Finnairin lentoemäntä

Lentoemäntien monipuoliset taidot yllättävät – koulutuksessa savusukellusta ja pelastautumistaitoja

Matkustamohenkilökunnan koulutuksesta valtaosa liittyy turvallisuuteen, ja tiukan paikan tullen lentoemännät voivat pelastaa koko koneellisen matkustajia.

Turvallisuus on lentoemäntien koulutuksen tärkein asia

Lentoemäntien ja stuerttien koulutus on yllättävänkin monipuolinen. Yksi asia on kuitenkin selvästi tärkein.

– Matkustamohenkilökunnan koulutuksesta 70 prosenttia käsittelee turvallisuutta, kertoo Finnairilla lentoemäntänä työskentelevä Karoliina Åman-Yildiz.

Lentoemäntien koulutus kestää Finnairilla kahdeksan viikkoa, jonka aikana matkustamohenkilökunnalle opetetaan monipuolisia turvallisuus- ja selviytymistaitoja.

– Ensimmäiset kaksi viikkoa on IATA:n koulutus, ja tentimme kansainvälisiä turvasääntöjä. Sen jälkeen saadaan niin kutsuttu lentoemännän ajokortti, joka tulee olla jokaisella matkustamohenkilökunnan jäsenellä. Vasta sen jälkeen luvassa on lentoyhtiön oma tyyppiturvallisuuskoulutus, eli tutustumme yhtiön koneisiin ja niiden turvallisuusasioihin.

Koulutus sisältää erilaisia tilanteita, joita käydään läpi simulaattoreiden avulla. Åman-Yildizin mukaan lentoemännät opettelevat muun muassa savusukellusta, tulipalojen sammuttamista, evakuointia sekä runsaasti ensiapua.

– Olimme koulutuksen aikana myös puoli päivää metsässä, missä opettelimme laavun rakentamista, loukkaantuneiden hoitamista sekä lentokoneille tarkoitettujen merkkien tekemistä. Koimme myös millaista on pelastautua kylmään veteen, Åman-Yildiz listaa.

Taitoja myös matkustajien hyökkäysten varalta

Laskeutumisen ja evakuoinnin lisäksi lentoemännät opettelevat myös itsepuolustustaitoja. Koulutuksessa käydään läpi muun muassa otteesta irrottautuminen sekä käsirautojen käyttö.

– Opettelimme laittamaan käsiraudat kaiken varalta, vaikka todellisuudessa tällainen tarve on epätodennäköinen. Lentoemännät osaavat paljon kaikenlaista, Karoliina Åman-Yildiz kertoo.

Turvallisuusvaatimukset sanelevat suurimman osan lentoemännän työstä.

– Valtaosa asioista mitä lentoemännät tekevät koneessa pohjautuu turvallisuusvaatimuksiin. Meidän tehtävämme on taata matkustajille mahdollisimman turvallinen lentomatka.

>> Lue lisää lentoemännän työstä Karoliina Åman-Yildizin kirjoittamasta From Karoliina -blogista!

Teksti: Inka Khanji
Kuva: Finnair

Päivitetty: 26.12.2016

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (4 votes, average: 3,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

3 kommenttia

Lentokonehenkilökunnan tulee osata pelastautumistaitoja voi hitsi, en olisi uskonut. Kohta varmaan joku tulee sanomaan, että ambulanssihenkilökunnan tulee osata myös. Minä luulin, että lentoemäntien tulee olla vain pyrstöä heilittavia miesten miellyttäjiä. Artikkelin asenne lentoemäntiö kohtaan on halveksiva.

“koulutuksessa savusukellusta ja pelastautumistaitoja”

Eikö olisi perin kummallista jos näin ei olisi!? Millaiset aivottomat näitä artikkeleita tänne kirjoittavat.