Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Ukraina

Tšernobyl - onnettomuuden autioittama alue

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 24.06.2019
Vuonna 1986 sattunut ydinvoimalaonnettomuus toi Tšernobylin ja Pripjatin kaupungin koko maailman tietouteen.

Historian vakavin ydinvoimalaonnettomuus

Huhtikuun 26. päivä vuonna 1986 on yksi maailmanhistorian synkimpiä päiviä. Tuona päivänä silloisen Ukrainan neuvostotasavallan alueella sijainneen Tšernobylin ydinvoimalan nelosreaktori räjähti. Räjähdys johtui reaktorin määräaikaishuollon yhteydessä tehdystä kokeesta. Sen seurauksena voimalasta levisi runsaasti radioaktiivista saastetta.

Aluksi neuvostoviranomaiset salasivat räjähdyksen. Kun radioaktiivista säteilyä havaittiin Suomessa ja Ruotsissa kaksi päivää räjähdyksen jälkeen, ruotsalaiset tiedottivat asiasta ja sitä alettiin tutkia. Tuulen suunta viittasi Neuvostoliittoon, mutta paikalliset viranomaiset kiistivät säteilyn olevan peräisin alueeltaan. Vasta myöhään illalla 28. huhtikuuta 1986 Neuvostoliitto tiedotti lyhyesti onnettomuudesta iltauutisissaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka ydinvoimalaonnettomuus pidettiin aluksi piilossa, evakuoitiin ydinvoimalan vieressä sijaitsevan Pripjatin kaupungin asukkaat heti onnettomuutta seuraavana päivänä. Asukkaille ei aluksi kerrottu onnettomuudesta. Monet lähtivät kodeistaan siinä uskossa, että he pääsisivät palaamaan muutamien päivien kuluttua. Onnettomuuden vakavuuden selvitessä kävi ilmi, että kukaan ei tulisi pysyvästi palaamaan Pripjatiin.

Myöhemmin evakuointialuetta laajennettiin 30 kilometrin säteelle reaktorista. Arviolta 135 000 ihmistä joutui jättämään kotinsa lopullisesti.

Onnettomuusalueesta matkailukohteeksi

Tšernobylin alue ei ole tavallinen nähtävyyskohde. Matkailijat ovat päässeet sinne vasta 2000-luvun alkupuolelta. Aluetta ympäröi edelleen 30 kilometrin suojavyöhyke, jonka sisäpuolelle ei pääse ilman virallista lupaa ja laillistettua opasta. Suojavyöhykkeen sisällä on myös tiukemmin vartioitu ja pahemmin saastunut 10 kilometrin suojavyöhyke. Sen sisällä sijaitsevat Pripjatin kaupunki sekä ydinvoimala.

Alue on 2 600 neliökilometrin kokoinen ja siellä sijaitsevat ydinvoimalle nimensä luovuttanut Tšernobylin pikkukaupunki sekä Pripjatin autiokaupunki. Tšernobylin kaupungissa suojavyöhykkeen sisäpuolella asuu edelleen noin 3 000 ihmistä. Osa on sinne palanneita asukkaita, mutta valtaosa ydinvoimalan alueella eri tehtävissä työskenteleviä ihmisiä.

Matkailijoita alueelle houkuttelee etenkin Pripjatin autiokaupunki, joka on 30 vuoden ajan saanut rappeutua rauhassa. Talot ja kadut ovat rapistuneet ja ränsistyneet luonnon vallatessa omaansa takaisin. Monet tuntevatkin Tšernobylin alueen juuri Pripjatista otetuista valokuvista, etenkin ränsistyneestä huvipuistosta, jonka maailmanpyörää ei koskaan ehditty ottaa käyttöön.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Turvallisuus Tšernobylissä

Monia mietityttää Tšernobylin vierailussa mahdolliselle säteilylle altistuminen. Kolmekymmentä vuotta onnettomuuden jälkeen Tšernobylin alueella on keskimääräisesti saman verran radioaktiivista säteilyä kuin Kiovan keskustassa. Päiväretken aikana saatu säteilymäärä jää alhaisemmaksi kuin mannerten välisellä lennolla.

Alueella on edelleen paikkoja, joissa radioaktiivista säteilyä on runsaasti. Ne on merkitty säteilyä osoittavin varoitusmerkein. Lisäksi näissä paikoissa vieraillaan nopeasti tai ei ollenkaan. Alueen vaarallisin paikka on räjähtänyt reaktori. Reaktoria pääsee katsomaan lähimmilläänkin vain reilun sadan metrin päästä muutamien minuuttien ajan.

Turvallisuutta takaamassa oppailla on mukanaan säteilymittarit, joista he tarkkailevat arvoja koko retken ajan. Halutessaan jokainen voi vuokrata myös oman mittarin.

Retken aikana on tärkeää noudattaa oppaiden turvallisuusohjeita. Älä siis syö alueen hedelmäpuista tai marjapensaista tai istuskele maassa.

Hyvä tietää Tšernobylin alueesta

Tšernobyl ei ole matkailukohde, jolla Ukraina haluaa houkutella vierailijoita, joten aluetta ei ylläpidetä turismin ehdoilla. Suojavyöhykkeen sisäpuolella on noin sata hylättyä rakennusta, joista osa on vaarallisen huonossa kunnossa. Ne saavat jatkaa rapistumistaan rauhassa. Mikäli Tšernobylin alueella haluaa vierailla, ei kannata odottaa liian kauan, sillä luonto valtaa alaa koko ajan enemmän. Vuonna 2019 julkaistu HBO:n hittisarja Chernobyl on herättänyt matkailijoiden kiinnostusta matkustaa tuhoalueille.

Tšernobyl sopii parhaiten ennakkoluulottomalle seikkailijalle. Käyntikohteet ovat kaikessa karuudessaan kauniita ja tunteita herättäviä. Alue on paikoitellen vaikeakulkuista, joten kaikki kohteet eivät sovi liikuntaesteisille.

Alueella vierailevan tulee noudattaa annettuja ohjeita. Passi tulee pitää mukana koko vierailun ajan. Alueelle päästäkseen tulee pukeutua pitkähihaisiin ja pitkälahkeisiin vaatteisiin sekä umpinaisiin kenkiin. Syöminen ja juominen ovat rajoitettuja, eikä esimerkiksi marjapensaista tule mennä maistelemaan säteilyvaaran takia. Alueelta poistuessa jokaisen tulee kulkea säteilyä mittaavan laitteen läpi. Mikäli säteilyä havaitaan esimerkiksi vaatteissa, joutuu ne jättämään suojavyöhykkeen rajalle ennen alueelta poistumista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ennen retkeä kannattaa tutustua historiaan. Kiovassa on Tšernobyl-museo, joka kertoo kattavasti onnettomuudesta, puhdistustöistä ja sen seurauksista. Valtaosa teksteistä on ukrainaksi tai venäjäksi, mutta englanninkielisen äänioppaan saa vuokrattua muutamalla eurolla. Kierros kestää reilun tunnin.

Ilmasto Tšernobylin alueella

Tšernobyl sijaitsee Pohjois-Ukrainassa lähellä Valko-Venäjän rajaa. Ilmasto on pääosin lauhkeaa ja mannermaista. Kesät ovat lämpimiä ja ajoittain kuumia. Talvet puolestaan ovat kylmiä.

Paras aika matkustaa Tšernobylin alueelle on keväällä tai syksyllä, jolloin ilmasto on miellyttävää ja lämpötilat maltillisia. Kesällä villiintynyt kasvillisuus peittää vierailukohteita sekä haittaa näkyvyyttä. Lisäksi kuumuus saattaa olla tukahduttavaa. Talvella lumi vaikeuttaa etenkin Pripjatiin pääsyä tai jopa estää sen.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN TŠERNOBYLIN ALUEELLA

Flickr / Matt ShalvatisVierailu Tšernobylin nähtävyyksillä
Tšernobyl on karu vierailukohde, joka kiinnostaa monia.

Lennot Tšernobyliin

Tšernobyliin päästäkseen tulee lentää Ukrainaan. Helsingistä on suora lento Kiovaan Ukraine International Airlinesilla. Lento kestää noin kaksi tuntia. Kiovaan on mahdollista lentää myös esimerkiksi Riian kautta Air Balticilla. Vaihdon kanssa matkustusajaksi tulee nopeimmillaan noin neljä tuntia.

Lentojen hinnat vaihtelevat sesongin mukaan. Halvimmillaan suorat lennot Kiovaan maksavat noin 200 euroa. Välilaskullisen lennon saattaa saada noin 120 eurolla.

Tšernobyliin pääsee Kiovasta osallistumalla opastetulle retkelle, joko ryhmässä tai palkkaamalla henkilökohtaisen oppaan. Omatoiminen matkailu Tšernobylin alueella ei ole mahdollista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Majoitus Tšernobylin alueella

Tšernobylin alueella majoitusmahdollisuudet ovat hyvin rajalliset. Tšernobylin kaupungissa on vain muutamia hotelleja, joissa ryhmät voivat halutessaan yöpyä. Alueelle ei pääse omatoimisesti, ja riippuukin paljon matkanjärjestäjästä, missä paikassa ryhmä majoittuu. Osa matkanjärjestäjistä tarjoaa varausvaiheessa mahdollisuuden valita majoituksen, mutta käytännössä oppaat mielellään majoittavat ryhmän samaan paikkaan.

Majoitusvaihtoehtoihin kuuluvat majatalohenkinen Tourist Hotel Rektan sekä neuvostohenkinen Hotel Pripjat ovat molemmat hyvin yksinkertaisia ja pelkistettyjä majapaikkoja. Tasokkaampaa majoitusta tarjoaa Orane, jonka luksusmökkien luksus on kuitenkin melko tavanomaista tasoa.

Tšernobylin alueella majoittuessa on hyvä muistaa, että alueella on öisin ulkonaliikkumiskielto. Kieltoa tulee noudattaa.

Liikkuminen Tšernobylin alueella

Tšernobylin alueella kohteesta toiseen liikutaan kuljettajan kanssa autolla tai minibussilla. Alueelle ei pääse ollenkaan ilman opasta, joten auton vuokraamisen ja omatoimisen retken tekemisen voi unohtaa. Alueeseen on myös turha haaveilla tutustuvansa esimerkiksi polkupyörällä.

Vierailukohteissa autosta pääsee ulos ja tutustumaan paikkoihin kävellen. Alue on paikoitellen vaikeakulkuista kasvillisuuden ja rapistuneisuuden takia, joten kannattaa panostaa jalkineisiin ja katsoa mihin astuu. Mihin tahansa ei myöskään kannata lähteä hortoilemaan, sillä alueella on vaarallisiakin paikkoja. Parasta on noudattaa oppaan ohjeita. Pakkaa mukaan myös taskulamppu, sillä osa kohteista on todella pimeitä.

TŠERNOBYLIN ALUEEN NÄHTÄVYYDET

Flickr / engylesTšernobylin nähtävyydet
Tšernobylissa voi vierailla opastetusti.

Reaktori numero neljä

Tšernobylin ydinvoimalan onnettomuuden aiheuttanutta räjähtänyttä reaktoria pääsee katsomaan lähimmillään noin sadan metrin päästä. Reaktorin päällä on vuonna 2016 valmistunut 108 metriä korkea, jäähallia muistuttava suojakuori, jonka on määrä kestää seuraavat sata vuotta.

Parhaimman näkymän reaktoriin ja suojakuoreen saa kiipeämällä Stalingradin sankareiden kadun 16-kerroksisen talon katolle. Katolta on myös hienot näkymät eripuolille Pripjatin kaupunkia. Ennen kiipeämistä kannattaa huomioida, että talo on huonossa kunnossa. Rappukäytävissä ei ole kaiteita ja hissikuilut ammottavat avoimena. Maisemat ovat kuitenkin upeat.

Neljännen reaktorin jäähdytyskanava

Reaktorin välittömässä läheisyydessä sijaitsee vanha jäähdytyskanava. Kanava ei ole enää käytössä, mutta se on silti elossa. Kanavassa nimittäin elää valtava kalaparvi. Isoimmat kissakalat muistuttavat kokonsa puolesta haita ja ovat useiden metrien mittaisia.

Keskeneräinen jäähdytystorni

Tšernobylin onnettomuuden aikaan ydinvoimalaan oli rakenteilla reaktorit numero viisi ja kuusi. Kesken jääneeseen viidennen reaktorin jäähdytystornin sisälle pääsee vierailemaan. Sisällä on hieno akustiikka, joten siellä kannattaa kiljahdella muutaman kerran.

Kalankasvattamo

Voimalaitoksen lähellä on hylätty kalan- ja minkinkasvattamo. Kalankasvatusaltaat ovat kasvillisuuden valtaamia, mutta kosteikko houkuttelee monenlaisia lintuja. Jalostamon puolella laitteet ovat jääneet ruostumaan.

Huvipuisto

Pripjatin kaupungin huvipuisto on Tšernobylin alueen valokuvatuin ja tunnetuin kohde. Maailmanpyörä, jota ei koskaan ehditty ottaa käyttöön sekä törmäilyautot tulevat usein ensimmäisenä mieleen Tšernobylista puhuttaessa. Huvipuistossa on myös muita laitteita. Lisäksi alueella voi nähdä villieläimiä kuten Tšernobylin kuuluisan ketun.

Koulu numero kolme

Pripjatin kaupungissa oli useampia kouluja. Koulu numero kolme on varmasti valokuvatuin lattioilla lojuvien kaasunaamareiden vuoksi. Kaasunaamareiden sanotaan olevan myöhemmin paikalle tuotuja, mutta ne ovat silti pysäyttävä näky.

Koulun suljettua sisäpihaa ei ole pystytty puhdistamaan radioaktiivisesta maa-aineesta. Se säteilee edelleen voimakkaasti, joten sinne ei saa mennä.

Uimahalli

Uimahalli rakennettiin ydinvoimalan työntekijöiden virkistyskäyttöön. Ränsistynyt uimahyppytorni seisoo edelleen paikoillaan altaan reunalla. Altaan reunoihin on aikojen saatossa maalailtu graffiteja ja sen pohjalle on kertynyt rojua. Reunoja pitkin pääsee kuitenkin kävelemään altaan molempiin päätyihin.

Sairaala

Pripjatin sairaala ja ruumishuone ovat alueen tunteita herättävimpiä paikkoja. Etenkin vastasyntyneiden pieniä sänkyjä sisältävä huone on koskettava. Sairaalassa on paljon myös muuta välineistöä, joista osa valitettavasti vaikuttaa myöhemmin paikalle tuodulta.

Onnettomuuden jälkeen sairaalaan tuotiin ydinvoimalan työntekijöitä hoidettavaksi. Heidän voimakkaasti säteilleet vaatteensa on haudattu sairaalan uumeniin. Sairaalassa onkin kohtia, joissa on edelleen voimakasta säteilyä. Seuraa ja kuuntele opasta sairaalan alueella liikuttaessa.

Lastentarha

Hylätyn lastentarhan päiväunihuone sekä hujan hajan lojuvat lelut ja kirjat ovat yksi valokuvatuimpia kohteita Tšernobylin alueella. Lastentarhassa ajan pysähtyneisyys 1980-luvulle tuntuu voimakkaammalta kuin muissa kohteissa.

Satama

Satamassa alukset ruostuvat pikkuhiljaa ja vajoavat veteen. Paikalla on myös yksi tuoreemman näköinen alus, joka kuitenkin on myös hylätty. Jos aluksia mielii katsoa lähemmin, joutuu ylittämään kiikkerän sillan sekä rämpimään pusikossa.

Punainen metsä

Punainen metsä on noin neljän neliökilometrin suuruinen alue lähellä voimalaa. Onnettomuuden vahvin laskeuma osui tähän metsään ja radioaktiivisen säteilyn seurauksena puut värjäytyivät punertavan sävyisiksi. Metsää on puhdistettu, mutta se on edelleen yksi voimaikkaimmin saastuneista alueista.

Saastuneisuudestaan huolimatta metsässä elää runsaasti erilaisia eläimiä. Tšernobylin alueella on laskettu olevan noin 400 erilaista eläinlajia, joista osa oli kadonnut ennen onnettomuutta. Ihmisen toiminnan vähäisyydestä johtuen eläimet ovat palanneet alueelle. Matkailija voi bongata siellä muun muassa kettuja ja susia.

Fukushiman muistomerkki

Tšernobylin kaupungissa sijaitsee vuonna 2011 tapahtuneen Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden muistomerkki. Sama traaginen kohtalo yhdistää japanilaisia ja ukrainalaisia, sillä maissa on tapahtunut kaksi historian tuhoisinta ydinvoimalaonnettomuutta.

Kirkko

Tšernobylin kaupungissa on kaunis edelleen toiminnassa oleva kirkko. Kirkon pihaan pääsee vierailemaan milloin vain, mutta sisätilat eivät ole aina avoinna.

Kylän ainoa kauppa ja baari

Tšernobylin kaupungissa on yksi pieni kauppa, jonka yhteydessä toimii kylän ainoa baari. Juomat haetaan kaupan tiskiltä ja niitä nautitaan muutamassa pienessä pöydässä verhojen takana. Kaupasta voi ostaa muutamia matkamuistoja ja kylmää juotavaa. Kaupassa asiointi on kokemus itsessään, sillä palvelu on edelleen neuvostoaikaista.

Paluumuuttajat asumuksineen

Tšernobylin alueella elää pieni joukko koteihinsa palanneita paluumuuttajia. Useimmat näistä asukkaista ovat iäkkäitä ja he asuvat hyvin alkeellisissa mökeissä. He elävät elämäänsä ja viljelevät maata samalla tavalla kuten ennen onnettomuutta.

Osa matkanjärjestäjistä vie ryhmät vierailemaan paluumuuttajien kodissa. Usein vierailun yhteydessä turisteilta kerätään pieni vapaaehtoinen ”avustusmaksu” asukkaille.

TŠERNOBYLIN PARHAAT

Flickr / Stijn DhaeseHylätty maailmanpyörä Tšernobylin alueella
Hylätty maailmanpyörä on yksi alueen tunnetuimmista maamerkeistä.

Parhaat nähtävyydet

  1. Huvipuisto
  2. Kiipeäminen ja näkymät kerrostalon katolta Pripjatiin
  3. Lastentarha
  4. Uimahalli
  5. Sairaala

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Flickr/ Henrik Ismarker, Matt Shalvatis, engyles, Stijn Dhaese

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää