Hyppää sisältöön

Ketä matkageeni vie?

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 24.08.2020
Selittämätön kaipuu jonnekin kauas. Halu irtautua arjen rutiineista ja seikkailla. Kutkuttava tunne, että nyt on vaan lähdettävä. Ei niin väliä minne, kenen kanssa tai mitä tekemään. Kunhan pääsee uusiin kuvioihin. Mistä se tunne oikein johtuu?

ILMOITUS

Matkailua kautta aikain

Ihmiset ovat aina liikkuneet. Kymmeniä tuhansia vuosia sitten osa ihmisrodun varhaisista jäsenistä pakkasi perheensä matkaan ja lähti vaeltamaan kohti tuntematonta. Ehkä oli pakko löytää uusia asuinalueita, tai ehkä uteliaimmat halusivat nähdä, millaiset oltavat hiukan kauempaa maailmalta voisi löytyä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aikanaan uskaltauduttiin vieraille vesillekin erilaisilla aluksilla. Tutkimusmatkailijat löysivät uusia mantereita, ravinnonlähteitä ja omien sanojensa mukaan merenneitojakin. Ennen pitkää oli tarve matkustaa vierailuille kaukaisten sukulaisten ja tuttavien luokse. Nykyään lomareissut tarjoavat upean mahdollisuuden uusiin kokemuksiin – niille meistä, jotka eivät viihdy vain kotirannoilla ja kesämökeillä.

Syitä ja tapoja matkustella on monenlaisia, ja historiamme aikana ne ovat myös muuttuneet useita kertoja. Samana on pysynyt vain liikkuvaan elämäntyyliin liittyvä uutuudenviehätys. Kaikkia ihmisiä ei kaukokaipuu kuitenkaan riivaa vaan he ammentavat elämyksensä kotikaupungeissaan, kotipihoillaan ja kotisohvillaan. Toiset puolestaan ahdistuvat, mikäli uusia seikkailuja arjen rutiineista ei ole näköpiirissä. Nämä erot eivät vaikuta johtuvan koulutuksesta, kasvatuksesta eivätkä kulttuurista.

Voisiko se siis olla geeneissä?

Maailman medioista muun muassa Elite Daily ja Huffington Post ovat julkaisseet artikkeleita, joiden mukaan dopamiinireseptoreihin vaikuttava DRD4-geenin olisi oikea “wanderlust gene”. Geeni on yleinen väestöissä, joiden esivanhemmat vaelsivat pitkien matkojen päähän lähdettyään Afrikasta kymmeniätuhansia vuosia sitten – ehkä juuri meissä suomalaisissa.

DRD4-geeniin liittyy ihmisen luonteessa avoimuus uusille kokemuksille, vaihtelunhalu ja taipumus kiinnostua tuntemattomista asioista. Tutkijoiden mukaan se ennustaa todennäköisyyttä, että tätä geeniä kantava ihminen muuttaa maan sisäisesti tai maasta toiseen. Löysitkö itsesi tai kaverisi matkakuumeisten kuvauksesta?

Rauhallisempia reissaajia varmaan lohduttaa, ettei DRD4-geenin perimässään saaneita voi pitää minään “lottovoittajina”. Etenkin DRD4-7r -geeniversioon liittyy nimittäin elämyshakuisuuden ohella taipumus impulsiivisuuteen ja jopa ylettömään riskinottoon. Mikään yksittäinen geeni ei tietenkään määrää, minkälainen ihmisestä tulee ja kuinka hän tuntee tai käyttäytyy. Kotiolot ja kasvatus ratkaisevat, tuleeko luonteenpiirteestä hallitseva.

Lue Tjäreborgin tiedote ja katso video YouTubesta

Lähde ja kuvat: Tjäreborg

ILMOITUS

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Islannin kahdeksan ihmettä

Islannin kahdeksan ihmettä

Suloinen Lissabon lumoaa näkymillään.

Lissabon – kaupunki, johon ei voi olla rakastumatta

Waldorf Astoria -hotelli on esiintynyt useissa elokuvissa.

Luksushotelleja kaupunkilomalla

Berliini on monipuolinen kaupunkikohde.

Maailma on sun – miksi soolomatkailu on niin hauskaa?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja