Hyppää sisältöön

Tällainen on Ukrainan Lviv – katso vinkit matkallesi

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 15.05.2015
Länsi-Ukrainassa sijaitseva 700 000 asukkaan Lviv valloittaa matkailijan ainutlaatuisella lännen ja idän yhdistävällä kulttuurillaan, slaavilaisella ruoallaan sekä välittömän ystävällisellä ilmapiirillään.

Nauti laajasta kulttuuritarjonnasta

Lviv on Ukrainan kulttuurillinen keskus ja kaupungista löytyy kulttuuritarjontaa moneen makuun. Vuonna 1256 perustetun kaupungin vanha keskusta on Unescon maailmanperintökohde ja se on jo itsessään kuin ulkoilmamuseo kauniine vanhoine rakennuksineen ja mukulakivikatuineen.

Vanhankaupungin keskustassa sijaitsevasta Lvivin Tourist Information Centrestä voi hakea ilmaisen opasvihkosen, jonka avulla voi kierää kävelyreitin ja lukea samalla kaupungin kohteista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lvivin ylpeys on oopperatalo, jossa pääsee seuraamaan oopperaa ja balettia lähes päivittäin suomalaisille erittäin edulliseen hintaan. Vuonna 1900 valmistuneessa oopperatalossa kannattaa pistäytyä sisällä, vaikkei näytöstä menisikään katsomaan, sillä upeassa rakennuksessa riittää ihasteltavaa jo aulassa ja peilisalissa.

Lvivissä järjestetään vuosittain kymmeniä erilaisia festivaaleja, joista yhtenä esimerkkinä on kesällä järjestettävä Alfa Jazz Festival. Lvivstä löytyy myös useita taidegallerioita ja museoita sekä 115 käytössä olevaa kirkkoa. Kirkkoihin voi tutustua sisältä päin ja niin kannattaakin tehdä upean arkkitehtuurin ja maalaustaiteen takia, vaikkei uskonnollinen olisikaan.

Lviv, Ukraina
Lvivin kaupunkikuva on värikäs. Kaupungissa on yli sata edelleen käytössä olevaa kirkkoa.

Nauti keskieurooppalaisesta tunnelmasta ja slaavilaisesta ruoasta

Lvivstä löytyy runsaasti niin hyviä ravintoloita kuin tunnelmallisia kahviloitakin. Perinteiseen Ukrainalaiseen ruokaan kuuluvat slaavilaiset herkut kuten borssikeitto, perunapannukakut smetanalla, täytetyt pelmeenit sekä majoneesipohjaiset salaatit.

Perinteisiin ruokiin kuuluu myös salo eli ihrasta valmistettu leivänpäällinen, jota usein syödään valkosipulin kanssa. Lvivistä löytyy myös modernin taiteen museo ja baari, joka on nimetty tämän herkun mukaan ja jossa on esillä rasvaan liittyviä taideteoksia.

Lviv on kuuluisa herkullisesta suklaastaan, jota voi poiketa ostamaan pienistä suklaapuodeista. Kahvi on myös hyvää ja kaupungissa järjestetään syksyisin kahvifestivaalit, joissa parhaaksi kahvilaksi on usein valittu Svit Kavy (World of Coffee).

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hintataso on erittäin edullinen ja aterian perushintaisessa ravintolossa juoman kanssa saa noin viidellä eurolla.

Lviv, Ukraina
Maistuisiko paikallisherkku salo? Lvivin ravintoloiden hintataso on ilahduttavan edullinen.

Osta matkamuistoja markkinoilta ja mene mukaan iloiseen tunnelmaan

Lvivn keskustassa Oopperatalolta lähtevässä esplanadipuistossa järjestetään joka ilta markkinat, joilla on myynnissä paikallisia herkkuja, käsitöitä ja matkamuistoja.

Hyviä tuliaisia ovat esimerkiksi käsin maalatut pienet koristemunat, paikalliset hunajatuotteet tai perinteiset ukrainalaiset paidat. Markkinoilla on tunnelmaa ja ne ovat paikallisten suosittu kohtaamispaikka. Oopperatalon edustalla järjestetään myös erilaisia esityksiä ja ohjelmaa lapsille. Markkinoilla on erityisen paljon myyjiä ja ihmisiä joulun ja pääsiäisen aikaan.

Lviv, Ukraina
Lvivin keskustaan on helppo tutustua kävellen tai raitiovaunulla liikkuen.

Anna Lviville mahdollisuus

Lvivistä löytyy paljon eritasoisia majoitusvaihtoehtoja alle kymmenen euron hostelleista viiden tähden luksushotelleihin. Hintataso on edullinen ja hyvän hotellihuoneen saa helposti alle viidelläkymmenellä eurolla yöksi. Lviviin pääsee helposti lentämällä pääkaupungista Kiovasta noin tunnissa. Kiovaan on Helsingistä Ukraine International Airlinesin suora lentoyhteys.

Jos haluat yhdistää kaupunkilomaan myös luonnossa oleilua, ovat Karpaatit vain puolentoista tunnin ajomatkan päässä Lvivstä. Vuorilla on kesällä hyvät mahdollisuudet patikointiin, ratsastukseen, pyöräilyyn ja koskenlaskuun sekä talvella lasketteluun. Matkalla Karpaateille voi pysähtyä ihastelemaan pienempiä kyliä, kuten terveyskaupunki Truskavetsia.

Itä-Ukrainassa meneillään oleva kriisi ei toistaiseksi juuri näy lännen puolella. Elämä vaikuttaa hyvin rauhalliselta ja matkustaminen lännen puolelle sekä pääkaupunkiin Kiovaan tuntuu turvalliselta.

Lviv on mahtava vaihtoehto matkailijalle, joka on jo kolunnut Euroopan turistoituneet kaupungit tai haluaa muuten vain kokea jotakin hieman autenttisempaa. Anna Lviville mahdollisuus, niin se varmasti toivottaa sinut lämpimästi tervetulleeksi ja tarjoaa nautinnollisen loman!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti ja kuvat: Jerina Hintikka

>> Lue lisää kirjoittajan blogista: Eat Hoop Love

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kazan, Venäjä

Matkailija, oletko kuullut näistä? Tässä erikoisimmat Euroopan-kaupungit, joihin voit lentää suoraan Helsingistä

Tšernobyl, Ukraina

Herättikö hittisarja kiinnostuksen matkustaa Tšernobyliin? Nämä asiat on hyvä tietää ennen matkaa

Maidan

Kiova yllättää kaupunkikohteena – koe ainakin nämä

Truskavets

Terveysvettä ja villasukkia – tällainen on suloinen kylpyläkaupunki Truskavets

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja