Hyppää sisältöön

Terveysvettä ja villasukkia – tällainen on suloinen kylpyläkaupunki Truskavets

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 29.05.2015
Lvivin provinssissa lähellä Puolan rajaa sijaitsee pieni Truskavetsin kaupunki, joka on kuuluisa mineraalivesistään.

Arvaisitko olevasi Ukrainassa?

Länsi-Ukrainassa Lvivin provinssissa lähellä Puolan rajaa sijaitsee pieni Truskavetsin kaupunki. Noin 30 000 asukkaan Truskavets on kuuluisa lukuisista mineraalivesilähteistään ja on siksi myös suosittu virkistäytymis- ja lomakohde paikallisten keskuudessa.

Truskavets sijaitsee puolentoista tunnin automatkan päästä Lvivistä, jonne puolestaan pääsee kätevästi lentämällä Kiovasta noin tunnissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Truskavets on täynnä kauniita vanhoja rakennuksia, eikä maisemista päätellen osaisi edes arvata, että on Ukrainassa. Kaupunki on täynnä idyllisiä harjakattoisia ja piparkakkutyylisiä taloja ja tunnelma on hyvin Keski-Eurooppamainen. Kaukana horisontissa siintävät myös Karpaatit.

Kaupunki on vehreä ja täynnä puistoja. Keskustasta löytyy viihtyisä puistoalue, jossa paikalliset viettävät aikaa penkeillä istuskellen ja auringosta nauttien. Kaupungin keskustassa on myös markkinapaikka, jossa on myynnissä erilaisia paikallisia käsitoitä ja hyviä tuliaisvaihtoehtoja. Markkinoilta löytyy muun muassa perinteisiä koreja, saviastioita, villasukkia sekä käsintehtyä saippuaa. Vaikka Truskavets on muun Länsi-Ukrainan tavoin toistaiseksi hyvin rauhallinen, eikä idän kriisi vaikuta siellä jokapäiväiseen elämään, näkyy Putin-vastaisuus markkinoilla myynnissä olevista Putinin kuvilla varustetuista vessapapereista ja kynnysmatoista.

Truskavetsin terveysvedet parantavat kaikki vaivat.
Paikalliset matkalla noutamaan terveysvettä Naftusiaa.

Terveysvesi Naftusia auttaa kaikkiin vaivoihin

Truskavets on kuuluisa lukuisista mineraalivesilähteistään. Tunnetuinta on paikallisten mukaan lähes kaikkiin vaivoihin auttava terveysvesi Naftusia. Naftusian sanotaan auttavan esimerkiksi munuaisvaivoihin, virtsarakon ongelmiin ja sappikiviin. Sen pitäisi myös tasapainottaa aineenvaihduntaa, parantaa ruoansulatusta ja puhdistaa kehoa.

Naftusia on keyesti suolaista ja lievän rikkipitoisuudensa takia se saattaa haista hieman epämiellyttävältä. Truskavetsin keskustassa on oma rakennus tälle terveysvedelle, jota kaupungilaiset käyvät siellä juomassa, sillä vettä ei saa pullottaa. Vesi on huonoksi hampaille, joten sitä pitää juoda pillillä tai paikallisten pienten kannujen nokasta. Tätä vettä ei myöskään tule nauttia liian usein, sillä muuten siitä saattaa olla terveydelle hyödyn sijasta jopa haittaa. Ensikertalaisille riittää 100 ml kerralla.

Truskavets, Ukraina
Naftusia-vettä ei saa pullottaa. Aloittelijan annoskoko on 100 ml.

Keskustan reunalta aukeaa suuri ja viihtyisä luonnon puisto Tsentralnyy park Adamovka. Puisto on suosittu kohde kävelyretkille ja siellä voi myös pysähtyä kuuntelemaan paikallisia katusoittajia. Puistosta löytyy lähde, josta tulevalla vedellä on kuulemma nuorentava vaikutus ja se on erityisesti tarkoittu kasvojen pesuun. Paikalliset kuitenkin varoittavat, ettei sitäkään kannata tehdä joka päivä, ettei nuorennu liikaa!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Terveyttä keholle ja virkistystä mielelle

Truskavetsiin tullaan rentoutumaan ja hoitamaan terveyttä sen lukuisiin kylpylähotelleihin. Terveysloman voi aloittaa käymällä lääkärin perusteellisessa tutkimuksessa, johon kuuluu muun muassa sisäelinten tarkastus. Tutkittuaan potilaan lääkäri suosittelee juuri hänelle sopivia hoitomuotoja. Monissa spa-hoidoissa käytetään paikallista mineraalivettä muun muassa kylpyinä ja hierontoina.

Tarjolla on myös hieman erikoisempia hoitomuotoja sekä esimerkiksi laihdutuspaketteja terveysruokineen. Monet turistit tulevatkin Truskavetsiin hoidattamaan kerralla koko kropan kuntoon.

Truskavets
Truskavetsin viihtyisät puistot viehättävät sekä paikallisia että matkailijoita.

Truskavets voisi olla hyvä vaihtoehto myös suomalaisille, jotka ovat jo Tallinnan kylpylät kolunneet tai kaipaavat hieman spesifimpiä hoitoja. Hoitoloissa tosin venäjän tai ukrainan kielen taidosta on hyötyä – tai sitten mukaan kannattaa ottaa tulkki.

Ukrainassa suomalaisia miellyttää varmasti myös edullinen hintataso. Truskavetsin rauhallisessa tunnelmassa sielukin pääsee lepäämään. Jos haluat yhdistää lomaasi luonnossa patikointia, ratsastusta, pyöräilyä tai koskenlaskua, voi näitä kaikkia harrastaa viereisillä Karpaateilla.

Teksti ja kuvat: Jerina Hintikka

>> Lue lisää kirjoittajan blogista: Eat Hoop Love

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kazan, Venäjä

Matkailija, oletko kuullut näistä? Tässä erikoisimmat Euroopan-kaupungit, joihin voit lentää suoraan Helsingistä

Tšernobyl, Ukraina

Herättikö hittisarja kiinnostuksen matkustaa Tšernobyliin? Nämä asiat on hyvä tietää ennen matkaa

Maidan

Kiova yllättää kaupunkikohteena – koe ainakin nämä

Lviv, Ukraina

Tällainen on Ukrainan Lviv – katso vinkit matkallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja