Herättikö hittisarja kiinnostuksen matkustaa Tšernobyliin? Nämä asiat on hyvä tietää ennen matkaa
1. Matkusta perille Kiovan kautta
Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuusalue sijaitsee noin kahden tunnin ajomatkan päässä Ukrainan pääkaupungista Kiovasta. Lennot Helsingistä Kiovaan ovat edullisia, ja perille pääsee helpoiten Ukraine Internationalin suoran lentoyhteyden avulla. Suora lento kestää noin kaksi tuntia ja edestakaiset lennot maksavat edullisimmillaan noin 120 euroa.
2. Varaa kierros matkanjärjestäjän kautta ennakkoon
Vaikka ydinvoimalaonnettomuudesta on kulunut jo pitkälle yli 30 vuotta, Tšernobylin alueen radioaktiivisuus on paikoin edelleen vaarallisissa lukemissa. Sitä ympäröi 30 kilometrin suojavyöhyke, jonka sisäpuolelle pääsee vain laillistetun oppaan kanssa. Rajalla on tarkastuspiste ja byrokratiaa on paljon. Alueeseen ei siis ole mahdollisuutta tutustua itsenäisesti esimerkiksi omalla autolla.
Alueelle järjestetään yhden ja kahden päivän kierroksia. Halutessaan alueelle pystyy varaamaan myös pidemmän reissun. Ryhmät ovat yleensä pieniä ja monet matkanjärjestäjät rajaavat osallistujamäärän kymmeneen henkilöön. Pakettiin sisältyy yleensä kuljetus minibussilla, oppaan palvelut, pääsymaksut ja ruokailu. Useamman päivän retkiin kuuluu myös perusselviytymiskoulutus säteilyonnettomuuden varalle.
Retket kannattaa varata ennakkoon. Nettivarauksen tekemällä saattaa myös säästää hieman, sillä retket alueelle ovat melko kalliita. Muista ottaa passi mukaan retkelle.
3. Tutustu historiaan ennen vierailua
Jotta saat mahdollisimman kattavan kuvan onnettomuudesta ja sen vaikutuksista, tutustu historiaan ennen kuin vierailet alueella.
Kannattaa vierailla esimerkiksi Kiovassa sijaitsevassa Tšernobyl-museossa, jossa onnettomuudesta, pelastustoimista ja onnettomuuden seurauksista kerrotaan laajasti. Useimmat tekstit museossa ovat ukrainan tai venäjän kielellä, mutta englanninkielisen äänioppaan saa vuokrattua muutamalla eurolla. Kierros kestää reilun tunnin ja tarjoaa tarvittavan tiedon katastrofin laajuuden sekä vaikutusten ymmärtämiseen.
4. Ajoita matkasi sopivaan aikaan – ennen kuin on myöhäistä
Paras aika vierailla Tšernobylin alueella on keväällä tai syksyllä. Kolmessakymmenessä vuodessa luonto on ottanut vallan hylätystä alueesta, ja kasvillisuus on todella runsasta. Näkyvyys on selkeintä, kun puissa ei ole vielä lehtiä tai ne ovat jo pudonneet.
Keväällä tai syksyllä myös ilmasto on miellyttävämpi, sillä Ukrainan kesät saattavat olla tukahduttavan kuumia.
Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus tapahtui huhtikuussa 1986. Pripjatin kaupunki evakuoitiin ja se on saanut rapistua rauhassa yli kolmekymmentä vuotta. Vaikka alueelle järjestetään kierroksia, perinteinen turistikohde se ei ole. Autiokaupungin vierailukohteita ei ole millään tavalla kunnostettu tai ylläpidetty, vaan ne tuhoutuvat pikkuhiljaa. Alueella kannattaakin vierailla pian ennen kuin rakennukset alkavat sortua.
5. Älä jätä vierailematta säteilyn takia
Monet pelkäävät alueella vierailemista radioaktiivisen säteilyn ja sen mahdollisten vaikutusten takia. Alueella on edelleen säteilyä, mutta vaarallisimpien paikkojen läheisyydessä vieraillaan vain nopeasti tai ne jätetään kokonaan väliin. Ennen poistumista alueelta jokainen vierailija myös tutkitaan tarkastuspisteillä säteilyn varalta. Yhden päivän retken aikana saatu säteilymäärä jää kuitenkin pienemmäksi kuin mannerten välisen lennon aikana.
Saastumisen välttämiseksi on erittäin tärkeää noudattaa oppaan antamia turvallisuusohjeita koko retken ajan. Halutessaan retken ajaksi voi myös vuokrata oman säteilymittarin.
6. Panosta jalkineisiin
Tšernobylin alue on noin 2 600 neliökilometrin kokoinen. Vierailukohteet ja nähtävyydet sijaitsevat siis laajalla alueella etäällä toisistaan. Rapistuneisuutensa takia alue ja sen kohteet ovat osittain vaikeakulkuisia. Kohteesta toiseen liikutaan pääsääntöisesti minibussilla, mutta retken aikana myös kävellään paljon – siksi alueelle päästetään kävijöitä vain umpinaisissa kengissä.
Viisainta on ottaa mukaan omat kunnolliset kengät, sillä sandaaleissa alueelle yrittävät joutuvat ostamaan itselleen uudet jalkineet turva-alueen ulkopuolella sijaitsevan pikkukylän torialueelta.
7. Pukeudu asianmukaisesti
Tšernobylin alueelle mentäessä jokaista matkaajaa pyydetään pukeutumaan pitkähihaisiin ja pitkälahkeisiin vaatteisiin. Myös päähinettä suositellaan käytettäväksi. Pukeutumisella pyritään estämään radioaktiivisten hiukkasten pääsy iholle sekä suojaamaan vartaloa kasvillisuudelta ja auringolta. Vaatteita ei tarvitse vierailun jälkeen hävittää, vaan normaali pesu riittää. Mikäli mukana ei ole asianmukaisia vaatteita, joutuu ne ostamaan ennen alueelle pääsyä.
Useimmat vierailukohteet ovat pimeitä, joten taskulamppu kannattaa ottaa mukaan.
8. Noudata oppaan ohjeita
Vierailun aikana on hyvä muistaa, ettet ole käymässä aivan normaalissa turistikohteessa. Alueella on noudatettava erityistä turvallisuutta, joten oppaan ohjeita on syytä kuunnella ja totella, vaikka ne välillä tuntuisivat hieman hassuilta.
Tärkeintä on muistaa vierailun aikana, että alueella ei saa syödä eikä juoda. Myös alkoholin juominen ja tupakointi on ehdottomasti kielletty kaikkialla turva-alueen sisäpuolella. Säteilyvaaran takia myös alueella kasvavat marjat ja hedelmät on jättävä rauhaan.
Vettä tulee käyttää vain Tšernobylin alueen virallisista vesikanavista, ei esimerkiksi kaivoista. Tavaroita ei tule laskea maahan saastumisvaaran takia, eikä penkeillä tai rappusilla kannata istua – jos tarkastuspisteillä housuissa havaitaan säteilyä, joutuu alueelta poistumaan ilman niitä.
9. Älä ota mukaasi matkamuistoja
Autiotaloissa on paljon mielenkiintoisia ja hylättyjä esineitä. Lisäksi alueella näkee villejä kissoja ja koiria sekä näiden suloisia pentuja. Loppukesästä marjapensaiden ja hedelmäpuiden sato on parhaimmillaan ja sienet nousevat maasta. Nämä saattavat olla houkuttelevia matkamuistoja.
Matkailijan on kuitenkin syytä muistaa, että Tšernobylin alueelta on ehdottoman kiellettyä ottaa mukaan mitään matkamuistoksi radioaktiivisen säteilyn takia.
10. Inspiroidu valokuvaamisesta
Tšernobylin alue ja Pripjatin autiokaupunki ovat kaikessa karuudessaan inspiroivia valokuvauskohteita. Alueella on etenkin yksityiskohtia rakastavalle paljon kuvattavaa. Vaikka osa hylättyjen talojen esineistä on vuosien saatossa aseteltu valokuvaajia varten, löytyy alueelta myös autenttista kuvattavaa.
Alueella on myös muutamia valokuvauskieltoja, joita tulee noudattaa. Esimerkiksi tarkastuspisteiden vartijoita ei saa kuvata. Myös reaktorin ja uuden suojakuoren kuvaaminen on tietyillä alueilla kielletty.
>> Lue lisää vinkkejä kohdeopas Tšernobyliin
Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Shutterstock
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää