Ketä matkageeni vie?

ILMOITUS
Matkailua kautta aikain
Ihmiset ovat aina liikkuneet. Kymmeniä tuhansia vuosia sitten osa ihmisrodun varhaisista jäsenistä pakkasi perheensä matkaan ja lähti vaeltamaan kohti tuntematonta. Ehkä oli pakko löytää uusia asuinalueita, tai ehkä uteliaimmat halusivat nähdä, millaiset oltavat hiukan kauempaa maailmalta voisi löytyä.
Aikanaan uskaltauduttiin vieraille vesillekin erilaisilla aluksilla. Tutkimusmatkailijat löysivät uusia mantereita, ravinnonlähteitä ja omien sanojensa mukaan merenneitojakin. Ennen pitkää oli tarve matkustaa vierailuille kaukaisten sukulaisten ja tuttavien luokse. Nykyään lomareissut tarjoavat upean mahdollisuuden uusiin kokemuksiin – niille meistä, jotka eivät viihdy vain kotirannoilla ja kesämökeillä.
Syitä ja tapoja matkustella on monenlaisia, ja historiamme aikana ne ovat myös muuttuneet useita kertoja. Samana on pysynyt vain liikkuvaan elämäntyyliin liittyvä uutuudenviehätys. Kaikkia ihmisiä ei kaukokaipuu kuitenkaan riivaa vaan he ammentavat elämyksensä kotikaupungeissaan, kotipihoillaan ja kotisohvillaan. Toiset puolestaan ahdistuvat, mikäli uusia seikkailuja arjen rutiineista ei ole näköpiirissä. Nämä erot eivät vaikuta johtuvan koulutuksesta, kasvatuksesta eivätkä kulttuurista.
Voisiko se siis olla geeneissä?
Maailman medioista muun muassa Elite Daily ja Huffington Post ovat julkaisseet artikkeleita, joiden mukaan dopamiinireseptoreihin vaikuttava DRD4-geenin olisi oikea “wanderlust gene”. Geeni on yleinen väestöissä, joiden esivanhemmat vaelsivat pitkien matkojen päähän lähdettyään Afrikasta kymmeniätuhansia vuosia sitten – ehkä juuri meissä suomalaisissa.
DRD4-geeniin liittyy ihmisen luonteessa avoimuus uusille kokemuksille, vaihtelunhalu ja taipumus kiinnostua tuntemattomista asioista. Tutkijoiden mukaan se ennustaa todennäköisyyttä, että tätä geeniä kantava ihminen muuttaa maan sisäisesti tai maasta toiseen. Löysitkö itsesi tai kaverisi matkakuumeisten kuvauksesta?
Rauhallisempia reissaajia varmaan lohduttaa, ettei DRD4-geenin perimässään saaneita voi pitää minään “lottovoittajina”. Etenkin DRD4-7r -geeniversioon liittyy nimittäin elämyshakuisuuden ohella taipumus impulsiivisuuteen ja jopa ylettömään riskinottoon. Mikään yksittäinen geeni ei tietenkään määrää, minkälainen ihmisestä tulee ja kuinka hän tuntee tai käyttäytyy. Kotiolot ja kasvatus ratkaisevat, tuleeko luonteenpiirteestä hallitseva.
Lue Tjäreborgin tiedote ja katso video YouTubesta
Lähde ja kuvat: Tjäreborg
ILMOITUS
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja







