Hyppää sisältöön

Millä todennäköisyydellä lentosi putoaa? Tämä sovellus kertoo ennen matkaa

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 05.03.2015
Lentopelkoisille on tarjolla applikaatio, joka kertoo onnettomuuden todennäköisyyden - tai epätodennäköisyyden.

Näin suurella todennäköisyydellä lentosi pysyy ilmassa

Kaikkihan me tiedämme, että lento-onnettomuuden todennäköisyys on minimaalisen pieni – lentopelkoisia tuo ajatus vain harvemmin rauhoittaa reissun lähestyessä.

Nyt lentopelkoisille on lanseerattu Am I Going Down? -niminen sovellus, jonka tarkoituksena on tarjota tilastoja ja kylmää faktaa hermostuneille matkustajille. Matkustaja voi syöttää lentonsa tiedot sovellukseen, joka laskee lento-onnettomuuden todennäköisyyden kyseiselle reitille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Todennäköisyyslaskentaa varten on koottu virallisia lentoturvallisuustilastoja yli kymmenelle miljoonalle reitille. Analyysiä varten on otettu huomioon onnettomuudet, jotka ovat vaatineet ainakin yhden kuolonuhrin.

Sovelluksen suunnittelijan Nic Johnsin mukaan applikaation tarkoituksena on rauhoittaa lentopelkoisia ennen matkaa. Johns on luonut sovelluksen yhdessä vaimonsa kanssa, joka kärsii lentopelosta. Vastaanotto on miehen mukaan ollut innostunut.

Applikaatio tarjoaakin rauhoittavia lukemia: esimerkiksi Cathay Pacificin Boeing 777 -lennolla Hongkongista Los Angelesiin todennäköisyys koneen putoamiseen on yksi yli neljästä miljoonasta. Luku tarkoittaa sitä, että vaikka matkustaisit lennolla päivittäin seuraavien 11 146 vuoden aikana, selviäisit siltikin todennäköisesti onnettomuuksitta.

Applikaatio julkaistiin tammikuussa pian sen jälkeen, kun Air Asian lento Indonesian Surabayasta Singaporeen putosi. Kyseessä oli Johnsin mukaan ikävä yhteensattuma: alun perin sovelluksen piti tulla markkinoille jo viime vuonna, mutta julkaisua siirrettiin Malaysia Airlinesin turman takia.

Applikaatio on toistaiseksi saatavilla vain Applen laitteille, mutta Android-versiota pidetään mahdollisena tulevaisuudessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: CNN

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Halpalentoyhtiö Eurowings avaa uuden reitin Suomesta

Easyjetin lennot Suomesta

Halpalentoyhtiö Easyjet avaa kuusi uutta reittiä Suomesta

Miksi jet lag on pahempi itään matkustettaessa?

Oletko huomannut saman? Jet lag iskee pahemmin itään päin matkustettaessa – tässä syy

Passi

Unohditko passin kotiin? Näin saat uuden matkaa varten

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja