Hyppää sisältöön

Lentokapteeni kertoo: Näin pärjäät lentopelon kanssa

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 21.11.2013
Ahdistaako ajatus lentämisestä? Lentokapteeni kertoo, mitä lentopelko on ja mitä sille voi tehdä.

Mitä lentopelko on?

Rationaalisella tasolla kaikki tietävät, että lentäminen on tilastollisesti turvallisempaa kuin autoilu, jota moni harrastaa päivittäin. Lentopelkoisen on kuitenkin vaikea päästä eroon mielikuvista.

– Lentopelkoa ei aiheuta yksin lentäminen, vaan siihen vaikuttavat muutkin tekijät kuten ahtaan ja korkean paikan kammo. Lentokoneen hallitsemattomuus on vaikuttava tekijä, koska matkustaja ei ohjaa lentokonetta eikä voi poistua koneesta kesken lennon, sanoo Norwegianin lentokapteeni Ilkka Luode.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kansainvälisten tutkimusten mukaan lentämisen kokee epämiellyttävänä hieman vajaa kolmannes väestöstä. Kahdeksalla henkilöllä sadasta pelko saa mittasuhteet, joka estää lentämisen.

– Fobioiden tapaan lentopelko herättää epämiellyttäviä tunteita myös lentämisestä puhuttaessa, lentokoneen nähdessään, lentokentälle mentäessä tai ilmailusta kertovaa ohjelmaa katsottaessa, kertoo Luode.

Aikaisempi dramaattinen kokemus voi aiheuttaa ahdistusta. Samoin terrorismin ja turbulenssin pelko saavat monen lentopelkoisen otsalle hikihelmiä.

Jos lentäminen on esimerkiksi työn takia paras tapa liikkua, moni lentopelkoinen yrittää aktiivisesti päästä eroon negatiivisista mielikuvistaan. Tarjolla on monenlaisia keinoja meditaatiosta lentopelkokurssien käymiseen.

Lennon turvallisuus tarkassa seurannassa

Rohkaisuryyppy ei ole paras tapa lieventää pelkoa, mutta ei se kiellettyäkään ole. Kannattaa tosin muistaa, että korkealla lennettäessä elimistö reagoi alkoholiin herkemmin kuin maan kamaralla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Yritämme helpottaa lentoa jännittävien oloa monella tavalla. Lentoyhtiöille turvallisuus on prioriteetti numero yksi, Luode muistuttaa.

Lentokapteenin vinkit lentopelkoisille

Luoteen mukaan lentäjät ja matkustamohenkilökunta ovat tottuneet auttamaan lentopelosta kärsiviä. Asiasta kannattaa rohkeasti mainita heti lennon alussa – näin henkilökunta osaa ottaa asian huomioon ja kertoo esimerkiksi erilaisista lennon aikana syntyvistä äänistä.

– Norwegianin lennoilla on myös koneeseen tultaessa ohjaamon ovi auki niin, että halutessaan pelkäävä matkustaja voi käydä tervehtimässä kapteenia ja perämiestä. Tutustuminen voi helpottaa oloa.

Mielenrauhaa faktoista

Turvallisuuden paras vakuus on pitkä ja yhteen hitsattu ketju, joka varmistaa turvallisuuden turvatarkastuksista ja lähtöselvityksestä koneen tarkastukseen ja huoltoon. Lennoille on lentosuunnitelma, ja pilotit ovat jatkuvasti yhteydessä lennonjohtoon, joka varoittaa mahdollisista säähaitoista tai lumisista laskeutumiskentistä.

Lennon aikana käytettävät järjestelmät varmistavat, että kone on reitillä ja lento sujuu kuten pitääkin. Mittarit hälyttävät, jos jotakin poikkeavaa tapahtuu. Seurantaa on vielä lennon jälkeenkin, sillä lentokapteenit raportoivat kaikki poikkeustilanteet.

Luoteen mukaan turbulenssi ja ukkonen pelottavat matkustajia eniten, ja niistä myös kuulutetaan aina. Lentokapteeni kertoo nykyisten koneiden olevan rakenteeltaan ja materiaaleiltaan niin kehittyneitä, että suurikaan turbulenssi ei aiheuta niille vaikeuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Vinkkinä kehottaisin ajattelemaan faktoja, ei mielikuvia. Lentäjät ja muu lentohenkilökunta ovat rautaisia ammattilaisia ja ylpeitä työstään. Eihän kukaan viettäisi työaikaansa ilmassa, jos se todella olisi vaarallista, Luode sanoo.

Lähde: Norwegian
Kuva: Finavia, Norwegian

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lentokoneen äänet

Mitkä lennolla kuuluvat pahaenteiset äänet ovat harmittomia ja taas eivät? Katso lista

Suurin osa lento-onnettomuuksista tapahtuu laskeutumisen aikana

Oletko kuullut tästä salaperäisestä säännöstä? “Plus 3, miinus 8” kertoo kaiken lentomatkan riskeistä

Yllättävä vinkki lentopelkoisille: kynä avuksi

Tätä et olisi itse ikinä keksinyt! Helppo niksi, joka voi auttaa lentopelkoon jo seuraavalla lomallasi

Lentopelko

Pelkäätkö lentämistä? Lue lentoemännän ohjeet lentopelkoiselle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja