Hyppää sisältöön

Talven aurinkoisin rantalomakohde – eksoottinen, ystävällinen ja värikäs Gambia

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 24.08.2020
Kymmenien kilometrien pituiset hiekkarannat ja 320 aurinkopäivää vuodessa tekevät Gambiasta rantalomailijan unelmakohteen.

ILMOITUS

Rannat ovat Gambian kultaa

Rannat ovat Gambian suurin matkailuvaltti. Pitkiä, kullankeltaisia hiekkarantoja kutsutaankin usein Gambian kullaksi. Gambiaan on suhteellisen lyhyt lentomatka ja koska aikaero on Kanariansaarten tapaan vain kaksi tuntia, on Gambia hyvä lomavaihtoehto, vaikka talvilomaa olisikin vain yksi viikko.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paikan päällä odottavat iloiset ja hymyilevät gambialaiset, joilla on aina aikaa vaihtaa muutama ystävällinen sana vastaantulijan kanssa. “Hello my friend” on lausahdus, jonka kuulee loman aikana useasti.

Gambia
Markkinoiden värikäs valikoima houkuttelee ostoksille.

Upeat kirkkaat värit paikallisten pukeutumisessa, tuoreet eksoottiset hedelmät ja vihannekset toreilla sekä iloisesti leikkivät lapset lunastavat matkailijan huomion. Loma Gambiassa on eksoottinen kokemus oikeaa Afrikkaa, joka lumoaa matkailijan erilaisuudellaan ja aitoudellaan.

Gambia
Gambian Bijilo-hotellin allasalue kutsuu rentoutumaan.

Gambia on Manner-Afrikan pienin valtio. Tämän Länsi-Afrikan rannikolla sijaitsevan maan pinta-ala on 11 295 km2. Gambia on kolmelta suunnalta naapurimaan, Senegalin, ympäröimä ja neljännellä suunnalla se rajoittuu mereen rantaviivan ollessa noin 55 kilometriä pitkä.

Maan ylpeys ja varsinainen selkäranka on Gambiajoki, joka virtaa maan halki lähes 500 kilometrin matkalla. Gambia oli Englannin siirtomaa vuoteen 1965 saakka ja maan virallinen kieli on englanti.

Upeat rannat ja auringonlaskut

Lähes kaikki Gambian hotellit sijaitsevat meren äärellä tai sen välittömässä läheisyydessä. Hotelleissa on uima-altaat, vaikka pitkät uimarannat ovat aivan käden ulottuvilla.

Gambiassa voi kokea lumoavan kauniita auringonlaskuja.
Gambiassa voi kokea lumoavan kauniita auringonlaskuja.

Rannoilla viihtyvät niin lomailijat kuin paikallisetkin, ja myöhään iltapäivällä rannoilla pelataan jalkapalloa, lentopalloa tai ratsastetaan aallonharjalla. Illansuussa keräännytään rannalle tai hotellin terassille ihailemaan upeaa auringonlaskua, joka on ilta illan jälkeen yhtä lumoavan kaunis.

Gambiassa voi tehdä edullisia ostoksia

Gambiassa voi tinkiä lähes kaikista ostoksista ja yleinen hintataso on vielä suhteellisen edullinen. Batiikki, laukut, kengät ja nahkatuotteet ovat suosittuja tuliaisia. Pieniä räätäliliikkeitä on paljon, ja räätälillä voi teettää niin afrikkalaisia kuin länsimaalaisiakin vaatteita.

Batiikkivärjätyt kankaat ovat ihania tuliaisia.
Batiikkivärjätyt kankaat ovat ihania tuliaisia.

Paikallismarkkinoilla on laajat valikoimat erilaisia puuveistoksia, koruja, vaatteita ja käsitöitä. Melko lähellä hotellialueita sijaitsevan Banjulin kaupungin Albert Market -markkinat ovat ehdottomasti tutustumisen arvoiset. Kaupungissa on kova hulina ja markkinoiden tuotevalikoima laaja.

Gambia
Gambialainen musiikkiesitys on elämys, joka kannattaa kokea.

Mielenkiintoisia retkiä, luontoa ja lintuja

Alex Haleyn romaani Juuret kertoo gambialaisen Kunta Kinten tarinan. Kunta Kinte asui Juffure
-nimisessä kylässä. Gambian matkalla on mahdollisuus osallistua mielenkiintoiselle retkelle, jolla vieraillaan muun muassa orjamuseossa Juffuressa. Retkillä pääsee tutustumaan myös gambialaiseen arkipäivään ja maan luontoon. Gambia on oikea lintubongarin paratiisi, sillä maassa on yli 550 eri lintulajia.

Gambia
Gambialaiset koululaiset välitunnilla.

Gambialainen keittiö

Gambiassa on runsaasti erilaisia ravintoloita, ruokapaikkoja ja kahviloita. Hyvien kalaruokien lisäksi tarjolla on kaksi ruokalajia, joita voi pitää maan kansallisruokina.

Toinen niistä on Chicken Yassa, joka on vahvasti maustetun kastikkeen kanssa tarjottu kanaruoka. Toinen tyypillinen ruoka on Domoda, joka on paikallisten suosima risottoa muistuttava riisiruoka, joka sisältää kanaa, kalaa tai lihaa. Domoda tarjoillaan riisin ja maapähkinäkastikkeen kanssa.

Lähde ja kuvat: Tjäreborg

ILMOITUS

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Islannin kahdeksan ihmettä

Islannin kahdeksan ihmettä

Suloinen Lissabon lumoaa näkymillään.

Lissabon – kaupunki, johon ei voi olla rakastumatta

Waldorf Astoria -hotelli on esiintynyt useissa elokuvissa.

Luksushotelleja kaupunkilomalla

Berliini on monipuolinen kaupunkikohde.

Maailma on sun – miksi soolomatkailu on niin hauskaa?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja