Hyppää sisältöön

Kuinka paljon tiedät Qatarista? Lue 7 kiinnostavaa faktaa

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 11.10.2016
Pieni ja vauras Qatar on vauhdikkaasti kehittyvä maa, jossa sekoittuvat perinteet ja modernit vaikutteet. Lue kiinnostavat faktat tästä Lähi-Idän nousevasta matkakohteesta!

1. Ainoastaan yksi lentokenttä

Vaikka Qatar Airways, joka on valittu yhdeksi maailman parhaista lentoyhtiöistä, on lähtöisin Qatarista, ei maassa ole kuin yksi kansainvälisen matkustajaliikenteen käytössä oleva lentokenttä. Vuonna 2014 avattu Hamadin kansainvälinen lentokenttä sijaitsee maan pääkaupungissa Dohassa.

Flickr/Takahiro HayashiHamad International Airport
Hamad International Airport on Qatarin ainoa kansainvälistä lentoliikennettä palveleva kenttä.

2. Huikean kuumat kesät

Qatar on pääasiassa aavikkoa ja maan ilmastoon kuuluvat kuumat kesät sekä leudot talvet. Suurin osa päivistä on aurinkoisia ja sadetta esiintyy harvoin talvikuukausien aikana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kesäaikaan lämpötilat Qatarissa voivat kohota jopa 50 celsiusasteeseen. Pääkaupunki Dohassa mitattu korkein lämpötila on vuodelta 2010, jolloin lämpömittarin lukemat näyttivät 50,4 astetta.

3. Meri keskellä hiekkaa

Yksi Qatarin huikeimmista luonnonnähtävyyksistä on Khor Al-Adaid, joka on hiekan saartama merialue noin 60 kilometriä Dohasta etelään. Tähän harvinaislaatuiseen luonnonpuistoon pääsee vain ylittämällä sitä ympäröivät valtavat hiekkadyynit, joten syytä on lähteä liikkeelle nelivetoisella autolla ja osaavan kuskin kanssa.

Useat yritykset järjestävät retkiä luonnonpuistoon, jonka alueella voi esimerkiksi telttailla, pyöräillä ja kalastaa.

Flickr/Sam AgnewAavikkomaisema Qatarissa
Qatarissa pääsee tutustumaan aavikkomaisemiin ja seikkailemaan hiekkadyyneillä.

4. Yksi maailman rikkaimmista maista

Pienestä koostaan huolimatta Qatar kuuluu maailman rikkaimpien maiden joukkoon. Maan asukaskohtainen bruttokansantuote on maailman korkeimpia. Qatarin varakkuus perustuu sen suuriin öljy- ja maakaasuvarantoihin. Luonnonvarojen tuoma vauraus on mahdollistanut maan nopean kehittymisen, joka näkyy esimerkiksi jatkuvana rakentamisena pääkaupungissa Dohassa.

5. Historiallista helmenkalastusta

Ennen suurten öljyvarantojen löytymistä yksi Qatarin merkittävimmistä tulonlähteistä oli helmenkalastus. Yksi helmenkalastuksen keskeisistä paikoista oli Pohjois-Qatarissa sijaitseva historiallinen Al-Zubarahin kaupunki, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Flickr/nathanmNähtävyys Dohassa
Helmenkalastus oli ennen tärkeä elinkeino Qatarissa.

Myös Dohassa harjoitettiin ennen helmenkalastusta. Kaupungin seitsemän kilometriä pitkältä rantabulevardilta löytyy helmisimpukan muotoinen monumentti, joka kuuluu Dohan tunnetuimpiin nähtävyyksiin.

6. Värikäs ruokakulttuuri

Qatarin ruokakulttuuriin ovat vaikuttaneet niin lähialueiden keittiöt kuin muista maista saapuneet asukkaat. Eniten vaikutteita on tullut Intian ja Iranin ruokakulttuureista. Ruoanlaitossa käytetään paljon mausteita, mereneläviä, lihaa kuten kanaa tai lammasta, riisiä sekä kasviksia.

Flickr/Ghadir AlShaibaniQatarilainen jälkiruoka
Qatarissa herkutellaan esimerkiksi makeilla jälkiruoilla.

Machboos-annosta pidetään yhtenä Qatarin kansallisruoista. Annos sisältää mausteista riisiä tarjoiltuna joko lihan tai merenelävien kanssa. Makeista herkuista suosituimpiin kuuluvat friteeratut taikinapallot, jotka kastettu hunajaan. Myös taatelit ja tuoreet hedelmät ovat suosittuja jälkiruokia.

7. Urheilun juhlaa

Qatarissa järjestetään vuosittain eri urheilulajien kuten yleisurheilun, tenniksen ja pyöräilyn kansainvälisiä kilpailuja. Vuonna 2022 Qatar isännöi jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuja, joiden otteluja pelataan seitsemässä eri kaupungissa. Maan kuumien kesien vuoksi kisat joudutaan pelaamaan poikkeuksellisesti talvikuukausien aikaan.

Joka vuosi helmikuun toisena tiistaina Qatarissa vietetään kansallista urheilupäivää, jonka tarkoituksena on kannustaa ihmisiä harrastamaan urheilua ja valistaa liikkumattomuuden haitoista. Qatar National Sport Day -päivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2012. Urheilupäivänä järjestetään tapahtumia ja aktiviteetteja eri puolilla maata.

Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Flickr/Fabio Campo, Takahiro Hayashi, Sam Agnew, nathanm, Ghadir AlShaibani

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ota kaikki irti välilaskusta Dohassa – neljä asiaa, jotka kaupungissa täytyy kokea vierailun aikana

Qatar Airways

Maailman pisin lentoreitti avattiin – lähtisitkö yli 17 tunnin lennolle?

Maisema Dohassa

Yhä useampi suomalainen lentää Qatarin kautta – katso mitä ehdit kokea muutamassa tunnissa

Emiratesin lentokone

Maailman suurimman koneen lyhyin reitti – täällä pääset jumbojetin kyytiin vain hetkeksi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja