Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Koe Lontoon ilmaiset nähtävyydet – vinkit budjettimatkalle

Shutterstock artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Lontoolla on maine kalliina matkailukaupunkina, mutta loma onnistuu myös pikkurahalla. Lue vinkit ja lähde budjettimatkalle rakastettuun Lontooseen!
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 20.12.2022
facebook   whatsapp

Suosituimmat nähtävyydet kokee ilmaiseksi

Ison-Britannian pääkaupunki Lontoo on monipuolinen kaupunkikohde, missä riittää tekemistä niin ensimmäisellä kuin viidennelläkin vierailukerralla. Useimmat matkailijat haluavat nähdä ainakin kaupungin ikoniset nähtävyydet, mikä onnistuu helposti myös budjetilla, sillä suurin osa kohteista on ilmaisia.

Lontoon ikonisimmat nähtävyydet ovat paikkoja tai rakennuksia, joiden näkeminen ulkoa käsin riittää useimmille. Esimerkiksi Big Ben -kellon, Trafalgar Square -aukion, Piccadilly Circus -aukion ja Carnaby Streetin tunnelmoiminen onnistuu täysin ilmaiseksi.

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Buckinghamin palatsi ja vahdinvaihdon näkeminen ovat klassisia Lontoo-elämyksiä, eikä niiden näkeminen maksa yhtään mitään.

Kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä nauttiminen onnistuu parhaiten hyvällä säällä, mutta edes sadepäivä ei pilaa Lontoon tunnelmaa. Laita jalkaan hyvät kengät ja kierrä lyhyiden välimatkojen päässä toisistaan sijaitsevat suosituimmat kohteet.

Majoitu edullisesti

Suurimman osan kaupunkiloman budjetista lohkaisee Lontoossa usein majoitus eikä ihme, sillä hotellien hintataso on korkea. Edullisia vaihtoehtojakin kuitenkin löytyy, jos olet valmis tinkimään mukavuuksista, kuten omasta kylpyhuoneesta.

Halvin mahdollisuus on majoittua hostellissa, joita sijaitsee kaikkialla Lontoossa. Kaikkein edullisinta on varata huone suuresta makuusalista ja jakaa se tuntemattomien kanssa, mutta tarjolla on myös yksityisiä huoneita. Jos matkustat kaveriporukalla, on hostelli erityisesti silloin oiva valinta.

Inka KhanjiLontoo, Iso-Britannia
Pubien yläkerrassa sijaitsevissa hotelleissa on vaatimattomat mukavuudet, mutta edullinen hinta.

Pubien yhteydessä toimivissa hotelleissa voi niin ikään majoittua melko edullisesti, joskin hintataso on moninkertainen hostelleihin nähden. Pubien hotellit ovat perushotelleja vaatimattomampia, mutta tarjoavat kaikki peruspalvelut omasta kylpyhuoneesta jopa aamiaiseen.

Lontoon kaltaisessa suurkaupungissa on hyvä muistaa, että mitä kauempana olet valmis majoittumaan, sitä edullisemman hinnan yöpymisestä maksat.

Vieraile ilmaisissa museoissa

Kulttuurin ystävien lomakohteena Lontoo on erinomainen, sillä kaupungissa on pitkä liuta kiinnostavia museoita, joista suurin osa tarjoaa ilmaisen sisäänpääsyn. Esimerkiksi maailmankuulut British Museum ja National Gallery ovat täysin ilmaisia vierailukohteita.

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Esimerkiksi British Museumin arkkitehtuuri avautuu kävijöille täysin ilmaiseksi.

Lontoon-matkalla voikin piipahtaa museossa vain lyhyen aikaa kaupunkiseikkailun lomassa, tai pyhittää koko matkan museoissa kiertelyyn. Muita hyviä museoita ovat muun muassa Imperial War Museum, Tate Modern sekä Band of England Museum.

Vaikka museovierialut eivät lähtökohtaisesti löytäisikään tietä matkasuunnitelmaasi muista, että museot tarjoavat erinomaiset puitteet hetken hengähdystauolle. Lisäksi niistä löytyvät myös ilmaiset wc-tilat.

Halvat kaupunkipyörät ovat vaihtoehto metrolle

Julkisen liikenteen välineet ovat perinteisesti takseihin verrattuna edullisempi valinta, mutta Lontoossa on vielä metroja ja busseja halvempi vaihtoehto: kaupunkipyörät.

Pyörien käyttäminen sujuu helposti: pyörän voi maksaa pankkikortilla pyöräparkin yhteydessä olevalla automaatilla, minkä jälkeen pyörä vapautuu koodia vastaan. Päiväkohtainen aloitusmaksu on kaksi puntaa eli hieman yli kaksi euroa, ja toiset kaksi puntaa tulee maksaa, kun sama pyörä on ollut käytössä yli puoli tuntia.

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Vasemmanpuoleinen liikenne vaatii totuttelua, mutta kaupunkipyöräily on Lontoossa lopulta hyvin helppoa.

Jos kutakin pyörää käyttää alle 30 minuuttia kerrallaan, voi kaupunkiin tutustua pyörän selässä pelkällä kahden punnan päivämaksulla. Pyöräparkkejä on runsaasti ympäri kaupunkia, joten penninvenyttäjän on helppo vaihdella pyöriä niin halutessaan jopa puolen tunnin välein.

Syö edullisesti

Lontoo on täynnä toinen toistaan kiehtovampia ravintoloita, joista matkailijan nenään kantautuu herkullinen tuoksu. Budjettimatkailija löytää edulliset herkut ruokakaupoista ja katukojuista, joiden valikoima Lontoossa on niin monipuolinen, ettei matkan aikana ehdi kaivata perinteistä ravintolaa.

Isobritannialaisten ruokakauppojen mukaan otettavien ruokien valikoima on suomalaisittain hengästyttävän monipuolinen. Valmisruokatiskeiltä saa muutamalla punnalla mukaan kaikkea salaateista ja voileivistä uunituoreeseen paahdettuun kanaan tai pizzapaloihin. Myös valmiiksi leikattujen hedelmien valikoima on hyvin monipuolinen.

Lontoo, Iso-Britannia
Lontoon eri kaupunginosat tarjoavat rutkasti vaihtoehtoja katuruoasta pitävälle matkailijalle.

Edullista ruokaa saa myös katukojuista ja pienistä kahviloista. Esimerkiksi kaikkialta Lontoosta löytyvä Pret A Manger -ketju tarjoaa lämpimiä keittoja ja herkullisia voileipiä nopeasti ja edullisesti.

Halvalla kulttuuririentoihin

Lontoo tunnetaan ensiluokkaisesta teatterista ja mieleenpainuvista musikaaleista, mutta kulttuurielämys ei välttämättä tuhoa koko budjettia.

Esimerkiksi William Shakespearen teatteriryhmä Lord Chamberlain’s Menin rakennuttama The Globe Theater tarjoaa mahdollisuuden katsella esityksiä viiden punnan hintaisilta seisomapaikoilta. Niiden väitetään tarjoavan koko teatterin parhaan näkymän lavalle.

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Musikaaliteatterit voivat olla myös budjettimatkaajan kohde.

Musikaalista haaveilevien matkailijoiden kannattaa kysellä suoraan teattereiden lippuluukulta viimehetken lippuja saman päivän esityksiin. Liput voi saada jopa noin 20 punnalla, kunhan olet paikalla heti lippuluukun auetessa. Valitse esitys, jota ei suurella todennäköisyydellä myydä loppuun, eli voit suosiolla unohtaa huippukuuluisat Lion Kingin tai Book of Mormonin.

Ilmaiset sisäpuutarhat

Jos haluat kokea jotain uutta Lontoossa, suuntaa kaupungin ihaniin sisäpuutarhoihin.

Aivan City of Londonin keskellä sijaitseva Sky Garden on ilmainen sisäpuutarha, joka on samalla myös erinomainen näköalapaikka. Kyseessä on koko kaupungin viidenneksi korkein rakennus, ja maisemia voi katsella 155 metrin korkeudessa sijaitsevalta näköalaterassilta. Sisäänpääsy on ilmainen, mutta vierailu tulee varata etukäteen.

Inka KhanjiLontoo, Iso-Britannia
Sky Garden on ilmainen maisemapaikka ja sisäpuutarha keskellä Lontoota.

Canary Wharfin alueella sijaitseva Crossrail Place Rooftop Garden on niin ikään ilmainen vierailukohde, joka tarjoaa näyttävän sisäpuutarhan. Pilvenpiirtäjien keskellä sijaitseva kattopuutarha kätkee sisäänsä kasveja ympäri maailmaa, ja niihin voi tutustua noin 300-metrisen kävelyreitin varrella.

Vuonna 1863 rakennettu Kew Gardens on Lontoon upeimpia puutarhakohteita, ja näyttävä lasirakennus onkin toiminut Ison-Britannian kuninkaallisten entisenä kesänviettopaikkana. Kasvihuoneissa on esillä noin 10 000 kasvia, mutta niiden lisäksi huomio kiinnittää arkkitehtuuriin: Kew Gardens on häkellyttävän upea. Sisäänpääsy kasvitieteelliseen puutarhaan maksaa noin 15 euroa.

>> Lue lisää vinkkejä Lontooseen Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock ja Inka Khanji

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.