin loman ajaksi?

Norjan Kirkkoniemi

Finnairilta uusi reitti kesäkaudelle 2025 – lisävuoroja useille reiteille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja