Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tunnistatko Grönlannin kuuluisimman vierailukohteen? Upea jäävuono mykistää

Shutterstock artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Huikeat näköalat ja jäämassojen liikehdintä tekevät jäävuonosta Grönlannin suosituimman vierailukohteen.
Teksti: Krista Ahonen
Päivitetty: 02.04.2020
facebook   whatsapp

Historiallista jäätä jopa 250 000 vuoden takaa

Ilulissatin jäävuono sijaitsee maailman suurimman saaren Grönlannin länsirannikolla noin 250 kilometriä napapiirin pohjoispuolella.

Jäävuono on meren ja Sermeq Kujalleq -jäätikön kohtauspaikka eli jäätiköstä irtoava jää kulkee avomerelle Ilulissatin vuonon kautta. Ajelehtivat jäävuoret ja ryminällä vuonoon syöksyvä jää tekevät Ilulissatin jäävuonosta huikean näyn.

Ympärivuotinen jääpeite kattaa suuren osan Grönlannin pinta-alasta. Alueen vanhin jää on jopa 250 000 vuotta vanhaa. Sermeq Kujalleq on yksi saaren aktiivisimmista jäätiköistä ja sen jäämassa liikkuu jopa 40 metriä päivässä. Vuosittain siitä irtoaa jäätä jopa 46 kuutiokilometriä ja jäätiköstä syntyy noin 10 prosenttia Grönlannin jäävuorista.

Viimeisen jääkauden merkit kiinnostavat tutkijoita

Ilulissatin jäävuono on kuulunut vuodesta 2004 asti Unescon maailmanperintökohteisiin. Jäävuonolla nähtävä jään, kiven ja meren elementtien vaikuttava yhdistelmä on ainutlaatuinen ilmestys.

Ilulissat on myös historiallisesti ja geologisesti merkittävä, koska siellä on jälkiä viimeisestä jääkaudesta. Jäävuono ja sen ympäristö ovat tieteellisesti tärkeitä tutkimuskohteita, joita tutkimalla on saatu lisää tietoa esimerkiksi ilmastonmuutoksesta.

Katso Unescon video Ilulissatin jäävuonon mahtavista maisemista!

Lähde: Unesco
Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.