Visit Helsinki / Ari-Pekka Darth
Ravintola Ask, Helsinki

Nauti illallinen pitkän kaavan mukaan – nämä ovat Suomen Michelin-ravintolat

Haluatko juhlistaa merkkipäivää tai muuten vain herkutella pitkän kaavan mukaan? Suomessa toimii viisi Michelin-tähdillä palkittua ravintolaa, jotka kaikki sijaitsevat Helsingissä. Muista tehdä pöytävaraus!

Näillä suomalaisravintoloilla on Michelin-tähti

Suomalainen ravintola pääsi oppaaseen ensimmäistä kertaa vuonna 1987, ja vuonna 2018 mukaan on huolittu viisi suomalaista ravintolaa, jotka kaikki sijaitsevat Helsingissä.

Tuoreimman oppaan mukaan Michelin-tähden saivat vuodelle 2018 Ask, Olo, Demo, Chef & Sommelier sekä Grön -ravintolat. Kaikki ravintolat Gröniä lukuun ottamatta saivat tähdet myös kahtena edellisenä vuonna.

Oppaalla pitkät perinteet

Rengasvalmistaja Michelin on julkaissut autoilijoille suunnattuja oppaita jo vuodesta 1900 lähtien. Yli satavuotinen perinne alkoi Ranskassa, missä oppaita jaettiin ilmaiseksi kaikille autoilijoille. Sen tarkoitus oli saada mahdollisimman monet autoilijat matkustamaan ympäri Ranskaa, mikä lisäisi renkaiden kulutusta ja pakottaisi auton omistajat ostamaan uudet renkaat mahdollisimman nopeasti.

Samalla aktiivisen autoilun toivottiin lisäävän yleistä kiinnostusta autoja kohtaan, mikä saisi entistä useammat hankkimaan auton. Oppaan tarkoitus oli alun perin ja on edelleen tehdä autoilusta entistä helpompaa.

Ravintoloiden tähtiluokitus tuli osaksi Michelin-opasta 1930-luvulla.

Tähdet arvioivat ruoan laatua

Michelin-tähdet koskevat pelkästään ruoan laatua sekä hienostuneisuutta, sillä ravintolan palvelun ja viihtyvyyden taso arvostellaan erillisillä ruokailuvälinesymboleilla.

Yksi tähti merkitsee ravintolan olevan kategoriassaan poikkeuksellisen hyvä, kaksi tähteä tarkoittaa, että ravintolan takia kannattaa tehdä kiertomatka ja kolme tähteä saa ravintola, joka on itsessään matkan arvoinen. Suomalaisilla ravintoloilla on toistaiseksi kullakin vain yksi tähti.

Ravintola Olo, Helsinki
Flickr / Edsel Little
Helsinkiläinen Olo luottaa kotimaisten pientuottajien raaka-aineisiin.

Tähtien perustana on viisi kriteeriä: raaka-aineiden laatu, ruoan valmistustapa ja makujen yhteensopivuus, ruoan persoonallisuus, rahanarvoisuus sekä laadun pysyvyys.

Michelin-tähtiä myöntävät ravintola-alan kokeneet ammattilaiset, jotka esiintyvät anonyymisti saadakseen samanlaista palvelua kuin ravintolan muut asiakkaat ja pitääkseen arvostelut mahdollisimman puolueettomina.

Lue esittelyt suomalaisista Michelin-ravintoloista!

Ask

Ravintola Ask toimii Helsingin Kruununhaassa lyhyen kävelymatkan päässä Senaatintorilta. Pienessä ja intiimissä ravintolassa on 26 asiakaspaikkaa.

Linda Stenman-Langhoffin ja Filip Langhoffin pyörittämä Ask avattiin vuonna 2012, ja Michelin-tähdellä se huomioitiin vuonna 2014.

Ravintola tarjoaa luomu- ja lähiruokaa pientuottajien raaka-aineista. Tarjolla on neljän tai kahdeksan ruokalajin menukokonaisuuksia, joiden kanssa voi valita joko alkoholipitoisen tai alkoholittoman juomapaketin.

Illallisen lisäksi ravintola on avoinna lounasvieraille torstaisin ja perjantaisin.

Ask

Ora

Aikaisemmin Chef & Sommelier -ravintolana toiminut Ora nappasi Michelin-tähden tänä vuonna. Ravintola tarjoilee paikallisiin raaka-aineisiin pohjautuvia aterioita. Ruokalista vaihtelee usein, jotta keittiö ehtii ottaa nopeasti vaihtuvista sesongeista kaiken hyödyn irti.

Pieni ravintola tarjoilee kuuden ruokalajin maistelumenua.

Ora

Demo

Punavuoren sydämessä sijaitseva Demo avattiin vuonna 2003, ja neljä vuotta myöhemmin ravintolan työ palkittiin Michelin-tähdellä. À la carte -listaa ei Demosta löydy, vaan asiakkaat voivat valita keittiömestarin menun joko neljällä, viidellä, kuudella tai seitsemällä ruokalajilla.

Demon viinikellarista löytyy yli 400 erilaista viiniä, ja tarjolla on lisäksi päivittäin vaihtuvia viinejä päivän menun kanssa. Ravintolan ruokiin ihastuneilla herkuttelijoilla on mahdollisuus myös tilata annoksia juhliin ravintolan catering-palvelusta.

Demo

Olo

Ravintoloitsija Pekka Terävän Olo valittiin vuonna 2012 Suomen parhaaksi ravintolaksi – Michelin-tähti ravintolalla on ollut vuodesta 2011 saakka. Modernia pohjoismaista ruokaa tarjoava ravintola rakentaa menunsa kotimaisten pientuottajien antimien ympärille.

Tyylikkäästi sisustetun ravintolan menu on puettu matkan muotoon: illallisella asiakas voi valita joko pidemmän kaavan Matkan, hieman suppeamman Retken tai ryhmille suunnatun Polun, joiden maut vievät eri puolille Suomea raaka-aineiden alkulähteille. Menun kylkeen voi tilata myös viinipaketin.

Olo

Grön

Helsingin keskustassa Albertinkadulla sijaitseva ravintola Grön sai Michelin-tähden ensimmäistä kertaa vuonna 2018. Kasvisruokiin erikoistunut ravintola panostaa laatuun. Tarjolla on niin à la carte -lista kuin neljän ruokalajin maistelumenukin.

Ruoat vaihtelevat sesongin mukaan ja perustuvat pohjoismaalaisiin luomu- ja villiraaka-aineisiin. Ruoasta vastaavat kokit Toni Kostian sekä Lauri Kähkönen.

Grön

Teksti: Maria Hietala ja Inka Khanji
Kuvat: Visit Helsinki / Ari-Pekka Darth, Flickr / Edsel Little

Päivitetty: 23.2.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (13 votes, average: 3,62 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Tulee huono olo jos juo suositellut 3/4/5 lasia viiniä (ja aperitiivin) tyhjään vatsaan sitä vauhtia minkä ateria kestää. Ruokaa saa pienet maistipalat, mutta ei tule niin vihaiseksi, ehkä, jos on jo syönyt kun menee sinne. Sisäpiha on kylmä ja tunnelmaltaan pankkimainen, kannataa pukea lämpimästi.

Itse kävin muutama viikko sitten olossa ja se oli huono kokemus, ruoka ei ollut hyvää, ei myöskään viini ( sitä oli myös minimaalisesti ), ruoka tuli seureellemme eri aikoihin ja niistä kerrottiin aika vähän, keittiömestarin tervehdyksiä ei tullut yhtään, ja lasku jonka jo tiesikin oli järkyttävä kokonaisuutta ajatellen.