Hyppää sisältöön

Kiova yllättää kaupunkikohteena – koe ainakin nämä

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 29.12.2015
Ukrainan pääkaupunki Kiova yllättää matkailijan monipuolisuudellaan. Kauniissa kaupungissa riittää nähtävää ja paikallisen keittiön herkut tarjoavat hienoja makuelämyksiä.

Monien mahdollisuuksien matkakohde

Ukrainan pääkaupunki Kiova on monelle tuntematon matkakohde. Sijainti idän ja lännen välissä on mokannut kaupungista viehättävä metropolin, jossa sekoittuvat perinteet ja moderni elämänmeno.

Noin kolmen miljoonan asukkaan kaupungissa riittää nähtävää ja koettavaa pidemmäksikin aikaa. Kiova on kuuluisa ennen kaikkea kauniista kirkoistaan, palatseistaan ja monumenteistaan. Kulttuurimatkailijalle on tarjolla maailmallakin arvostusta saaneen teatterin ja oopperan esityksiä. Myös museoissa riittää valinnanvaraa. Kiovassa on myös laaja ja suomalaisittain edullinen ravintolatarjonta sekä hyvät ostosmahdollisuudet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ukrainaan matkustettaessa on hyvä huomioida itäisen Ukrainan tilanne. Marraskuussa 2013 alkaneesta kriisistä johtuen maan tilanne on sekava ja turvallisuustilanne vaikeasti ennustettavissa. Pääkaupunki Kiova on kuitenkin toistaiseksi pysynyt pääosin turvallisena matkakohteena, jossa pärjää normaalia varovaisuutta noudattaen. Ennen matkaa on hyvä seurata tilannetta tiedotusvälineistä ja tutustua Ulkoministeriön ajantasaiseen matkustustiedotteeseen. Lisäksi kannattaa ottaa kattava matkavakuutus sekä tehdä matkustusilmoitus.

Kiovan perustajien muistomerkki
Kiovassa on paljon massiivisia monumentteja. Kuvassa Kiovan perustajien muistomerkki.

Näe Kiovan kauniit kirkot ja koskettavat monumentit

Kiovassa on lukematon määrä erilaisia kirkkoja ja luostareita. Ne ovat paitsi uskonnollisesti tärkeitä kohteita, myös arkkitehtuurisesti upeita nähtävyyksiä.

Useimmat sijaitsevat keskustassa kävelymatkan päässä toisistaan, osa lyhyen metromatkan päässä. Tärkeimpiin kohteisiin kuuluu Pyhän Sofian katedraali ja Petšerskin lavra eli Kiovan luolaluostari, joka on myös Unescon maailmanperintökohde. Luostarin alueella sijaitsevat myös kuuluisat katakombit sekä useita tutustumisen arvoisia museoita.

Muita kiinnostavia kohteita on Pyhän Mikaelin katedraali, joka tuhottiin Neuvostoliiton vallan aikana. Se rakennettiin uudelleen 1990-luvulla ja vastaa alkuperäistä kirkkoa. Vierailemisen arvoinen on myös Pyhän Andreaksen kirkko. Värikäs barokkiajan kirkko onkin yksi kaupungin tunnetuimmista maamerkeistä.

Kiovassa on runsaasti erilaisia monumentteja, joista koskettavin Babi Jarin murhattujen lasten muistomerkki. Näkyvin puolestaan on yli sata metriä korkea Rodina mat eli Isänmaan äiti -patsas. Valtavan patsaan juurella on myös muita muistomerkkejä sekä museo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Itsenäisyydenaukio on tapahtumien keskipiste

Itsenäisyydenaukio eli Maidan Nezalezhnosti on Kiovan keskusaukio ja lukuisten tapahtumien keskipiste. Maidan toimi oranssin vallankumouksen päänäyttämönä vuonna 2004 kuten myös Itä-Ukrainan kriisiä edeltäneiden mielenilmausten ja protestien pääpaikkana.

Aukiolla kannattaa vierailla juuri sen merkityksellisyyden vuoksi. Lisäksi se hämmästyttää mittasuhteillaan. Maidanilla sijaitsee myös Zoloti Vorota eli kultainen portti, joka oli alkuperäinen portti vanhaan Kiovaan. Myös Kiovan pääkatu Khreshchatyk kulkee Maidanin kautta.

Maidanin ympäristössä on laadukkaita ravintoloita, joissa kannattaa istahtaa nauttimaan lounasta, katselemaan ihmisiä ja ihmettelemään maailman menoa. Alueella ja sen läheisyydessä on myös hyvät ostosmahdollisuudet.

Rodina mat
Isänmaan äiti- patsaan alaosassa on museo.

Tutustu mielenkiintoisiin museoihin

Kiovan tunnetuimpia museoita ovat historiallinen museo, Rodina matin juurella sijaitseva Suuren isänmaallisen sodan museo sekä Kansallinen taidemuseo. Etenkin taidemuseon kokoelmat tekevät kävijään vaikutuksen.

Erikoisin ja mielenkiintoisin museo on Tšernobylin museo, joka kertoo maailman tuhoisimmasta ydinvoimalaonnettomuudesta. Esillä on valokuvia, videoita ja muuta räjähdykseen liittyvää. Valtaosa museon opastekylteistä on ukrainaksi tai venäjäksi, mutta museoon on mahdollisuus saada myös englanninkielinen opastus. Jos pelkkä museossa vieraileminen ei riitä, Tšernobylin alueelle on mahdollisuus tehdä tutustumisretki.

Kaunis vierailupaikka on myös noin 12 kilometriä Kiovasta sijaitseva Pirogovon ulkoilmamuseo, jossa on esillä perinteistä ukrainalaista arkkitehtuuria ja kulttuuria eri puolilta maata.

Tee edullisia ostoksia

Ukrainalainen muoti on melko erilaista kuin eurooppalainen. Kiovasta voi silti tehdä löytöjä, jotka antavat omalle tyylille uuden säväyksen. Edullinen hintataso ilahduttaa shoppailijaa, vaikka tunnettujen kansainvälisten merkkien tuotteet ovatkin lähes samanhintaisia kuin muuallakin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paras paikka ostaa tuliaisia on Andriyivskyi Uzvizkin alue lähellä Pyhän Andreaksen kirkkoa. Alueella on paljon matkamuistokojuja, mutta myös paikallisten taiteilijoiden teoksia. Kesällä siellä on myös viehättäviä kahviloita, joten alueen tutkimiseen kannattaa varata hetki.

Paras paikka ostaa elintarvikkeita on Bessarabian markkina-alue. Siellä myydään runsaasti erilaisia hedelmiä ja vihanneksia niin tuoreina kuin kuivattuinakin. Alueen värikkyys tarjoaa myös silmänruokaa.

Pyhän Mikaelin katedraali
Pyhän Mikaelin katedraali on rakennettu uudelleen 1990-luvulla.

Syö, juo ja juhli

Kiovassa on monia laadukkaita ravintoloita, jotka tarjoilevat niin perinteisiä ukrainalaisia herkkuja kuin venäläisiä sekä länsimaisia ja aasialaisia ruokia.

Ukrainalaiseen keittiöön kuuluvat erilaiset keitot ja niitä syödäänkin usein alkupalana. Tyypillisin keitto on borch-keitto eli punajuurikeitto, jota syödään smetanan kanssa. Perinteisestä keitosta löytyy useita eri versiota, joten perinteisen kasvispohjaisen keiton lisäksi siinä saattaa olla lihaa. Suosittuja ovat myös variniki-nyytit, jotka sisältävät lihaa tai juustoa ja muistuttavat ravioleja, holubtsi-kääryleet, jotka muistuttavat suomalaisia kaalikääryleitä sekä klassikko eli Kiovan kana.

Ukraina mielletään ennen kaikkea vodkamaaksi. Maassa tuotetaan kuitenkin myös viiniä, joista etenkin Sovetskoye Shampanskoye eli niin sanottu Neuvostoliiton samppanja on suosittua. Ruoan kanssa nautitaan useasti myös olutta. Alkoholittomista tuotteista eniten juodaan erilaisia mehuja.

Kiovassa kannattaa käydä pyörähtämässä yöelämässä. Etenkin kesällä kaupungin baarit heräävät eloon ja suuret terassit levittäytyvät kaduille. Pubeissa, baareissa ja yökerhoissa soitetaan niin paikallista musiikkia kuin Euroopan kuumimpia tanssihittejäkin. Osa tarjoaa yökiitäjille myös live-musiikkia jazzista rockiin, oopperaan ja klassiseen musiikkiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Flickr / koprowskiT, neiljs, Alexxx Malev, Matt Shalvatis

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kazan, Venäjä

Matkailija, oletko kuullut näistä? Tässä erikoisimmat Euroopan-kaupungit, joihin voit lentää suoraan Helsingistä

Tšernobyl, Ukraina

Herättikö hittisarja kiinnostuksen matkustaa Tšernobyliin? Nämä asiat on hyvä tietää ennen matkaa

Truskavets

Terveysvettä ja villasukkia – tällainen on suloinen kylpyläkaupunki Truskavets

Lviv, Ukraina

Tällainen on Ukrainan Lviv – katso vinkit matkallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja