hero taustakuva

Viisi tapaa tutustua Lontooseen – koe kaupunki uudella tavalla

Shutterstock artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Pubeja, värikkäitä markkinoita ja vanhan imperiumin romantiikkaa - Lontoo on yksi kiehtovimmista kohteista kaupunkilomaa etsivälle.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 27.06.2018
facebook   whatsapp

1. Pubit ovat Lontoon sydän

Lontoon pubit eivät ole pelkkiä matkailukliseitä tai sisustuskonsulttien luomia konsepteja. Pubit ovat Lontoon sydän, jonka sykkimisestä saa parhaan esimerkin joko lounasaikaan tai iltakuuden aikoihin. Puolen päivän jälkeen pubit pursuavat nestemäistä lounastaan nauttivista liikemiehistä ja työpäivän jälkeen lontoolaiset kerääntyvät kantakuppiloihinsa purkamaan paineitaan. Tunnelma on tiivis.

Hyvää pubia etsiessä kannattaa keskittyä muutamaan olennaiseen seikkaan. Ikä on tärkeä, mutta ei täysin varma tunnusmerkki. Osa vuosisataisista pubeista on muutettu nykyaikaisempaan muotoon, mikä on syönyt viihtyvyydestä paljon. Autenttisuuden ystävän on syytä välttää myös ketjupubeja.

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Lontoosta löytyy monenlaisia pubeja. Hyvä esimerkki on Churchill Arms, jonka ulkopuoli on koristeltu näyttävästi runsailla kukilla.

Onneksi helmiä löytyy. Shakespearen aloitellessa uraansa oli nykyisen Chancery Lanen metroaseman lähellä sijaitseva Ye Olde Mitre myynyt olutta jo toista sataa vuotta. Toinen hyvän pubin merkki on real ale eli tynnyrissä kypsyvä suodattamaton olut. Hyvissä pubeissa on muutama jatkuvasti hanassa oleva ale ja lukuisia kausioluita, jotka parhaissa tapauksissa vaihtelevat viikoittain.

Tärkeää on myös pubin ilmapiiri – hedelmäpelit ja taustamusiikki ovat perinteisen brittipubin ystävälle kauhistus.

2. Teatteria, musikaaleja ja jalkapalloa

”When a man is tired of London, a man is tired of life”. Kyllästymistä odotellessa voi nauttia viihteestä laidasta laitaan. Vaihtoehtoja löytyy niin teatterin, musikaalien, burleskin ja tanssikabareiden ystävälle kuin jalkapallosta pitävälle penkkiurheilijallekin.

Lontoon Theatreland – Sohon, Leicester Squaren ja Piccadillyn ympäristö – tarjoaa Euroopan johtavat näytelmät ja musikaalit. Lauantai-illan teatterirituaaliin kuuluu näytelmän ohella illallinen tai esitystä edeltävät drinkit glamorööseissa West Endin ravintoloissa. Suosituimpiin näytelmiin on hyvä hankkia lippunsa hyvissä ajoin, mutta myös saman päivän illan esityksiin on mahdollista saada lippuja kohtuulliseen hintaan.

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Lyceum-teatterissa pyörivä Leijonakuningas on yksi Lontoon suosituimmista klassikkomusikaaleista.

Sohon kapeilla kujilla on maine syntisen Lontoon sykkivinä verisuonina. Maine periytyy pitkältä historiasta, mutta edelleen jokainen voi löytää Sohosta oman mielensä mukaista viihdykettä. Perheystävällisempää menoa tarjoaa Covent Garden, joka täyttyy päivisin katutaiteilijoista ja iltaisin ravintolailtaa viettävistä nautiskelijoista.

Jalkapallo on saarivaltiolaisille pyhä asia, ja jokaisen futisfanin Lontoon-ohjelmaan kuuluukin ottelun seuraaminen paikan päällä. Ylihintaisiin valioliigaotteluihin lippujen saanti voi tuottaa vaikeuksia, mutta alasarjojen peleissä voi päästä kokemaan aitoa brittifutistunnelmaa kohtuuhinnalla.

3. Vintagea ja herkkuja markkinoilta

Olitpa ruoan, antiikin tai käytettyjen vaatteiden ystävä, löydät haluamasi Lontoon lukuisilta markkinoilta. Kulinaristit kuluttavat lauantaiaamunsa haistelemalla kojuja Borough Marketin kuuluisalla ruokatorilla, antiikki-intoilijat suuntaavat Portobello Roadille ja vintagen perässä kulkevat hipsterit fiilistelevät sunnuntainsa Spitalfieldsillä ja Brick Lanen Sunday UpMarketilla.

Borough Market London Bridgen metroaseman kupeessa pursuaa kolmena päivänä viikossa nälkäisiä asiakkaita ja toinen toistaan houkuttelevempia ruokakojuja. Britannia kärsii yhä aiheettomasti ruokansa laadun huonosta maineesta. Julkkiskokkejaan rakastavat britit kuluttavat yhä enemmän aikaansa keittiössä ja ovat entistä vaativampia raaka-aineidensa suhteen. Mitä mainioin tapa ottaa tästä hyöty irti on heittäytyä Borough Marketin herkkujen vietäväksi.

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Lontoo on erinomainen shoppailukohde.

Notting Hill nousi maailmanmaineeseen ja matkailijasumien kohteeksi nimikkoelokuvansa myötä. Alueella on tosin ollut kuhinaa jo kauan ennen Hugh Grantia. Portobello Roadin antiikkimarkkinat ovat lauantaisin tukossa ihmispaljoudesta, mutta silti olennainen osa Lontoon kokemusta. Elokuussa Lontoossa ei voi vierailla osallistumatta vuotuiseen Notting Hillin karnevaaliin.

Brick Lane tunnetaan ensisijasesti intialaisista ja bangladeshilaisista ravintoloistaan, mutta sunnuntaisin alue muuttuu jättimäiseksi markkina-alueeksi. Lähellä Spitalfieldsin kauppapaikkaa sijaitseva Sunday Up Market kerää käytettyjen vaatteiden ystävät tekemään löytöjä sadoista alueella olevista kojuista. Szechuanilaista ruokaa myyvän katukeittiön vierestä ostettu mekko voi toki haista eriskummalliselle, mutta se kuuluu Brick Lanen hallitun kaoottiseen elämään.

4. Historiallista imperiumiromantiikkaa

Historian ystävälle Lontoo tarjoaa tuulahduksen siirtomaa-aikaa ja 1800-lukulaista imperiumiromantiikkaa. Iso-Britannia ja Lontoo ovat muuttuneet sadan vuoden aikana valtavasti, mutta Whitehallin tai Greenwichin kaduilla voi kuvitella elävänsä edelleen vanhassa ajassa.

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Historiallinen arkkitehtuuri tuo oman tunnelmansa Lontooseen.

Iso-Britannian parlamentin kellotorni lienee maailman tunnetuin maamerkki, joka todella herättää matkailijan huomaamaan olevansa Lontoossa. Big Benin juurella voi tiirailla parlamenttiin tai läheisiin ministeriöihin maleksivia virkamiehiä, joiden klassisen ajatonta tyyliä herrasmiesmatkailija voi tavoitella asioimalla Jermyn Streetin kauluspaitaräätäleillä ja kävelykeppi- ja parranajovälinemyymälöissä.

Kesäisenä päivänä täydelliset puitteet eväsretkelle tarjoaa Greenwichin kukkulan puisto, jonka halki kulkee kansainvälinen nollapituuspiiri. Greenwich on myös kehto britannialaiselle merenkulkutaidolle, joka mahdollisti 1800-luvun maailmanvallan syntymisen. Mikä voittaisikaan fiilistelyarvossa auringonlaskun ihailun Greenwichin nurmikolla gin & tonic kädessä?

5. Kiertele kaupunginosia

Lontoo on paljon muutakin kuin Westminster ja Soho. Siinä missä Brick Lane pursuaa intialais- ja bangladeshilaisruokaa, lähtee karibialaisia tuoksuja kaipaava Brixtoniin, Etelä-Lontooseen. Brixton sai paljon kyseenalaista mainetta osakseen 1980-luvun rotumellakoiden yhteydessä, mutta alue on niistä päivistä rauhoittunut.

Viikonloppuisin Brixtonin metroaseman läheiset kadut täyttyvät torikojuista, karibialaisesta musiikista ja rentoa elämää arvostavista lontoolaisista. Iltaisin Brixton on Lontoon vilkkaimpia alueita, ja yöelämää kaipaavalle kaupunginosa tarjoaa valinnanvaraa jazz- ja bluesbaareista läpi yön auki oleviin tranceklubeihin.

Inka KhanjiLontoo, Iso-Britannia
Lontoo on täynnä kiinnostavia kaupunginosia.

Länsi-Lontoossa asuu raha. Chiswickin kylämäinen kaupunginosa on kaukana keskustan vilskeestä ja Lontoon suurimmassa puistossa Richmond Parkissa voi rauhoittua kauriita ihaillen. Lähempänä keskustaa ovat Kensingtonin ja Chelsean kaupunginosat, joissa vierailemalla voi saada hataran käsityksen Lontoon eliitin elintasosta.

Hampstead Pohjois-Lontoossa on perinteisesti ollut lontoolaisen kulttuuriväen keskus. Yksi parhaista maisemakohteista Lontoossa on ehdottomasti Hampstead Heathin puistosta avautuva näkymä Lontoon yli. Maailman murheet voi unohtaa lämpimänä kesäiltana, jolloin puisto täyttyy lempiväisistä lontoolaispareista.

>> Lue vinkkejä Lontooseen Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Antti Halonen
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.