Uskallatko päästää alaikäisen ulkomaille ilman vanhempia? Huomioi nämä asiat

Kielimatka vai omatoimimatka?
Maailma pienenee jatkuvasti, kun matkustamisesta pitkienkin matkojen päähän on tullut helppoa ja kohtuullisen edullista. Lieveilmiönä yhä nuoremmat haaveilevat reissaamisesta ilman vanhempien valvovaa silmää.
Usein ensimmäinen ilman vanhempia tehty matka on esimerkiksi järjestetty kielimatka, jolla on aina aikuisia ohjaajia mukana. Näissä tapauksissa alaikäisen vanhemmat antavat suostumuksensa matkaan varauksen yhteydessä. Sen jälkeen ei tarvitse huolehtia kuin siitä, että nuorella on oma passi ja hammasharja pakattuna. Järjestäjä pitää matkalaisista huolen ja vastaa reissun turvallisuudesta.
Alaikäinen voi kuitenkin lähteä myös omatoimiselle matkalle. Ensimmäinen ilman vanhempia tehtäviä ulkomaanmatka on jännittävä kokemus, mutta huolellisella etukäteissuunnittelulla ja turvallisuusseikkojen kertaamisella nuoren voi lähettää maailmalle kevyemmin mielin.
Pakettimatkalle huoltajan luvalla
Useimpien matkatoimistojen kautta pakettimatkoille pääsee alaikäinenkin esittämällä kirjallisen luvan huoltajalta. Esimerkiksi Aurinkomatkojen, Finnmatkojen ja Tjäreborgin sivuilta löytyvät valmiit lupakaavakkeet, jotka voi tulostaa itse.
Pakettimatka on ensi kertaa yksin matkustavalle helppo ja turvallinen vaihtoehto: matkaan kuuluu lentojen ja hotellin lisäksi myös kuljetus kentältä suoraan hotellille, jolloin välttyy yksin vieraassa kaupungissa suunnistamiselta. Lisäksi matkaoppaan puoleen voi kääntyä aina ongelmatilanteissa.
Lentoyhtiöiden ja hotellien käytännöt vaihtelevat
Useimmilla lentoyhtiöillä ja hotelleilla on jonkinlaisia rajoituksia koskien alaikäisiä. Käytännöt on aina hyvä tarkistaa etukäteen jo ennen varauksen tekemistä välttyäkseen ikäviltä yllätyksiltä.
Lentoyhtiöiden käytännöissä on suuria eroja. Joillain lentoyhtiöillä alaikäinen voi itse varata matkansa ja lentää yksin ilman vanhempien lupaa. Toisaalta esimerkiksi halpalentoyhtiö Ryanair ei päästä alle 16-vuotiaita yksin lennoilleen.
Myös hotellien käytännöt vaihtelevat, ja ne kannattaa aina varmistaa suoraan hotellista tai matkanjärjestäjältä. Useat hotellit eivät majoita yksin matkustavia alaikäisiä. Yhdysvaltoihin matkustavan kannattaa pitää mielessä, että paikallisen lain mukaan alle 21-vuotias on alaikäinen.
Laivareissuja suunnitellessa kannattaa niin ikään huomioida, että esimerkiksi Ruotsin-risteilyille on usein 21 vuoden ikäraja.
Turvallisuus ennen kaikkea
Samat turvallisuusseikat koskevat niin alaikäisiä kuin aikuisiakin. Vanhempien onkin hyvä kerrata nuoren kanssa yleiset turvallisuuteen liittyvät asiat.
Vanhemmille kannattaa ilmoittaa matkustustiedot, majoituspaikan yhteystiedot sekä reissukaverin puhelinnumero. Lisäksi nuoren on hyvä nimetä puhelimeensa luottohenkilöt hätätilanteen varalta lisäämällä vaikka vanhempien ja matkakumppanin nimien eteen tunnuksen ICE (In Case of Emergency).
Ulkoministeriö suosittelee, että yksin matkustavalla alaikäisellä olisi mukana vanhempien kirjoittama vapaamuotoinen englanninkielinen kirje, josta käy ilmi heidän suostumuksensa alaikäisen matkaan. Kirje on viranomaisia varten ja sillä voi osoittaa olevansa vanhempien luvalla ulkomailla.
Terve maalaisjärki on hyvä pitää mukana ja sillä yleensä pärjää, mutta on tärkeää, että nuori tietää myös miten toimia ongelmatilanteen sattuessa.
Teksti: Anni Moilanen
Kuva: EF Kielimatkat, iStockphoto
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja







