Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Ukraina

Kiova

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 25.06.2015
Kiova yllättää matkailijan kauneudellaan: mahtipontiset nähtävyydet, lumoavat luostarit ja Itä-Euroopan eksotiikka jättävät vierailijaan jäljen.

KIOVA MATKAKOHTEENA

Kiovan kuuluisin katu

Erilainen kaupunkiloma Kiovassa

Ukrainan pääkaupunki Kiova on monille vieras matkakohde, joka yllättää kävijän huikean monipuolisella tarjonnalla. Historialliset monumentit, upeat kirkot, itäeurooppalaiset pikkukujat – tätä kaikkea löytyy kauniista Kiovasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kiova on reilun kahden miljoonan asukkaan kaupunki, joka sijaitsee Ukrainan pohjoisosassa. Muun maan tapaan kaupungissa asuu sekä ukrainan- että venäjänkielisiä asukkaita, joten kumpaakin kieltä käytetään yleisesti.

Kirkkojen ja luostarien Kiova

Koristeellisia kupoleja ja karua neuvostotyyliä sekoitteleva Kiova tunnetaan ennen kaikkea upeista kirkoistaan ja luostareistaan. Pecherskin Lavran luostarialue ja Pyhän Sofian katedraali kuuluvat kaupungin tunnetuimpiin nähtävyyksiin.

Myös museoissa riittää valinnanvaraa – mielenkiintoisimpia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Äiti Maa –patsaan juuressa sijaitseva Suuren isänmaallisen sodan museo sekä Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuutta dokumentoiva museo.

Ydinvoimalakatastrofista kiinnostuneet voivat myös tehdä päiväretken Tshernobyliin. Idyllisempiä maisemia kaipaaville puolestaan sopii retkikohteeksi Pyrohivin viehättävä kylämuseo.

Itä-Euroopan herkkuja ja edullisia tuliaisia

Kiovassa ei kannata arastella paikallisen keittiön antimia: kaupungista löytyy erinomaisia ukrainalaisia ja venäläisiä herkkuja. Itäeurooppalaiseen tapaan myös Kiovassa suositaan tuhtia kotiruokaa kuten Kotlety po –kanaa tai venäläistyylisiä pelmenejä. Myös borssikeiton ja kaalikääryleiden kaltaiset perinteiset ruoat ovat kaupungissa yleisiä. Aitoa ukrainalaista ruokakokemusta metsästävä reissaaja poikkeaa paikallisten suosimiin itsepalveluravintoloihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ostoksille halajavien kannattaa hankkia tuliaisiksi paikallisia käsitöitä ja taidetta, joita löytyy esimerkiksi kaupungin kuuluisimmalta kadulta, viehättävältä mukulakivin päällystetyltä Andriyivsky Uzvizilta. Taiteilijoiden suosimalta kadulta voi vielä tehdä suomalaisittain edullisia löytöjä.

Myös alkoholituotteet ovat Ukrainassa edullisia, ja moni nappaakin mukaansa tuliaispullon paikallista vodkaa.

Hyvä tietää Kiovasta

Kiova sopii matkakohteeksi kaupunkilomista nauttiville reissaajille, joita kiinnostavat uskonnolliset ja historialliset monumentit. Ukrainan pääkaupunki tarjoaa jotain uutta myös kokeneemmille matkailijoille.

Kiovassa vallitsee mannermainen ilmasto, joka tarkoittaa kuumia kesiä ja kylmiä talvia. Paras aika matkustaa Kiovaan on alkukesä tai –syksy, jolloin sää on leuto ja turisteja on vähemmän. Erityisesti kukkiva toukokuu on hyvä ajankohta kokea Kiova.

Kiova on turvallinen matkakohde, jossa tulee kuitenkin muiden suurkaupunkien tavoin varoa taskuvarkaita. Hintataso on kaupungissa edullinen.

Kiovassa puhutaan sekä ukrainaa että venäjää. Englannin kielen taito on yleistynyt vuosien varrella, mutta matkailijan kannattaa tutustua kyrillisten aakkosten perusteisiin esimerkiksi metrossa liikkumista varten.

EU-kansalaiset eivät tarvitse viisumia Ukrainassa, mikäli matka kestää vähemmän kuin 90 vuorokautta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN KIOVASSA

Lennot, majoitus ja liikkuminen Kiovassa

Lennot Kiovaan

Kiova ei ole tyypillisimpiä kaupunkilomakohteita, mutta muutamat suomalaiset matkatoimistot tarjoavat kaupunkiin valmismatkoja. Ukraine International Airlines lentää Helsingistä Kiovaan viisi kertaa viikossa. Suora lento kestää noin kaksi tuntia. Esimerkiksi Air Baltic tarjoaa Helsingistä välilaskullisia lentoja Kiovaan.

Kiovan lentokenttä Boryspil sijaitsee vajaan tunnin bussimatkan päässä kaupungin keskustasta.

Jos haluat välttää lentämistä, voi Kiovaan matkustaa myös junalla Pietarin tai Moskovan kautta. Matkanteko rautateitse on kuitenkin varsin hidasta.

Majoitus Kiovassa

Kiovan majoitustarjonta on kehittynyt viime vuosina huimasti. Neuvostotyylisten hotellien rinnalle on noussut kansainvälisiä hotelliketjuja sekä tyylikästä boutique-majoitusta, joiden joukosta löytyy vaihtoehtoja kaikenlaisille budjeteille.

Kaupungista löytyy myös erityisesti nuorison ja reppureissaajien suosimia edullisia hostelleja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liikkuminen Kiovassa

Kiovassa nähtävyyksiä on helppo kierrellä vaikka jalkaisin – tarvitset vain hyvän kartan ja mukavat kengät. Joukkoliikenteen kulkuneuvoista kätevin on metro. Kiovan metro on siisti ja edullinen, mutta reissaajalle saattavat aiheuttaa päänvaivaa kyrillisillä aakkosilla merkityt asemat. Metro liikennöi aamukuudesta keskiyöhön saakka, ja lippujen sijaan käytössä ovat poletit.

Takseja käytettäessä hinnasta kannattaa sopia kuljettajan kanssa etukäteen.

Retkiä muualle Ukrainaan suunnittelevat matkailijat saattavat haluta harkita myös autonvuokrausta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että tiet ovat paikoin huonokuntoisia.

KIOVAN NÄHTÄVYYDET

Kiovan nähtävyydet

Äiti Maa –patsas on Kiovan maamerkki

Keskellä Kiovaa kohoavaa Äiti Maata on mahdoton olla huomaamatta – yli satametrinen patsas on kaupungin kuuluisa maamerkki. Auringossa kimalteleva Äiti Maa tarjoaa myös parhaat näkymät yli Kiovan, sillä patsaan käsivarteen pääsee nousemaan hissillä. Patsaan yhteydessä toimii myös Suuren isänmaallisen sodan museo, jossa kannattaa piipahtaa samalla reissulla.

Pecherskin Lavran luostarialue

Pecherskin kaunista luostarialuetta pidetään Kiovan tärkeimpänä nähtävyytenä. Halutessaan alueen kirkoissa ja museoissa saa kulumaan vaikka kokonaisen päivän, mutta useimmille riittää lyhyempikin visiitti. Dnepr-joen kupeeseen jo vuonna 1051 rakennetulta laajalta alueelta löytyy myös jännittäviä luolia ja tunneleita.

Pyhän Sofian kirkko

Kiovan lukuisten kirkkojen kruununjalokiviin kuluu Pyhän Sofian katedraali sekä luostari. Tuhatluvulta peräisin oleva Ukrainan vanhin kirkko on myös Unescon maailmanperintökohde.

Pyhän Mikaelin luostari on upeaa uutta arkkitehtuuria

Kauniisti perinteitä kunnioittaen uudelleenrakennettua Pyhän Mikaelin luostaria ei uskoisi 90-luvun loppupuolen tekeleeksi. Alun perin 1100-luvulla rakennettu luostari kuuluu edelleen Kiovan tärkeimpiin uskonnollisiin ja arkkitehtuurisiin nähtävyyksiin.

Itsenäisyyden aukio

Kiovan Itsenäisyyden aukio eli Maidan Nezalezhnosti saattaa olla joillekin matkailijoille televisiosta tuttu – aukio nimittäin toimi niin sanotun oranssin vallankumouksen näyttämönä vuonna 2004. Itsenäisyyden aukio on myös paikallisten kokoontumispaikka, jossa istuskelemalla voi seurata tavallista ukrainalaista elämänmenoa.

KIOVAN PARHAAT

Pyhän Mikaelin luostari

Kiovan parhaat elämykset

 1. Koe Kiovan historialliset kirkot ja luostarit.
 2. Kulje Andriyivsky Uzvizilla, Kiovan viehättävimmällä kadulla.
 3. Maista ukrainalaisen keittiön perinteisiä herkkuja.
 4. Poikkea Kiovan mielenkiintoisiin museoihin.
 5. Tee päiväretki Pyrohivin kylämuseoon tai Tshernobylin ydinvoimala-alueelle.

Kiovan parhaat nähtävyydet

 1. Pecherskin Lavra –luostarialue
 2. Pyhän Sofian kirkko
 3. Pyhän Mikaelin luostari
 4. Andriyivsky Uzviz
 5. Äiti Maa –patsas

Kiovan miinukset

 • Kielimuuri saattaa kiusata matkailijaa Kiovassa.
 • Kiovassa tulee muiden suurkaupunkien tapaan varoa taskuvarkaita.

Lisätietoa

Matkailutietoa Kiovasta

Kuvat: Flickr / Panoramas, Flickr / vasenka, Flickr / thisisbossi, Flickr / Matvey Andreyev, Flickr / Jean & Nathalie

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää