Hyppää sisältöön

Islannin kahdeksan ihmettä

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 24.09.2016
Islanti on ihmeellisen ihana maa. Tutustu Islannin ihmeisiin ja lähde seikkailulle kiehtovaan maahan, joka lumoaa niin luonnollaan kuin kulttuurillaankin.

ILMOITUS

1. Luonnonilmiöt

Islanti sijaitsee geotermisellä alueella ja luonnonilmiöissä ei ole säästelty. Maassa voi esiintyä tulivuorenpurkauksia ja maanjäristyksiä. Lisäksi Islannista löytyy niin vuoria, jäätiköitä kuin kuumia lähteitäkin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Þingvellirin kansallispuistossa voit ihailla geysireitä, kahden mannerlaatan erkanemiskohtaa tai jättimäistä Gullfoss-vesiputousta.

TjäreborgGullfoss-vesiputous Islannissa
Gullfoss-vesiputous Þingvellirin kansallispuistossa.

2. Musta ranta

Koska Islanti on vulkaaninen maa, hiekkakin on usein harmaata tai mustaa. Etelärannikon Víkin musta ranta merestä kohoavine kivineen on vaikuttava näky. Víkiin ajaa Reykjavikista muutaman tunnin moottoritietä numero 1, joka on maan ainoa moottoritie. Moottoritien varressa on upeita nähtävyyksiä toistensa perään.

TjäreborgMusta ranta Islannissa
Víkin musta ranta.

Matkan varrella on myös mielenkiintoinen nähtävyys, hylätty Yhdysvaltain armeijan lentokone keskellä ei mitään. Lentokone tippui paikalle vuonna 1973 ja se on jätetty paikoilleen. Nykyään paikka houkuttelee turisteja, jotka jaksavat kävellä kolmen kilometrin matkan parkkipaikalta koneen putoamispaikalle.

3. Eläinten määrä

Väkilukuun suhteutettuna Islannissa on huomattavan suuri määrä eläimiä. Reykjavik vilisee vapaana käyskenteleviä kotikissoja, ja maaseudulle mentäessä islanninhevoset ja lampaat ovat yleinen näky. Tiesitkö, että Islannissa on yli kaksi kertaa enemmän lampaita kuin ihmisiä?

TjäreborgIslanninhevosia Islannissa
Islanninhevosia moottoritie 1:n varrella.

4. Kuumat lähteet

Blue Lagoon on kenties tunnetuin geoterminen kylpylä Islannissa, mutta niitä esiintyy ympäri maata. Geotermisessä mineraalipitoisessa vedessä kylpemisessä on todettu hyviä terveysvaikutuksia, mutta epäilemättä suurin etu on kokonaisvaltainen rentoutuminen, joka tulee noin 40-asteisessa vedessä lillumisesta raikkaassa islantilaisilmassa.

TjäreborgKuumat lähteet Islannissa
Blue Lagoon -kylpylä kuuluu lomaelämykseen Islannissa.

5. Puhdas hanavesi

Islannin hanavesi on kenties maailman puhtainta. Kylmä vesi tulee lähteestä, kun taas kuumassa vedessä hyödynnetään kuumien lähteiden mineraalipitoista vettä. Pulloveteen ei kannata käyttää rahaa, koska hanavesi on käytännössä parempilaatuista.

6. Turismin kasvu

Islanti tuli suuren yleisön tietoisuuteen Eyjafjallajökullin purkautuessa vuonna 2010. Purkautuminen keskeytti hetkeksi koko Euroopan lentoliikenteen. Islanti käänsi tämän voitoksi ja käytti tätä markkinointitempauksena maan matkailulle.

TjäreborgIslannin pääkaupunki Reykjavik
Islannin pääkaupungissa Reykjavikissa asuu noin 120 000 ihmistä.

Yritys tuotti selvästi tulosta, sillä nyt Reykjavikin kaduilla on lukuisia Islannin upeasta luonnosta kiinnostuneita turisteja ja hotellit ovat toisinaan täyteen varattuja.

7. Islantilaisten nimet

Islannissa ei ole sukunimiä. Lapsi nimetään yleensä isän mukaan. Esimerkiksi Jon-nimisen miehen tyttären sukunimi olisi Jónsdottir ja pojan nimi Jónsson. Koska sukunimi on käytännössä vain isän nimi, korkea-arvoisiakin henkilöitä puhutellaan mieluiten etunimellä. Islanti onkin malliesimerkki matalahierarkkisesta valtiosta.

8. Ruokakauppojen hintataso

Reykjavikin keskustan alueen kaupat voivat olla jopa kolme kertaa kalliimpia kuin isommat kaupat kauempana keskustasta. Suosittelemme suuntaamaan satamaan päin, josta löytyy edullisempia isoja ruokakauppoja. Esimerkkejä halvemmista ruokakaupoista ovat Bónus, Nettó, Króna ja Hagkaup.

Tjäreborgilta matkat Islantiin

Tjäreborgin kautta voi ostaa reittilento- ja hotellipaketin Reykjavikiin. Suosittelemme ehdottomasti oman auton vuokrausta, jotta Islantia pääsee tutkimaan myös Reykjavikin ulkopuolelta. Parhaat nähtävyydet näkee Islannin maaseudulla.

>> Lue lisää Islannista

Lähde ja kuvat: Tjäreborg

ILMOITUS

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suloinen Lissabon lumoaa näkymillään.

Lissabon – kaupunki, johon ei voi olla rakastumatta

Waldorf Astoria -hotelli on esiintynyt useissa elokuvissa.

Luksushotelleja kaupunkilomalla

Berliini on monipuolinen kaupunkikohde.

Maailma on sun – miksi soolomatkailu on niin hauskaa?

Häämatka kruunaa avioliiton.

Unelmien häämatkakohteet

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja