Hyppää sisältöön

Lissabon – kaupunki, johon ei voi olla rakastumatta

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 24.08.2020
Miltä tuntuu istua kolisevassa pienessä raitiovaunussa Lissabonin kapeilla kujilla? Voiko upeisiin seinäkaakeleihin koskaan kyllästyä? Mitä kaikkea ihanaa voi kokea Lissabonin supertrendikkäässä LX Factoryssa ja millaisia herkkuja on tarjolla Time Out Marketissa? Entä, millainen on rantapäivä vain puolen tunnin junamatkan päässä Cascaisissa porottavan auringon alla? Hyppää mukaan kaupunkiseikkailulle Lissaboniin!

ILMOITUS

Lissabon on juuri sopivasti ränsistynyt, suloisen sympaattinen ja kaunis kaupunki, johon on vaikea olla rakastumatta. Eräänä pitkänä viikonloppuna se sai jälleen kerran erään matkailijakaksikon hurmaantumaan ja vannomaan paitsi ikuista rakkautta Lissabonia kohtaan myös suunnittelemaan paluuta tähän täydellisyyttä hipovaan kaupunkiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Atlantin rannikolla sijaitseva Lissabon on viehkeä kaupunki, joka kätkee sisäänsä niin iloista ja nuorekasta elämää kuin muistoja menneestä ajastakin.

TjäreborgLissabon on boheemi ja aurinkoinen kaupunkikohde.
Lissabonissa on mukavan eurooppalainen tunnelma, jossa elämästä nauttiminen, aurinko, ihanat meren herkut, suloiset kahvilat, hienot design-markkinat, kiinnostavat klubit ja värikkäät graffitit kuuluvat saumattomasti yhteen.

Tälle suunnalle surffarit kaikkialta Euroopasta saapuvat yhä uudelleen laudoillaan nauttimaan Atlantin aalloista ja kaupungin nuorekkaasta ja rennosta menosta. Samaan aikaan historia hönkäilee kaikkialla kaupungissa menneestä maailmasta.

Keltaiset raitiovaunut puskevat kapeita katuja pitkin yritteliäästi eteenpäin, kengänkiillottajat tekevät työtään kaduilla ja kaihoisat fado-laulajat saavat yleisönsä silmäkulmiin kyyneleitä pienissä kuppiloissa.

Ja kaikki ne upeat azulejot eli käsinmaalatut ja lasitetut fajanssikaakelit tekevät kaupungista entistä ihastuttavamman, mutta tarjoavat myös visuaalisen matkan menneisyyteen.

Raitiovaunulla kohti tuntemattoman kaupungin tunnelmia

Lissabonilaiset todella osaavat nauttia elämästä, ja siihen kannatta kaupungissa vierailevankin keskittyä. Lissaboniin tutustuukin parhaiten kiireettä, ja minulle ja matkaseuralaiselleni nautiskelu oli tärkein reissumotiivi.

TjäreborgLissabon tunnetaan keltaisista raitiovaunuistaan.
Myös menneiden vuosikymmenien tunnelmia pääsee vaivatta aistimaan jopa ydinkeskustassa.

Päätämme hypätä mukaan Lissabonin menoon, kuten sen parhaiten voi tehdä – eli keltaisen raitiovaunun kyydissä. Valintamme on raitiovaunu numero 28, jonka luvataan kiertävän kaikki mielenkiintoisimmat kohteet. Muutama muukin innokas on saapunut paikalle. Jono on pitkä. Aluksi Suomen viileään kesään kyllästyneinä ihanalta tuntunut lämpö kohoaa ohimoille hikipisaroina, mutta emme aio luovuttaa. Lopulta lunastamme mukavat istumapaikat.

Matka taittuu ikivanhan ratikan kyydissä leppoisasti. Sisällä on mukavasti tilaa ja ilmaa hengittää ulkona porottavasta paisteesta huolimatta. Jonotus palkitaan ohivilistävinä maisemina, jotka saavat sydämen sykkimään nopeammin. Ratikan ikkunoista aukeavat maisemat ovat sanoinkuvaamattoman kauniita.

Rappioromanttisen Bairro Alton kapeilla kujilla raitiovaunu paukahtelee välillä pahaenteisesti ja nytkähtelee vaivalloisesti eteenpäin. Lopulta ratikka jumahtaa kesken matkanteon kiskoille. Kuljettaja hyppää tottuneesti kyydistä, tekee ohjaamalleen kulkupelille jotain, ja matka jatkuu hurrausten saattelemana eteenpäin – vain pysähtyäkseen uudelleen. Edessä on uudempaa kulkuvälinekantaa edustava auto, jonka omistaja ei periksiantamattomasta kellojen soittamisesta huolimatta ehdi tai jaksa saapua paikalle siirtämään autoaan raitiovaunun tieltä.

Ehdimme jo luopua toivosta ja nousimme nöyrinä pois ratikasta. Vaan, mitä tekevät matkustajien miesjoukko ja lähellä tepastelevat ohikulkijat? He tarttuvat yhteistuumin kiinni auton kyljestä ja siirtävät melko kookkaan auton pois raitiovaunun tieltä, ja taputusten saattelemana matka jatkuu eteenpäin. Nousemme uudelleen kyytiin ja säästymme rankalta kipuamiselta korkeita kukkuloita ylös. Niitä Lissabonissa muuten riittää. Mutta on kaupungissa myös raitiovaunuja ja halpoja takseja, mikäli haluaa helpottaa kävelyurakkaansa.

Tapaksia ja näköalatasanteen tunnelmia Bairro Altossa

Nyt on nälkä. Vaikka olemme Lissabonissa, haluamme testata yhtä ruokapaikkaa, jossa tapakset ovat pääosassa. Paikan nimi on Tapas Bar 52, ja tapaksia todella on listalla kaikkiaan 52. Hengästyttävän pitkän listan selattuamme saamme eteemme maukkaat tapakset ja kannun valkoista sangriaa. Täydellistä!

Lissabonin näköalatasanteet ovat must, ja aivan lähistöltämme löytyy yksi lyhyen kävelymatkan päästä. Sao Pedron näköalapaikalta aukeavat panoraamanäkymät alas Baixaan. Upeat näkymät leviävät silmänkantamattomiin. Täällä tilaamme myös raikkaan mojiton, joka päihittää pohjoismaalaiset versionsa 6-0.

Joku soittaa kitaraa, ja tunnelma on iltapäivän auringossa loistava. Olo on joutilas, ja loma tuntuu epätodellisen hyvältä juuri nyt. On rentouttavaa olla kaupungissa, jossa ei ole niin sanottuja pakollisia nähtävyyksiä, vaan on helppo keskittyä tunnelmaan turistikohteiden kiertelyn sijasta.

Illalla kapuamme väsyneinä, mutta onnellisina Hotel Mundialin kattoterassille täydellisen vaaleanpunaisena hetkenä juuri auringonlaskun aikaan. Näkymät saavat huokailemaan, ja drinkki kourassa vain nautimme siitä, mitä eteemme avautuu.

Lissabon on täydellisen kaunis punakattoisine rakennuksineen, ja tästä hotellista avautuvat kauniit maisemat Lissabonin ylitse moneen eri suuntaan. Hotelli on myös erinomaisella paikalla kauppojen ja ravintoloiden suhteen, ja aivan sen edestä lähtee myös tuo supersuosittu raitiovaunu numero 28.

Sunnuntaishoppailua LX Factoryssa ja ruokamarkkinoidn herkkuja

Vanha lissabonilainen kangastehdas on nykyään LX Factory, jonne vuodesta 2008 lähtien on töiden teon sijaan tultu nautiskelemaan elämästä. LX Factory on erityisesti trendikkäiden kaupunkilaisten ja paikalle houkuteltujen turistien suosiossa. Viimeksi mainittuja ei kuitenkaan tänä sunnuntaina meidän lisäksemme ole erityisen paljon.

LX Factory on lissabonilaisten olohuone.
LX Factoryssa käydään syömässä, juomassa, tanssimassa, shoppailemassa ja katselemassa seinämaalauksia.

Me tulimme tänne ennen kaikkea kuluttamaan aikaamme ja tekemään löytöjä. Myytävät tuotteet ovat kiinnostavia ja – mikä parasta – myös mukavan edullisia.

TjäreborgLX Factoryn alueelta voi tehdä hyviä löytöjä Lissabonissa.
Ilmapiiri LX Factoryssa on mukavan rento, ja paikalla olevat nuorien designereiden hymyt yhtä herkässä kuin omamme.

Kiertelemme myös paikalla olevia kivijalkakauppoja, jotka tekevät vaikutuksen, ja sattumalta löydämme myös kaupungin komeimman kirjakaupan Ler Devagaarin.

TjäreborgLer Devagaarin kirjakauppa Portugalissa on lukutoukan unelma.
Ler Devagaarin kirjakaupassa kirjahyllyjä riittää koko suuren teollisuushallin korkeudelta.

Ennen poislähtöä maistamme vielä sitä, mikä Lissaboniin oleellisesti kuuluu, eli ginhinjaa, joka on portugalilaista kirsikkalikööriä suklaakupista. Erinomaista!

Täältä jatkamme TimeOut Food Marketiin, sillä matkakumppanini haluaa ehdottomasti maistaa maukasta seafoodia.

TjäreborgLissabonin Time Out Marketissa pääsee tutustumaan paikallisiin herkkuihin.
Time Out Food -marketissa riittää hyvää seafoodia, kuten kaikkea muutakin maukasta ruokaa sekä paljon myös paikallisia kulinaristeja.

Valinnanvaraa on yltäkylläisesti, joten täältä ei tarvitse poistua nälkäisenä, ja seafood saa matkaseuralaisenikin myhäilemään tyytyväisenä. Juuri tätä oltiin tultu täältä etsimään!

Matkalla kohti hotelliamme käymme vielä ihmettelemässä Ponte 25 de Abril -siltaa, joka muistuttaa hämmentävän paljon San Franciscon Golden Gate -siltaa. Lissabonia ei turhaan kutsuta Euroopan San Franciscoksi. Sillan lisäksi kaupunkeja yhdistää myös suuret korkeuserot, ja raitiovaunutkin tuovat samaa fiilistä.

Bairro Alton yöelämää, Vinho Verdeä, juustoja ja livemusiikkia

Bairro Alton yöelämä oli tietysti itse koettava. Aloittelimme iltaa juustolautasen ja Vinho Verden äärellä pikkuruisessa viinibaarissa.

TjäreborgLissabonin yöelämä on parhaimmillaan Bairro Altossa.
Bairro Altossa pikkubaarien asiakkaat valuvat tavallisesti kadulle, jossa bileet jatkuvat vähintään yhtä villeinä kuin sisällä asiakaspaikoiltaan asiakasmääriin suhteuttaen aivan liian pienissä, mutta sitäkin hauskemmissa baareissa.

Sunnistamme fiilispohjalta ja livemusiikin houkuttelemina yhdelle näistä baareista, joiden XXL-mojitot maksavat Helsingin kalliisiin drinkkeihin tottuneille todella vähän eli 5 euroa, ja juomaahan tuntuu olevan suurissa muovimukeissa lähes litran verran. Kaksistaankin tuota valtavaa drinkkiä oli lähes raskasta pidellä saati saada katoamaan, mutta maku oli jälleen kerran erinomainen.

Tunnelma ja musiikki veivät mennessään, ja tanssimme itsemme pyörryksiin hauskoilla klubeilla ja nautimme Bairro Alton lämpimästä yöstä joka solullamme yön pikkutunneille asti.

Päivä Cascaisissa ja mahtavaa ruokaa Bastardo-ravintolassa

Eilisen baari-illan jälkeen uni maistuu tavallista paremmin, ja aamupalan jälkeen päätämme viettää rennon rantapäivän noin puolen tunnin junamatkan päässä Cascaisissa. Kokemuksen syvällä rintaäänellä kehotan toimimaan hieman toisin ja lähtemään Cascaisiin ajoissa, sillä lippuautomaatteja juna-asemalla on todella vähän ja jonot pitkiä. Perillä odotus kuitenkin palkitaan.

TjäreborgLissabonista kannattaa vierailla myös Cascaissa.
Cascaisissa on viehättävät maisemat ja upeat rannat.

Täällä viihtyvät myös monet muut turistit, joten paikalle kannattaa tulla ajoissa, mikäli kaunis rantakohde kiinnostaa sinua myös auringonpalvojan näkökulmasta.

Nautimme leppoisan Cascaisin mukavista rantatunnelmista, katumuusikoiden viihdyttävistä sävelmistä ja käväisimme myös saamamme vinkin innoittamina paikassa nimeltä Cafe Galleria House of Wonders nauttimassa upean kattoterassin ja inspiroivan ympäristön tunnelmista ja juomassa tuorepuristetut mehut.

TjäreborgTuorepuristetut mehut maistuvat  Cafe House of Wondersissa.
Cafe House of Wonders on nimensä veroinen, ja se tarjoaa myös kehuttuja kasvisruokia.

Niin ympäristö kuin henkilökuntakin saavat meidät tuntemaan olomme kotoisaksi. Cascaisista palattuamme lähdemme Hotel Mundialin lähistöllä sijaitsevaan Bastardo-nimiseen ravintolaan.

TjäreborgBastardo on suosittu ravintola Cascaisissa.
Bastardo on iloinen sekoitus klassisia perinteitä ja modernia hienostuneisuutta.

Bastardo sijaitsee hyvällä paikalla kauniissa violetissa hotellirakennuksessa vain kivenheiton päässä omasta hotellistamme.

TjäreborgPortugalin ruokakulttuuri hurmaa useimmat.
Bastardo-ravintolassa on hauskoja yksityiskohtia kuten legoista tehty leipälautanen, ja se tärkein, eli ruoka, on taivaallisen hyvää.

Lissabonissa kaikki on täydellistä – siis ihan kaikki!

TjäreborgLissabon on ihastuttavan erilainen Euroopan kohde.
Lissabon sopii vaativallekin matkailijalle, joka on tutustunut monipuolisesti muihin Euroopan kohteisiin ja haluaa nähdä jotakin erilaista.

Lissabon täytti minun ja matkaseuralaiseni kaikki toiveet ja vielä ylittikin ne moninkertaisesti. Lissabon hurmasi olemuksellaan, tunnelmillaan, maisemillaan, säällään, ruoallaan, ihmisillään ja myös hintatasollaan.

TjäreborgEdullinen Lissabon tarjoaa runsaasti nähtävää.
Lissabon on moneen muuhun Euroopan matkakohteeseen verraten myös mukavan edullinen matkakohde.

Kesällä sää on luonnollisesti mitä parhain, mutta Lissaboniin voisi matkustaa varsin hyvin myös vaikkapa syksyllä, joka onkin kevään lisäksi yksi parhaista matkustusajankohdista, sillä silloin täällä ei ole paahteisen kuumaa, eikä talvisateista tarvitse välittää. Tjäreborgin matkassa pääset Lissaboniin reittilennoin omien aikataulujesi mukaan milloin vain.

Lähde ja kuvat: Tjäreborg

ILMOITUS

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Islannin kahdeksan ihmettä

Islannin kahdeksan ihmettä

Waldorf Astoria -hotelli on esiintynyt useissa elokuvissa.

Luksushotelleja kaupunkilomalla

Berliini on monipuolinen kaupunkikohde.

Maailma on sun – miksi soolomatkailu on niin hauskaa?

Häämatka kruunaa avioliiton.

Unelmien häämatkakohteet

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja